5 храни с които никога няма да сте депресирани
Любопитно 23.04.2018 09:10
Знаете ли, че по данни на Световната здравна организация, всяка година се увеличава броят на хората, които страдат от деменция. Едни от факторите, които допринасят за това състояние са неправилното хранене и стресът. Ако обичате да хапвате боровинки и грозде, вижте още кои други храни заедно с тях предпазват мозъка от ежедневния стрес и нарушаване на неговата функция и здраве, пише аз-жената.
Кедрови ядки
В 100 грама кедрови ядки се съдържат добри количества манган, витамин Е, мед и магнезий. Вкусните ядки са изключително богати и на омега-6 мастни киселини, които помагат на мозъка да старее по-бавно.
Витамин Е е и важен антиоксидант, който предпазва мозъка от оксидативен стрес и подобрява когнитивните способности. От друга страна магнезият намалява тревожността и ни прави по-устойчиви на стрес.
Медта се отразява благоприятно на способността ни да помним по-добре, а манганът е особено нужен на хората, които спортуват активно или чиято работа е свързана с по-голям психологически стрес.
Червено цвекло
Нитритите в цвеклото увеличават притока на кръв към мозъка, което помага до него да достигне и повече кислород. Изследване проведено през 2017 г. показва, че сокът от цвекло увеличава невропластичността – способността на мозъка да се променя. Това е особено важно за възрастните хора.
Бетанинът, който придава яркия цвят на зеленчука, предпазва мозъка от болестта на Алцхаймер. В допълнение витамин В9, който се съдържа в червеното цвекло, намалява риска от нарушаване на когнитивните функции и деменция.
Куркума
Антиоксидантите в куркумата спомагат за подобряване на паметта. Куркуминът, който се съдържа в нея, стимулира образуването на нови мозъчни клетки и връзките между тях. Той действа и като естествен антидепресант, влияейки естествено на нивата на хормоните, които подобряват настроението и намаляват тревожността. Ако често сте изложени на ситуации на стрес, добавете към менюто си куркума.
Стафиди
Още една полезна за здравето на мозъка храна са стафидите. В 100 г от сушените плодове се съдържат около 21% от препоръчителния дневен прием на калий, 150% бор, 18% мед и 16% витамин В6.
Борът в състава на стафидите е полезен за краткосрочната и дългосрочната памет, подобрява възприятието, производителността и сръчността, а калият е важен за нервните клетки.
Чай мате
Чай мате е традиционна южноамериканска напитка с високо съдържание на кофеин. Консумацията на чая стимулира нервната система, помага при умора и сънливост, възстановява умствената активност.
За тези, които искат да намалят консумацията на кафе, този чай е чудесна алтернатива. Също така се смята, че пиенето на чай мате намалява симптомите на депресия и предпазва невроните от разрушаване, както и намалява риска от болестта на Паркинсон./ Zdrave.to
Кедрови ядки
В 100 грама кедрови ядки се съдържат добри количества манган, витамин Е, мед и магнезий. Вкусните ядки са изключително богати и на омега-6 мастни киселини, които помагат на мозъка да старее по-бавно.
Витамин Е е и важен антиоксидант, който предпазва мозъка от оксидативен стрес и подобрява когнитивните способности. От друга страна магнезият намалява тревожността и ни прави по-устойчиви на стрес.
Медта се отразява благоприятно на способността ни да помним по-добре, а манганът е особено нужен на хората, които спортуват активно или чиято работа е свързана с по-голям психологически стрес.
Червено цвекло
Нитритите в цвеклото увеличават притока на кръв към мозъка, което помага до него да достигне и повече кислород. Изследване проведено през 2017 г. показва, че сокът от цвекло увеличава невропластичността – способността на мозъка да се променя. Това е особено важно за възрастните хора.
Бетанинът, който придава яркия цвят на зеленчука, предпазва мозъка от болестта на Алцхаймер. В допълнение витамин В9, който се съдържа в червеното цвекло, намалява риска от нарушаване на когнитивните функции и деменция.
Куркума
Антиоксидантите в куркумата спомагат за подобряване на паметта. Куркуминът, който се съдържа в нея, стимулира образуването на нови мозъчни клетки и връзките между тях. Той действа и като естествен антидепресант, влияейки естествено на нивата на хормоните, които подобряват настроението и намаляват тревожността. Ако често сте изложени на ситуации на стрес, добавете към менюто си куркума.
Стафиди
Още една полезна за здравето на мозъка храна са стафидите. В 100 г от сушените плодове се съдържат около 21% от препоръчителния дневен прием на калий, 150% бор, 18% мед и 16% витамин В6.
Борът в състава на стафидите е полезен за краткосрочната и дългосрочната памет, подобрява възприятието, производителността и сръчността, а калият е важен за нервните клетки.
Чай мате
Чай мате е традиционна южноамериканска напитка с високо съдържание на кофеин. Консумацията на чая стимулира нервната система, помага при умора и сънливост, възстановява умствената активност.
За тези, които искат да намалят консумацията на кафе, този чай е чудесна алтернатива. Също така се смята, че пиенето на чай мате намалява симптомите на депресия и предпазва невроните от разрушаване, както и намалява риска от болестта на Паркинсон./ Zdrave.to
CHF | 1 | 2.01549 |
GBP | 1 | 2.2841 |
RON | 10 | 3.93068 |
TRY | 100 | 5.63583 |
USD | 1 | 1.83147 |
Последни новини
- 21:21 НС реши: Министърът на енергетиката да предоговори газовото споразумение с "Боташ"
- 21:14 2 май ще е неучебен за всички ученици в страната
- 19:37 Блинкен обвини Китай, че помага на Русия във войната в Украйна
- 19:26 Гърция спаси 198 плажа от концесионери, чадъри и шезлонги
- 19:17 Сидни Суини отговори на критиките, че "не е красива и талантлива"
- 19:08 Младши сержант е осъден окончателно на 7 години затвор за убийство на полицай в Пловдив
- 18:58 ЦИК реши: Велин Жеков от ГЕРБ – СДС отново ще е шеф на РИК – Варна
- 18:57 В България в 80% от случаите мъжете са насилници, а само в 20% - жените