Още снимки:
test

5 хранителни комбинации които да избягвате

12.06.2018 11.22

През летните месеци обичаме да си приготвяме напитка с мляко и пъпеш. Вкусна е, смятаме че е полезна, но забравяме, че тази комбинация може да предизвика нежелано разстройство на храносмилателната система. Специалисти по хранене препоръчват плода да не се съчетава с други храни, освен с плодове.

Кои други хранителни комбинации е добре да избягвате?

Кекс и плодов сок

Голяма част от любимите ни храни и напитки, вместо да ни зареждат с енергия, сякаш отнемат от нея. Като комбинацията на сладкиш с плодов сок. Тук липсват протеини, полезни фибри, но количеството на въглехидрати е голямо, което повишава нивата на кръвната захар, а след това спадат рязко.


Съвет: Изберете пълнозърнеста закуска и чаша кисело мляко.

Месо и сирене

Топеното сирене, кашкавал, моцарела, бяло саламурено, синьо и т. н. са вкусни, обичаме да ги добавяме към нашите месни рецепти. Но точно тази комбинация от два вида животински протеини не се препоръчва, особено за доброто храносмилане. В сиренето има калций, а в месото – желязо и цинк. Въпреки че тези елементи участват в метаболитните процеси, калцият може да забави усвояването на цинка и желязото.

Съвет: Опитайте се да комбинирате месо със зеленчуци, тъй като те са богати на витамин С, който помага за абсорбирането на желязото.

Риба и яйца

Тази комбинация не звучи никак нездравословна, но според някои диетолози е добре да я избягваме. И двата продукта поотделно са много полезни, тъй като ни осигуряват важни хранителни вещества като витамини и аминокиселини. Суровите яйца съдържат специфичен протеин, наречен авидин, а рибата витамин В7 (биотин), който играе важна роля в метаболизма на протеини, мазнини и въглехидрати, както и за поддържане на нивата на кръвната захар.

Ако комбинирате сурови яйца с риба, авидинът може да неутрализира действието на витамина. Препоръчва се яйца да не се съчетават със сирене, мляко, масло, майонеза, картофи, авокадо и други.

Чай и кифли

Вкусният чай с кроасаните приготвени с мая, може да създаде усещане за тежест и ферментация в стомаха.

Съвет: Най-добре е да пиете напитки, богати на танин и кофеин, един час след хранене.

Кисело мляко и киви

Кивито често се добавя към кисело мляко и млечни шейкове. Ензимите, които се съдържат в плода, допринасят за ускореното разграждане на млечния протеин. По тази причина вкусът на млякото и млечните продукти става горчив.

Съвет: По-добре е да добавите банан, горски плодове, праскови, кайсии. /az-jenata.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Любопитно
12:04
Как да предпазим дома си от паяци тази есен
09:35
Бургерът, любимата ученическа храна
06:48
Хорoскоп за сряда /19.09.2018/
18 септември 2018 г.
20:13
Астрологична дневна прогноза за 19 септември 2018 година
19:00
Ето как няма ни вземат бутилката вода на летището
18:49
Как да предпазим дома си от паяци тази есен
17:24
Моринга – растението „чудо“ за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
14:12
15 храни с почти 0 калории
14:09
Ето какво трябва да направите ако дтето ви се страхува от училище
14:04
Антибиотици и бета-блокери могат да предизвикат депресия
14:00
Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
13:59
Шумът в ушите не е заболяване, а симптом на различни състояния
08:38
Хороскоп за вторник
08:18
Наградите "Еми" заложиха на "Короната"
17 септември 2018 г.
20:21
Астрологична дневна прогноза за 18 септември 2018 година
19:50
Моделът, който за малко да роди на подиума
19:23
Първи кадри на Хоакин Финикс като Жокера
19:06
Как се представи "Хищникът" в бокс офиса
13:26
13 храни, които трябва да имате винаги под ръка
12:46
5 вбесяващи майки на детската площадка
12:35
Том Харди с нов проект
10:33
Европейците пият и пушат най-много, но живеят най-дълго
09:44
При болни бъбреци - консумирайте кофеин
08:06
Любовен хороскоп за 17 – 23 септември 2018
08:04
Седмичен хороскоп за 17 – 23 септември 2018

Най-четени от Любопитно

Избор на редактора