Още снимки:
test

Нова канализация за 100 млн. лв. е решението срещу наводнения на Варна

11.06.2018 16.23

Битовата и дъждовната канализация между бул. „Мария Луиза” и морския бряг е обща и тя не може да поеме водите при обилен валеж. Наред с това е нужно доизграждането на отводнителен колектор между ул. „Битоля” и ул. „Прилеп”, които да поемат дъждовните води от високите зони, за да не се стича всичко в централната част на града. За всичко това обаче се търсят едни 100 млн. лв., които са непосилни за общинския бюджет.

Това заяви кметът на Варна Иван Портних пред съветниците от комисията по благоустройство и комунални дейности, свикана с една единствена точка – изслушване на кмета и неговата администрация за щетите, нанесени при пороя от 4 юни.

В числа, картинката е следната: В район „Одесос” има отнесени 20 кв. м улична настилка и наводнения по ул. „Цари брод”. В „Приморски” е разбит 1272 кв. м асфалт по 10 улици, щетите ще бъдат отстранени до утре, съобщи зам.-кметът Христо Иванов. В „Младост” най-пострадал е бул. „Република” с повредена настилка от 770 кв. м, които ще бъдат възстановени до четвъртък. Във „Владиславово” ще се кърпи 440 кв. м асфалт, от които 240 кв. м вече са готови.

От обектите в строеж има отнесени 18 кв. м тротоари по новия бул. „Приморски”, 65 кв. м плочи по „Цар Освободител”, и още 195 кв. м по ул. „Ана Феликсова”. Всички тези обекти обаче нямат акт 15, не са приети от надзорните органи, по тях не са правени плащания и ремонтите ще са за сметка на изпълнителя, увери зам.-кметът Иванов. Той подчерта още, че нови обекти, строени през последните 4 години, не са пострадали от пороя от миналия понеделник.

Портних сравни интензитета на валежите с тези от преди 4 г., когато в Аспарухово загубиха живота си 14 души. Миналия понеделник за час и половина над Варна са се излели 74 л на кв. м, двойно над пределната месечна норма, като половината от това количество е паднало в първите 30 минути.

Д-р Янко Станев, зам.-председател на ОбС: При подобни природни аномалии няма отводняване в никой град у нас, а и по света, което да поеме такива количества валеж, сочи проучването, което направих по повод критиките към реакциите на местната власт. Без да омаловажавам силата на природата, бих искал да обсъждаме темата не като бедствие, а като възможности за нови и ефективни проекти в бъдеще. Не от 10-ина години, от много десетилетия средствата за инфраструктура винаги са били орязвани. Помня и други критични ситуации, и 1,80 м сняг...Проблемите датират от 80-те и 90-те години и са ни наследство от тези, които натрупаха външния дълг на страната и безнаказано строяха както им хрумне и грабиха, каквото сварят.
Сега нещата са коренно различни – формулата и начинът, по който се контролират и управляват процесите, е крайно ефективен и това носи стабилност на града.

Тодор Балабанов, председател на ОбС: Нека отново да подчертаем – от 1500 кв. м тротоарни настилки има поражения по 20-30 кв. м, които ще са отремонтирани за сметка на изпълнителите. А от новите обекти няма нито един пострадал. Именно качеството на ремонтите от последните години е гаранция, че парите на данъкоплатците не са отишли на вятъра. Аз предлагам когато и новостроящите се обекти като бул. „Приморски” и бул. „Цар Освободител” бъдат приключени, наред със строителния надзор и другите контролиращи органи да бъде предоставен пълен анализ пред общинския съвет.

Иван Портних, кмет на Варна: Не приемам в медиите да наричат Варна „тъжния град”, това са погрешни внушения. Строителните темпове на обновяване са наистина ударни, спасихме много пропаднали проекти, спечелихме финансиране и по много нови. Правим всичко възможно да привлечем средства и за канализация, нови колектори и т.н. Призовавам за по-експертни коментари, а не само от типа ”един архитект каза”. Уверявам, че новите отводнителни обекти са професионално оразмерени и който твърди обратното, да не го прави по медиите, а да седне с експертите и да обоснове обратното.

Гинка Христова

Днес+

Коментирай статията


Последни от ВАРНА +
16:41
Връчиха отличията "Лекар на годината" във Варна
16:40
13 години фрегата „Дръзки” служи в състава на Военноморските сили
16:37
Кметът Иван Портних и еврокомисарят Мария Габриел посетиха Математическата гимназия
16:34
Откриха обновен спортен комплекс в Медицинския университет
16:26
Установена е самоличността на загиналия при пътно произшествие пешеходец
14:51
Момчета задигнаха незаключен автомобил в Белослав
14:47
Глоба за мъж, хванат с четири вида дрога
14:46
Дариха втори кувьоз след кампанията за събиране на капачки
09:30
Ректорът на МУ поздрави лекарите за техния празник
09:29
Забрана за паркиране на ул.Бдин
09:26
Започва високотехнологичната конференция „Innowave Summit”
09:14
Непълнолетно момче загина в катастрофа на пътя Добрич-Варна
18 октомври 2018 г.
20:05
Вандали отсякоха 10 дка орехи
19:26
Наградиха най-добрите лекари
18:05
Забрана за паркиране на ул.Бдин
17:43
Стартира информационна кампания за борба с трафика на хора
15:40
Започва националният фестивал „Листопад на спомените - Варна 2018”
15:37
Днес връчват отличие „Лекар на годината“ във Варна
14:42
Всички секторни системи за морско наблюдение ще станат съвместими до 2020 година
11:56
АС-Варна определи като недопустима жалбата на общински съветници срещу решението на ОбС за "Дупката"
11:28
Проект предвижда Аспарухов мост 2 да излиза на "Максуда"
11:26
Пешеходец загина на място, блъснат от кола
10:26
Без вода днес във Варна ще са...
10:25
Варненски тенисист стана първи в Тенис Европа за юноши
10:21
10 проекта подкрепят предприемачите в област Варна

Най-четени от ВАРНА +

Избор на редактора