Плодът акай бери - новият хит в храненето
Любопитно 20.04.2018 09:33
Суперхраната, която става все по-популярна и която си струва да добавим към диета си, е родена в региона на Амазонка - расте предимно в северната част на Бразилия - и се нарича акай бери.
Плодът прилича на червена боровинка, но е по-голям и с много особен аромат. Преди всичко акай берито се характеризира с почти несравнимо съдържание на витамини и минерали. Американското министерство на земеделието смята, че това е най-големият антиоксидант в зеленчуковото и плодовото кралство, поради високото му наличие на аминокиселини, незаменими омега мастни киселини, фибри и протеини.
Какво прави плодът акай суперхрана
Богат на антиоксиданти
Акай е един от плодовете, които са най-богати на антиоксиданти, както разкрива Hola. Ако погледнем хранителния му състав, за всеки 100 грама ще получим 1.65 гр протеини, 0.30 гр въглехидрати, 7,05 гр мазнини, 8.85 гр фибри, 72 мг калций, 1,1 мг желязо, 19 мг магнезий, 930 мг калий, витамин B6 (0,5 мг), витамин С (20 мг), както и фолиева киселина. Един плод акай съдържа само 75,25 калории.
Диуретик
Силно диуретичен, поради високото му съдържание на калий и ниско съдържание на натрий.
Подсилва имунната система
Укрепва нашата имунна система, благодарение на цинковото съдържание - основен минерал, който ни помага да останем здрави, повишава нашата устойчивост към инфекции, като предотвратява много заболявания.
Идеален за спортисти
Поради съдържанието си на микроелементи, акай улеснява възстановяването на мускулите след физически упражнения, като действа и много енергично. Акай берито е идеален и за хидратиране, когато е много горещо.
За отслабване
Тъй като е много богат на фибри, плодът има засищащ ефект и помага за отслабване. Присъщи са му и храносмилателни свойства, които съдействат за очистването и детоксикацията на тялото (особено върху дебелото черво).
Нивата на холестерол
Плодът акай помага за понижаване нивата на холестерола. Съдържанието на фибри съдейства токсичните вещества да не се натрупват в тялото, а това е особено полезно за хората с висок холестерол или хипертония.
Подобно на много други суперхрани, като например спирулиновите водорасли или каму-каму, плодовете акай обикновено се продават под формата на прах, като се добавят към шейкове, сокове и други храни, и напитки. /lifestyle.bg
Плодът прилича на червена боровинка, но е по-голям и с много особен аромат. Преди всичко акай берито се характеризира с почти несравнимо съдържание на витамини и минерали. Американското министерство на земеделието смята, че това е най-големият антиоксидант в зеленчуковото и плодовото кралство, поради високото му наличие на аминокиселини, незаменими омега мастни киселини, фибри и протеини.
Какво прави плодът акай суперхрана
Богат на антиоксиданти
Акай е един от плодовете, които са най-богати на антиоксиданти, както разкрива Hola. Ако погледнем хранителния му състав, за всеки 100 грама ще получим 1.65 гр протеини, 0.30 гр въглехидрати, 7,05 гр мазнини, 8.85 гр фибри, 72 мг калций, 1,1 мг желязо, 19 мг магнезий, 930 мг калий, витамин B6 (0,5 мг), витамин С (20 мг), както и фолиева киселина. Един плод акай съдържа само 75,25 калории.
Диуретик
Силно диуретичен, поради високото му съдържание на калий и ниско съдържание на натрий.
Подсилва имунната система
Укрепва нашата имунна система, благодарение на цинковото съдържание - основен минерал, който ни помага да останем здрави, повишава нашата устойчивост към инфекции, като предотвратява много заболявания.
Идеален за спортисти
Поради съдържанието си на микроелементи, акай улеснява възстановяването на мускулите след физически упражнения, като действа и много енергично. Акай берито е идеален и за хидратиране, когато е много горещо.
За отслабване
Тъй като е много богат на фибри, плодът има засищащ ефект и помага за отслабване. Присъщи са му и храносмилателни свойства, които съдействат за очистването и детоксикацията на тялото (особено върху дебелото черво).
Нивата на холестерол
Плодът акай помага за понижаване нивата на холестерола. Съдържанието на фибри съдейства токсичните вещества да не се натрупват в тялото, а това е особено полезно за хората с висок холестерол или хипертония.
Подобно на много други суперхрани, като например спирулиновите водорасли или каму-каму, плодовете акай обикновено се продават под формата на прах, като се добавят към шейкове, сокове и други храни, и напитки. /lifestyle.bg
CHF | 1 | 1.99738 |
GBP | 1 | 2.28285 |
RON | 10 | 3.93045 |
TRY | 100 | 5.61254 |
USD | 1 | 1.82447 |
Последни новини
- 21:22 Хороскоп за събота, 27 април 2024 г.
- 19:42 Адвокатът на Григорова: Липсват нови 17 флашки, ЦИК казват, че вече са модифицирани за вота
- 19:34 Валентина Войкова поема оперативното ръководство на Евронюз България
- 19:27 Ема Стоун призова феновете си да се обръщат към нея вече с цялото й име
- 19:22 Цеков за новата арт инсталация на Терзиев: Надпис, тип „селски хоремаг“ за 100 000 лева
- 19:13 FT: Пристигането на руски войски в Нигер е смъртоносен удар за американските сили
- 19:05 Антъни Блинкън: Без китайска подкрепа войната в Украйна би била трудна за Русия
- 19:02 Разменен за Медведчук боец от "Азов": Руснаците ще спечелят, когато завземат Киев и стигнат до Лвов