Още снимки:
test

Части на тялото, които да почиствате по-рядко

18.05.2018 11.46

Съвременният начин на живот и модерните схващания за хигиената ни карат да къпем телата си ежедневно. В стремежа да сме чисти и да ухаем приятно се намесваме в някои природни процеси, които имат за цел да ни предпазят, въпреки че на нас ни се струва меко казано противно.

Някои части на тялото изискват ежедневна хигиена, но други не. Измивайки ги, още повече с почистващи козметични средства, ние се намесваме във физиологичните процеси, които защитават организма ни от външни патогени.

Кои са частите на тялото, които преспокойно можем да измиваме по-рядко?

Уши

Ушната кал е едно от онези неща, които изглеждат доста неприятно, особено ако бъдат забелязани извън ушната мида. Ето защо повечето хора чистят ушите си с клечки всяка сутрин преди да излязат.

Този навик е вреден по две причини. Едната е, че природното предназначение на ушната кал е да събира нечистотиите, събрани в средното и вътрешното ухо и да ги извлича в състава си. Другата е, че използвайки клечки за уши, ние избутваме ушната кал навътре към тъпанчето, създавайки предпоставки за нараняване, възпаление, запушване.

Мъртви кожни клетки

Премахването на мъртвите клетки от кожата е процедура, която трябва да се прави по-рядко, а не ежедневно, защото рискувате да нараните кожата и да предизвикате възпаления. Ексфолирането е агресивна процедура, която трябва да се прави не по-често от веднъж седмично.

Пъпът

Почистването на пъпа е деликатен момент, който също трябва да се случва по-рядко. Във вътрешността му се събират кожни клетки, себум, влакна от дрехи и други нечистотии. Бъркането в пъпа с клечки за уши или други приспособления крие риск от избутването на мръсотията навътре, което може да предизвика сериозно възпаление. Почиствайте само повърхностно и то веднъж на няколко седмици.

Коса

Косата ви е мазна? Мразите да излизате с мръсна коса и затова я миете с шампоан всеки ден? Това е много вредно за косата и скалпа. Шампоаните пресушават кожата на главата и правят косъма дехидратиран и лесно накъсващ се. Ежедневното измиване лишава скалпа от естествените му масла, които го предпазват от бактерии и гъбички, предизвикващи пърхот и други кожни проблеми.

Носът

Издухването на секрета от носа, както и промиването му със солена вода е препоръчително. Онова, което трябва да избягвате, е бъркането с пръст в носа с цел да го „почистите“. Бъркането създава риск от надраскване с нокът. Фините драскотини са отворена врата за бактериите, които навлизат чрез мръсните ви ръце.

Вагината

Неприятната миризма от вагината не означава непременно, че имате нужда от душ. Измивайте ежедневно вагината си с топла вода без сапун. Използването на измиващи средства с балансирано pH трябва да става през няколко дни, за да не се нарушава вагиналната флора – естественият протектор срещу бактерии. /az-jenata.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Любопитно
20:23
Астрологична дневна прогноза за 26 май 2018г.
19:11
Уил Смит се завръща към музиката
18:43
Кръщават стадион на Marvel
18:22
Какво е общото между GDPR и петте етапа на скръб?
17:35
Жп моделисти карат миниатюрни влакчета по 200 метра релси в Русе
13:17
Учени разработиха ефективен и безопасен метод за отслабване
11:35
Новият албум на „Мистерията на българските гласове” вече е на българския пазар
10:13
Експерти ще учат Меган Маркъл да шофира
10:03
Награди "Аскеер" 2018 г.
09:53
Има ли полза от допълнителния прием на колаген
08:27
Хороскоп за петък
24 май 2018 г.
20:00
Астрологична дневна прогноза за 25 май 2018г.
18:53
Ужасяващо пророчество на учения, който си поиска евтаназия
18:16
Жените с малък бюст по-страстни ли са?
17:26
12 перфектни комбинации на зодиакални знаци
16:55
10 причини жените след 40 да пълнеят повече
14:20
6 малки стъпки за дълга и стабилна връзка
13:19
10 изненадващи факта за Винсент ван Гог
12:49
Полезни ли са наистина натуралните сокове?
12:27
Разкриха какво прави рижавите мъже шампиони в леглото
07:56
Тръмп показа Ню Йорк от борда на "Ер форс" 1
07:49
Хороскоп за четвъртък
23 май 2018 г.
20:31
Астрологична дневна прогноза за 24 май 2018 г.
19:29
Какви са перфектните гърди от женска гледна точка?
18:33
Меган Маркъл стана жертва на кралския етикет

Най-четени от Любопитно

Избор на редактора