Още снимки:
test

Блъфира ли Асад за среща с Ким Чен-ун или иска да каже нещо на Тръмп?

05.06.2018 20.16

Звучи като огромен блъф. Представете си среща между Ким Чен-ун и Башар ал-Асад - двама от най-мразените световни лидери -има нещо нереално в настоящия контекст. Това коментира в свой материал ливанското издание L"Orient-Le Jour.

Десет дни преди историческата среща между севернокорейския лидер и американския президент Доналд Тръмп севернокорейската информационна агенция KCNA съобщи, че сирийският държавен глава възнамерява да посети Пхенян и да се срещне със севернокорейския си колега, без да уточнява датата на тази евентуална среща. "Ще посетя Корейската Народна Демократична Република /КНДР/ и ще се срещна с Негово Превъзходителство Ким Чен- ун", е заявил Башар Асад на 30 май, след като е приел акредитивните писма на посланика на Северна Корея в Дамаск. "Светът приветства забележителните събития, настъпили наскоро на Корейския полуостров, благодарение на политическия размах и мъдрото лидерство на Ким Чен-ун", казва Асад. "Сигурен съм, че той ще постигне крайна победа и ще осъществи обединението на Корея", добавя още той.

Ако информацията се потвърди, Башар Асад ще бъде първият държавен глава в света, който ще осъществи дипломатическа визита в Северна Корея при управлението на Ким Чен-ун. Това не е напълно лишено от логика, като се вземат предвид добрите отношения, които Пхенян и Дамаск поддържат от десетилетия, като и двете държави са под възбраната на международната общност. Северна Корея беше заподозряна, че е помогнала на Сирия да изгради ядрен реактор, разрушен от Израел през 2007 г., а подозренията за търговия на химически оръжия между двете страни бяха провокирани от ООН и Южна Корея. Доклад на международната организация от 2017 г. твърди, че Пхенян е заобиколил оръжейното ембарго, наложено на Сирия, за да изпрати химически и балистични оръжейни компоненти в Дамаск. "Сирия е втората република след Северна Корея, в която има система за наследяване на бащата от сина начело на държавата, култ към личността на действащия президент....Това са две държави, които бяха затворени и без връзка с външния свят и които поддържат голямо сътрудничество на военно ниво", казва Зияд Маджид, политолог, специалист по Сирия.

Двоен интерес

Сирийските медии не са потвърдили информацията, изнесена от севернокорейската информационна агенция. Тя изглежда не е много достоверна при настоящите обстоятелства, но под въпрос остава датата на евентуалната среща. Какъв в действителност е интересът на Пхенян да иска да си припомни приятелството с един режим, който е в черния списък, в момент, когато търси точно обратното - да докаже добросъвестността си на международната общност?

Сирийската страна, тъй като според севернокорейската агенция именно Асад е бил този, който е поискал посещението, може да има двоен интерес. Да покаже, че режимът не е толкова изолиран, както се твърди, че все още има съюзници, че дори има роля в урегулирането на международна криза, която светът наблюдава с интерес. "Съмнявам се, че той (господин Асад) иска да отиде в Северна Корея . Това е много далече от Сирия и когато сте такъв президент, вие не искате да напускате страната си, защото никога не знаете какво може да се случи, докато не сте там", казва за L"Orient -Le Jour Фабрис Баланш, специалист по Сирия. "Единствената страна, в която е ходил до този момент, е Русия, и всеки път това ставаше с руски транспорт, а новината беше съобщавана, след като се е върнал", твърди той. "За първи път се съобщава за предстояща визита. Преди режимът се задоволяваше с това да съобщи за посещение, след като то вече се е състояло", потвърждава Зияд Маджид.

Двете страни може би възнамеряват да тестват отношенията си , за да преговарят със САЩ. "Може да има готовност от страна на Асад да включи севернокорейците в изпращането на послание до американския президент", анализира Зияд Маджид. "Ако Вашингтон иска севернокорейския лидер да се откаже от атомната бомба, то последния може да отговори, че много държави са искали неговите ядрени и балистични технологии, което ще отвори други възможни преговори", продължава Фабрис Баланш. "Това би могло да бъде послание, което Асад изпраща на Съединените щати, припомняйки връзките, които свързват Сирия и Северна Корея и че най-добрият начин да се предпазиш от нова западна агресия е да се снабдиш със сложни оръжия", заключава той.

L'Orient-Le Jour Превод за news.bg: Петя Михайлова

Днес+

Коментирай статията


Последни от Избори
11:54
Нова ЦИК най-рано по Коледа, преференциите на практика невъзможни
15 февруари 2019 г.
14:25
Опозиционерът Хуан Гуайдо се опълчва на Николас Мадуро с младежкия си стил
11 февруари 2019 г.
13:49
Гарантираният безусловен базов доход не помогна на безработните във Финландия
06 февруари 2019 г.
14:29
Светът след края на ДЛРСМО
11:46
Нужна е искра в СДС-Провадия
11:41
Русенските горяни – забравените герои
04 февруари 2019 г.
20:17
Петър Стоянов: БСП не се отказа сама от мандата на 4 февруари 1997 г.
20:16
Областният съвет на СДС заседава в Провадия
13:17
СДС-Варна, отбеляза годишнината от 4 февруари
12:28
Западът срещу Китай: битка на две системи
01 февруари 2019 г.
13:49
СДС-Варна почете жертвите на мракобесния комунистически режим
31 януари 2019 г.
10:12
Тръмп обещал "на ПКК" зоната за сигурност в Сирия
30 януари 2019 г.
19:09
Отчетоха намаляване на проявите на футболно хулиганство
28 януари 2019 г.
15:30
Експерт: ЕС да последва България и да спре издаването на „златни визи“
23 януари 2019 г.
12:44
Д-р Антон Койчев, СДС: Българското здравеопазване трябва да спре да се дехуманизира
18 януари 2019 г.
19:55
Външната политика на Тръмп вече е предвидима
17 януари 2019 г.
15:04
Варна с рекорден бюджет за 2019 г. без повишаване на данъците
12 януари 2019 г.
12:02
Десет страшни трика, с чиято помощ контролират масите
10:01
Островът на победилия социализъм. Какво помогна на Куба да оцелее след разпада на СССР
11 януари 2019 г.
14:37
Движението #MeToo и последиците от него
06 януари 2019 г.
11:25
Андрей Новаков: В Европейския парламент има тежко разединение по плана "Макрон”
04 януари 2019 г.
09:36
Защо заблуждавате младите, че сме живели добре през соца? Забравихте ли каква мизерия беше?!
02 януари 2019 г.
16:21
ЧРД на Красен Кралев! Една стара снимка и общото между министъра и Андре Агаси
01 януари 2019 г.
19:59
Нови политически субекти? За евровота няма време, за местния – няма смисъл
30 декември 2018 г.
17:32
България, 1984: Когато снегът почервеня от кръв

Най-четени от Избори

Избор на редактора