Още снимки:
test

5 хранителни комбинации които да избягвате

12.06.2018 11.22

През летните месеци обичаме да си приготвяме напитка с мляко и пъпеш. Вкусна е, смятаме че е полезна, но забравяме, че тази комбинация може да предизвика нежелано разстройство на храносмилателната система. Специалисти по хранене препоръчват плода да не се съчетава с други храни, освен с плодове.

Кои други хранителни комбинации е добре да избягвате?

Кекс и плодов сок

Голяма част от любимите ни храни и напитки, вместо да ни зареждат с енергия, сякаш отнемат от нея. Като комбинацията на сладкиш с плодов сок. Тук липсват протеини, полезни фибри, но количеството на въглехидрати е голямо, което повишава нивата на кръвната захар, а след това спадат рязко.


Съвет: Изберете пълнозърнеста закуска и чаша кисело мляко.

Месо и сирене

Топеното сирене, кашкавал, моцарела, бяло саламурено, синьо и т. н. са вкусни, обичаме да ги добавяме към нашите месни рецепти. Но точно тази комбинация от два вида животински протеини не се препоръчва, особено за доброто храносмилане. В сиренето има калций, а в месото – желязо и цинк. Въпреки че тези елементи участват в метаболитните процеси, калцият може да забави усвояването на цинка и желязото.

Съвет: Опитайте се да комбинирате месо със зеленчуци, тъй като те са богати на витамин С, който помага за абсорбирането на желязото.

Риба и яйца

Тази комбинация не звучи никак нездравословна, но според някои диетолози е добре да я избягваме. И двата продукта поотделно са много полезни, тъй като ни осигуряват важни хранителни вещества като витамини и аминокиселини. Суровите яйца съдържат специфичен протеин, наречен авидин, а рибата витамин В7 (биотин), който играе важна роля в метаболизма на протеини, мазнини и въглехидрати, както и за поддържане на нивата на кръвната захар.

Ако комбинирате сурови яйца с риба, авидинът може да неутрализира действието на витамина. Препоръчва се яйца да не се съчетават със сирене, мляко, масло, майонеза, картофи, авокадо и други.

Чай и кифли

Вкусният чай с кроасаните приготвени с мая, може да създаде усещане за тежест и ферментация в стомаха.

Съвет: Най-добре е да пиете напитки, богати на танин и кофеин, един час след хранене.

Кисело мляко и киви

Кивито често се добавя към кисело мляко и млечни шейкове. Ензимите, които се съдържат в плода, допринасят за ускореното разграждане на млечния протеин. По тази причина вкусът на млякото и млечните продукти става горчив.

Съвет: По-добре е да добавите банан, горски плодове, праскови, кайсии. /az-jenata.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Любопитно
20:05
Как да разберем прекаляваме ли с тренировките
18:48
Милиардерът Ричард Брансън подготвя грандиозен благотворителен концерт за Венецуела
18:32
Холивуд на протест срещу организаторите на Оскарите
18:12
Още никой не се е явил, за да получи над 1,5 милиарда долара джакпот в САЩ
13:41
Упражнения за удължаване на живота
13:30
Дестинации за интроверти
12:42
Защо усмихнатите хора ни привличат
12:40
Мъжът ми не спира да играе на телефона! Как да си го върна?
10:33
Седемте най-жестоки владетели, които историята познава
10:10
Junk food, чаят, витамините и как да се прочистим от токсините
09:33
Идея за хората със студени крака
08:58
Седмичен хороскоп за 18 – 24 февруари
08:50
Любовен хороскоп за 18 – 24 февруари
08:12
Хороскоп за 18 февруари
17 февруари 2019 г.
18:52
Полезно или не е ранното събуждане
18:32
Как да се храним здравословно с минимален бюджет
16:46
Джей Ло не иска да се омъжва в момента
15:55
Twitter трие, но не забравя: Изтритите съобщения се пазят с години
12:27
Научи се да живееш
12:12
12 обезпокоителни факта за храните, за които вероятно не сте подозирали
10:52
Употреби на алое вера, за които може би не знаете
10:37
7 признака, че си забравил чашата с вода
10:09
Знаци, че някой мисли за вас
09:04
Как да отглеждате цветята си правилно
07:49
Хороскоп за 17 февруари

Най-четени от Любопитно

Избор на редактора