Още снимки:
test

Нова канализация за 100 млн. лв. е решението срещу наводнения на Варна

11.06.2018 16.23

Битовата и дъждовната канализация между бул. „Мария Луиза” и морския бряг е обща и тя не може да поеме водите при обилен валеж. Наред с това е нужно доизграждането на отводнителен колектор между ул. „Битоля” и ул. „Прилеп”, които да поемат дъждовните води от високите зони, за да не се стича всичко в централната част на града. За всичко това обаче се търсят едни 100 млн. лв., които са непосилни за общинския бюджет.

Това заяви кметът на Варна Иван Портних пред съветниците от комисията по благоустройство и комунални дейности, свикана с една единствена точка – изслушване на кмета и неговата администрация за щетите, нанесени при пороя от 4 юни.

В числа, картинката е следната: В район „Одесос” има отнесени 20 кв. м улична настилка и наводнения по ул. „Цари брод”. В „Приморски” е разбит 1272 кв. м асфалт по 10 улици, щетите ще бъдат отстранени до утре, съобщи зам.-кметът Христо Иванов. В „Младост” най-пострадал е бул. „Република” с повредена настилка от 770 кв. м, които ще бъдат възстановени до четвъртък. Във „Владиславово” ще се кърпи 440 кв. м асфалт, от които 240 кв. м вече са готови.

От обектите в строеж има отнесени 18 кв. м тротоари по новия бул. „Приморски”, 65 кв. м плочи по „Цар Освободител”, и още 195 кв. м по ул. „Ана Феликсова”. Всички тези обекти обаче нямат акт 15, не са приети от надзорните органи, по тях не са правени плащания и ремонтите ще са за сметка на изпълнителя, увери зам.-кметът Иванов. Той подчерта още, че нови обекти, строени през последните 4 години, не са пострадали от пороя от миналия понеделник.

Портних сравни интензитета на валежите с тези от преди 4 г., когато в Аспарухово загубиха живота си 14 души. Миналия понеделник за час и половина над Варна са се излели 74 л на кв. м, двойно над пределната месечна норма, като половината от това количество е паднало в първите 30 минути.

Д-р Янко Станев, зам.-председател на ОбС: При подобни природни аномалии няма отводняване в никой град у нас, а и по света, което да поеме такива количества валеж, сочи проучването, което направих по повод критиките към реакциите на местната власт. Без да омаловажавам силата на природата, бих искал да обсъждаме темата не като бедствие, а като възможности за нови и ефективни проекти в бъдеще. Не от 10-ина години, от много десетилетия средствата за инфраструктура винаги са били орязвани. Помня и други критични ситуации, и 1,80 м сняг...Проблемите датират от 80-те и 90-те години и са ни наследство от тези, които натрупаха външния дълг на страната и безнаказано строяха както им хрумне и грабиха, каквото сварят.
Сега нещата са коренно различни – формулата и начинът, по който се контролират и управляват процесите, е крайно ефективен и това носи стабилност на града.

Тодор Балабанов, председател на ОбС: Нека отново да подчертаем – от 1500 кв. м тротоарни настилки има поражения по 20-30 кв. м, които ще са отремонтирани за сметка на изпълнителите. А от новите обекти няма нито един пострадал. Именно качеството на ремонтите от последните години е гаранция, че парите на данъкоплатците не са отишли на вятъра. Аз предлагам когато и новостроящите се обекти като бул. „Приморски” и бул. „Цар Освободител” бъдат приключени, наред със строителния надзор и другите контролиращи органи да бъде предоставен пълен анализ пред общинския съвет.

Иван Портних, кмет на Варна: Не приемам в медиите да наричат Варна „тъжния град”, това са погрешни внушения. Строителните темпове на обновяване са наистина ударни, спасихме много пропаднали проекти, спечелихме финансиране и по много нови. Правим всичко възможно да привлечем средства и за канализация, нови колектори и т.н. Призовавам за по-експертни коментари, а не само от типа ”един архитект каза”. Уверявам, че новите отводнителни обекти са професионално оразмерени и който твърди обратното, да не го прави по медиите, а да седне с експертите и да обоснове обратното.

Гинка Христова

Днес+

Коментирай статията


Последни от ВАРНА +
17:29
Предложиха по 10 години затвор на холандци за контрабанда на 16 тона прекурсори за амфетамини
17:16
По-интелигентните жени предпочитали да раждат естествено
17:13
Обявиха грипна ваканция за учениците във Варна
16:37
Варна ускорява програмата за опазване на ахитектурните паметници
16:34
Готов е проектът на Аспарухов парк
13:21
Грипна ваканция е обявена в област Добрич
13:18
144 години от рождението на арх. Дабко Дабков се навършват днес
13:06
Спортни събития през седмицата във Варна
13:01
Кметът Иван Портних поздрави медицински работници по повод Деня на родилната помощ
12:35
Почти 2 млрд. евро са чуждите инвестиции във Варненска област
12:15
Тръгва дело за контрабанда на дрога за 225 млн. лв.
12:08
Къде няма да има вода във Варна
12:06
Арестуваха варненец за серия измами на пенсионери в Търговище
12:05
Пак блъснаха човек на пешеходна пътека, а шофьорът избяга
08:10
Преглед на печата
08:09
Oблачно и топло за сезона, почти без валежи
20 януари 2019 г.
09:53
Ръст на инфекциозните заболявания сред варненските котки
09:12
Облачно, почти тихо, със слаби валежи от дъжд
09:11
Преглед на печата
19 януари 2019 г.
19:46
Затварят улици в центъра на Варна заради ремонти
13:09
Пребити на булевард във Варна: Не познаваме биячите, но те бяха брутални
11:35
Проучване установи къде във Варна пешеходният трафик е най-голям
08:09
Двойно се е увеличил броят на болните от грип във Варна
18 януари 2019 г.
17:56
Национални младежки срещи ще обсъждат кариерите на бъдещето
15:52
Изграждат два центъра за грижа за хора с деменция

Най-четени от ВАРНА +

Избор на редактора