Още снимки:
test

5 хранителни комбинации които да избягвате

12.06.2018 11.22

През летните месеци обичаме да си приготвяме напитка с мляко и пъпеш. Вкусна е, смятаме че е полезна, но забравяме, че тази комбинация може да предизвика нежелано разстройство на храносмилателната система. Специалисти по хранене препоръчват плода да не се съчетава с други храни, освен с плодове.

Кои други хранителни комбинации е добре да избягвате?

Кекс и плодов сок

Голяма част от любимите ни храни и напитки, вместо да ни зареждат с енергия, сякаш отнемат от нея. Като комбинацията на сладкиш с плодов сок. Тук липсват протеини, полезни фибри, но количеството на въглехидрати е голямо, което повишава нивата на кръвната захар, а след това спадат рязко.


Съвет: Изберете пълнозърнеста закуска и чаша кисело мляко.

Месо и сирене

Топеното сирене, кашкавал, моцарела, бяло саламурено, синьо и т. н. са вкусни, обичаме да ги добавяме към нашите месни рецепти. Но точно тази комбинация от два вида животински протеини не се препоръчва, особено за доброто храносмилане. В сиренето има калций, а в месото – желязо и цинк. Въпреки че тези елементи участват в метаболитните процеси, калцият може да забави усвояването на цинка и желязото.

Съвет: Опитайте се да комбинирате месо със зеленчуци, тъй като те са богати на витамин С, който помага за абсорбирането на желязото.

Риба и яйца

Тази комбинация не звучи никак нездравословна, но според някои диетолози е добре да я избягваме. И двата продукта поотделно са много полезни, тъй като ни осигуряват важни хранителни вещества като витамини и аминокиселини. Суровите яйца съдържат специфичен протеин, наречен авидин, а рибата витамин В7 (биотин), който играе важна роля в метаболизма на протеини, мазнини и въглехидрати, както и за поддържане на нивата на кръвната захар.

Ако комбинирате сурови яйца с риба, авидинът може да неутрализира действието на витамина. Препоръчва се яйца да не се съчетават със сирене, мляко, масло, майонеза, картофи, авокадо и други.

Чай и кифли

Вкусният чай с кроасаните приготвени с мая, може да създаде усещане за тежест и ферментация в стомаха.

Съвет: Най-добре е да пиете напитки, богати на танин и кофеин, един час след хранене.

Кисело мляко и киви

Кивито често се добавя към кисело мляко и млечни шейкове. Ензимите, които се съдържат в плода, допринасят за ускореното разграждане на млечния протеин. По тази причина вкусът на млякото и млечните продукти става горчив.

Съвет: По-добре е да добавите банан, горски плодове, праскови, кайсии. /az-jenata.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Любопитно
16:56
Как се размножават и организират пчелите
16:40
Какво ни носят 11 минути спорт на ден
15:54
Пътят към Холивуд минава през веригите за бързо хранене
14:16
Празен язовир разкри руините на изоставен град
13:46
Принц Хари: Тествайте се срещу ХИВ, няма нищо срамно
13:38
Присила Пресли бе почетен гост на Майкъл Бубле
12:01
Тръмп отличи посмъртно Елвис Пресли с президентския Медал на свободата
08:27
Хороскоп за събота
16 ноември 2018 г.
20:22
Астрологична дневна прогноза за 17 ноември 2018 година
19:38
6 начина да преборите зависимостта си от смартфона
19:32
Английски фирми имплантират работниците си с чипове
19:08
Huawei е водачът при смартфон батериите
16:42
Месоядни звезди, които не си представят живота без пържола
12:48
Намериха мъртва бившата приятелка на рапъра Пъф Деди, от която има три деца
11:37
6 японски тайни за дълголетие
10:59
Майкъл Бубле за първи път в България
10:30
3 начина да почистите от бактериите мобилния си телефон
09:23
Студеното време води до... повече алкохол
07:52
Хороскоп за петък
15 ноември 2018 г.
20:08
Астрологична дневна прогноза за 16 ноември 2018 година
20:00
6 неща, за които всеки мъж си мечтае в леглото
18:58
Съществува ли ген на престъпността
18:14
Как да подобрим вкуса на виното
16:09
Опазете сърцето си с тази напитка
13:19
5 начина да сме по-продуктивни

Най-четени от Любопитно

Избор на редактора