Още снимки:
test

Части на тялото, които да почиствате по-рядко

18.05.2018 11.46

Съвременният начин на живот и модерните схващания за хигиената ни карат да къпем телата си ежедневно. В стремежа да сме чисти и да ухаем приятно се намесваме в някои природни процеси, които имат за цел да ни предпазят, въпреки че на нас ни се струва меко казано противно.

Някои части на тялото изискват ежедневна хигиена, но други не. Измивайки ги, още повече с почистващи козметични средства, ние се намесваме във физиологичните процеси, които защитават организма ни от външни патогени.

Кои са частите на тялото, които преспокойно можем да измиваме по-рядко?

Уши

Ушната кал е едно от онези неща, които изглеждат доста неприятно, особено ако бъдат забелязани извън ушната мида. Ето защо повечето хора чистят ушите си с клечки всяка сутрин преди да излязат.

Този навик е вреден по две причини. Едната е, че природното предназначение на ушната кал е да събира нечистотиите, събрани в средното и вътрешното ухо и да ги извлича в състава си. Другата е, че използвайки клечки за уши, ние избутваме ушната кал навътре към тъпанчето, създавайки предпоставки за нараняване, възпаление, запушване.

Мъртви кожни клетки

Премахването на мъртвите клетки от кожата е процедура, която трябва да се прави по-рядко, а не ежедневно, защото рискувате да нараните кожата и да предизвикате възпаления. Ексфолирането е агресивна процедура, която трябва да се прави не по-често от веднъж седмично.

Пъпът

Почистването на пъпа е деликатен момент, който също трябва да се случва по-рядко. Във вътрешността му се събират кожни клетки, себум, влакна от дрехи и други нечистотии. Бъркането в пъпа с клечки за уши или други приспособления крие риск от избутването на мръсотията навътре, което може да предизвика сериозно възпаление. Почиствайте само повърхностно и то веднъж на няколко седмици.

Коса

Косата ви е мазна? Мразите да излизате с мръсна коса и затова я миете с шампоан всеки ден? Това е много вредно за косата и скалпа. Шампоаните пресушават кожата на главата и правят косъма дехидратиран и лесно накъсващ се. Ежедневното измиване лишава скалпа от естествените му масла, които го предпазват от бактерии и гъбички, предизвикващи пърхот и други кожни проблеми.

Носът

Издухването на секрета от носа, както и промиването му със солена вода е препоръчително. Онова, което трябва да избягвате, е бъркането с пръст в носа с цел да го „почистите“. Бъркането създава риск от надраскване с нокът. Фините драскотини са отворена врата за бактериите, които навлизат чрез мръсните ви ръце.

Вагината

Неприятната миризма от вагината не означава непременно, че имате нужда от душ. Измивайте ежедневно вагината си с топла вода без сапун. Използването на измиващи средства с балансирано pH трябва да става през няколко дни, за да не се нарушава вагиналната флора – естественият протектор срещу бактерии. /az-jenata.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Любопитно
07:56
Хороскоп за 18 август
17 август 2018 г.
20:17
Астрологична дневна прогноза за 18 август 2018 година
16:56
Как да познаем, че някой се дави
15:34
Ново проучване установи нещо шокиращо за портокаловия сок
13:42
Наистина ли се напиваме по-лесно от шампанско
13:33
Как да релаксираме в офиса
11:35
Нисковъглехидратните диети крият риск от ранна смърт
09:21
„Форбс“ обяви най-високоплатените актриси
08:16
Хороскоп за петък
16 август 2018 г.
20:18
Астрологична дневна прогноза за 17 август 2018 година
19:59
Мадона продължава да променя стереотипите и на 60 години
19:30
10 тайни за красота от Индия
18:52
Наистина ли се напиваме по-лесно от шампанско
18:04
Как влияе на организма бутонът за отлагане на алармата
16:06
Умереното трениране гарантира добро психическо състояние
16:04
Боли ви гърбът – проверете си бъбреците и сърцето
12:20
MINI-то на Пол Маккартни се продава
12:03
Даян Крюгер потвърди, че е бременна
11:25
Мадона на 60
10:12
4 съвета как да оцелеете в работата и да бъдете щастливи
10:07
Най-големият мъжки страх в секса
08:14
Хороскоп за четвъртък
15 август 2018 г.
20:28
Астрологична дневна прогноза за 16 август 2018 година
18:41
Как липсата на сън съсипва социалния ни живот
18:21
"Семейство Симпсън" и "Семейният тип" на голям екран

Най-четени от Любопитно

Избор на редактора