Още снимки:
test

Таско Ерменков: Държавата трябва да бъде водеща при изграждането на АЕЦ „Белене“

03.05.2018 09.24

Единственият верен подход е държавата да има стратегическа роля в АЕЦ „Белене”. Тя трябва да бъде водеща в този проект. Това заяви в интервю за БГНЕС депутатът от БСП и енергиен експерт Таско Ерменков.

Агенция БГНЕС публикува пълния текст на интервюто с него:

БГНЕС: Г-н Ерменков, Народното събрание възложи на министъра на енергетиката до края на юни да представи план за действие по отношение на проекта за АЕЦ „Белене“. Какво очаквате да видите в този план?

Таско Ерменков: Това, което трябва да бъде направено до края на юни е не да чакаме какво ще излезе, а да се опитаме да търсим и междините решения и информация какво се случва. В края на юни, ако излезем с доклад без преди това да сме наясно каква работа е била извършена, едва ли нещо добро може да се случи. Надяваме се, че в края на юни – в доклада, който ще бъде изнесен от министъра на енергетиката ще бъде първо написано какви юридически мерки трябва да бъдат предприети, за да се реши този сложен казус, в който НС от 2012 г. влезе с приемането на едно решение, с което одобри друго решение на МС, с което се отмени строителството на АЕЦ „Белене”.

Трябва да се направи един юридически анализ, за да може да се излезе юридическата джунгла и да имаме правни основания, за да продължим с проекта. Второто нещо, което очакваме от министъра в това отношение, е да ни информира до каква степен българската държава е готова и в какви рамки да участва в изграждането на такъв стратегически енергиен обект, какъвто е нова атомна централи. Мисля, че в България няма човек, който да не е наясно, че една централа, която е на основа на ядрено гориво не може да бъде построена без най-малкото логистичната помощ на държавата. Тя трябва да участва и в управлението на един такъв обект. Това са нещата, които очакваме – юридическите казуси и една пътна карта за това как ще се реализира този проект.

БГНЕС: Смятате ли, че закъсняхме твърде много с реализацията на проекта АЕЦ „Белене“?

Таско Ерменков: Толкова много закъсняхме, че ако успеем да го реализираме ще бъдем късметлии. Аз съм един от хората, които участваха в реализирането на референдума в началото на 2013 г. за строителството на АЕЦ „Белене” с пълното убеждение, че този проект е необходим, не само за България, а и за енергийната сигурност на целия регион. Тогава още нямаше тези големи изисквания към въглищните централи. Сега, имайки предвид, новите изисквания на ЕС към ограничаване на емисиите, към чиста енергетика, ние нямаме нова технология, или друга алтернатива а енергия, която да бъде базова и, която да гарантира постоянно генериране на съответната енергия, която е нужна на държавата, да бъде беземисионна и да е ядрена. Нямаме друг избор. С всеки изминал ден закъсняваме все повече и повече. Виждате какво става в Турция, започна строителството на АЕЦ „Аккую“. В Унгария има вече проект на строителство за ядрена централа, който започва. Даже в Полша се разглеждат варианти за строителство на ядрени централи, независимо, че тя е една от най-големите производителки на електроенергия от въглищни централи. Ако се бавим има опасност да останем в периферията на ядрените държави.

БГНЕС: Кой би трябвало да бъде основният ни партньор в реализацията на АЕЦ „Белене“? Енергийната общност е като че ли разделена на две – да бъде 100% държавна и да се реализира заедно с „Росатом“ по примера на АЕЦ „Пакш“ 2 или да се търси стратегически инвеститор. Какво е Вашето мнение?

Таско Ерменков: Общността, която се занимава с енергетика е разделена на три. Големите раздели са дали да има ядрена централа или да няма. Дали да бъде държавна или частна собственост. В света няма ядрена централа, която да бъде сто процента частна собственост. Стратегически инвеститор на България ще е нужен. Когато проектът беше възроден 2004 г. не беше чисто държавна собственост, тогава имаше и стратегически инвеститор. Те се отказаха не, защото проектът беше нежизнеспособен, а защото правителството на България след 2009 г. беше изключително непоследователно по отношение на ядрената енергетика. Нямаше ден, в който премиерът, който сега е същият, да не си променяше мнението. От хвърлянето на папките по земята и казването – без този проект цената на електроенергията ще скочи безумно, в което се оказа прав, до това, че този проект въобще не ни трябва и ще бъде излишно харчене на пари. В тази връзка единственият верен подход е държавата да има стратегическа роля в АЕЦ „Белене”. Дали ще бъде с контролен пакет, сто процента държавно участие, с участие на пенсионни фондове, което не е никак лошо, защото ще осигурим пари за българските пенсионери, но при всички случаи държавата трябва да бъде водеща в този проект.

БГНЕС: Вие като енергиен експерт как гледате на идеите енергийната система на България да развива основно ВЕИ и „сторидж паркове“ като най-модерни технологии за сметка на ядрената енергетика?

Таско Ерменков: В света има много автомобили, в това число и много модерни, с много малко разход и чисти енергии, в това число и на Тесла автомобилите, но не всеки може да си го позволи. Сигурно ВЕИ и „сторидж паркове”, които да осигуряват съхранение на енергията, когато тези възобновяеми източници не могат да генерират, е едно нормално хубаво бъдеще, но бъдеще за добре развити държави икономически, които са решили и останалите си проблеми. Ядрената енергетика няма алтернатива. Това, което споменавате за чиста енергия, за ядрената енергетика, е същото. Тя е беземисионна. Не замърсява околната среда и съвременните технологии, имайки предвид, че те използват едва 3 до 5 % от ресурса на урана, ако той бъде съхранен в нужните количества, той би могъл да бъде запас от гориво за бъдещите технологии, когато се развият.

БГНЕС: Според вас каква е правилната формула, по която трябва да се развива енергийният ни микс, за да постигнем максимална енергийна независимост?

Таско Ерменков: Най-вредният съюз в енергетика е или. Или въглища, или чиста енергия, или ядрена енергетика. Това е грешна политика. Правилният съюз е и едното, и другото, и третото, в пропорции, които едно общество може да си позволи икономически, които да отговарят на екологичните изисквания и най-важното – да съответстват на покупателната способност на населението. В противен случай няма да имаме нормално развитие на енергетика и икономика.


БГНЕС: Унгария не се подвоуми да вземе междудържавен заем от Русия, за да гарантира реализацията на АЕЦ „Пакш“ 2 при много изгодни за страната условия. Финландия не се притеснява да строи АЕЦ по руска технология. Чехия обмисля партньорство с Русия за новата си АЕЦ. Германия не се колебае да развива общи газови проекти с Русия. Какво пречи на България да запази евроатлантическата си ориентация, да бъде член на ЕС, но да отстоява националния си интерес и да развива енергийни проекти с Русия, ако това е изгодно за страната?

Таско Ерменков: Не искам да обиждам управляващото мнозинство, тъй като са ми колеги в НС, но изпълнителната власт е водещата там. Да участваш в една общност не значи да се подчиняваш сто процента на правилата, а да си част от формирането на проблемите, от решението им и част от изпълнението им, а не като в армията. /БГНЕС

Днес+

Коментирай статията


Последни от Интервю
12:26
Много българи „опарени“ от гурбети в Чехия
28 декември 2018 г.
08:49
Боряна Димитрова: Слабата опозиция и умореното обществено мнение са съюзници на властта
19 декември 2018 г.
10:07
Васил Гелев: Китайският потребител очаква качествени и добре опаковани български стоки
23 ноември 2018 г.
13:03
Александър Ненков: Опира до морал - ходене до магазин не изисква каране в насрещното
22 ноември 2018 г.
16:11
Явор Нотев: За адвокатските си услуги получавам хонорари
11 ноември 2018 г.
09:10
Шкумбата: За пръв път като срещнах Любо Ганев, разбиваше през нощта вратата на къщата си с чук
09 ноември 2018 г.
19:20
Родителите на недоносени бебета трябва да вярват в децата си
04 ноември 2018 г.
12:28
Веселин Атанасов: В системата „Зелена карта“ се наблюдават огромни злоупотреби
09:33
Възможни ли са фалшиви новини, ако няма фалшива политика?
28 октомври 2018 г.
18:55
С милиони долари изкушавали Сергей Антонов и офицери от ДС, за да свидетелстват за „българска следа”
04 октомври 2018 г.
08:41
Застрахователите искат участие при изготвяне на новия договор в здравеопазването
24 септември 2018 г.
10:48
Смартфоните не означават цифрова грамотност
16 септември 2018 г.
11:27
Проф. Иво Петров: Най-новите методи подобряват прогнозата при инсулт на 90%
07 септември 2018 г.
11:11
Шофьорът на автобуса не помни нищо от катастрофата в Своге. Казва, че завил наляво, а не надясно
26 август 2018 г.
16:27
Александър Сано: Шофирането не е ала-бала, а е отговорност
28 юли 2018 г.
09:06
Проф. Николай Овчаров: С правилна политика общините могат да печелят от туризъм
16 юли 2018 г.
09:43
Огнян Златев: Нужно е решение за миграцията и за бюджета на ЕС преди европейските избори
13 юли 2018 г.
16:36
Д-р Елица Димова: Розетата не трябва да се използва като политически символ
05 юли 2018 г.
14:28
Проф. Георги Чобанов: Пътят на розата е българската отсечка от Модерния път на коприната
29 юни 2018 г.
10:06
Осман Октай: Призивът на ислямските терористи „Аллах акбар” вече е превзел кемалистка Турция
24 юни 2018 г.
08:56
Александър Кашъмов: GDPR не следва да бъде механизъм за репресия върху медиите
10 юни 2018 г.
09:18
Проф. Мария Славова: Бъдещето на дигиталната икономика е в образоването на учителите
24 май 2018 г.
08:58
Красимир Вълчев: Грешка е, че подвеждаща задача е в банката с въпроси за зрелостния изпит
08:54
Марин Марковски: Съдът беше тенденциозен по делото Йончева-Борисов
19 май 2018 г.
10:22
Йоханес Хан: Западните Балкани имат европейска перспектива

Най-четени от Интервю

Избор на редактора