Храни, пълни с естествени пробиотици
Любопитно 19.04.2018 09:42
В последните години пробиотиците станаха изключително актуални, но предимно под формат на таблетки и хранителни добавки, които не струват малко. А полезните бактерии, които се предписват най-вече при употреба на антибиотици, се съдържат и в редица продукти, които слагаме на трапезата.
Кисело мляко
Първата храна, която ни идва наум, когато говорим за пробиотици. В България има вековни традиции в създаването на кисело мляко с бактерията Лактобацилус булгарикус, и в търговската мрежа се намират млечни продукти, обогатени с пробиотици.
Кефир и котидж сирене
И двата продукта са налични на пазара и ни набавят не малка доза пробиотици. Освен това са с високо съдържание на калций. Така подпомагане здравето и на червата, и на костите. Може да ги овкусяваме по избор с различни добавки.
Кисели краставички
И тук имаме процес на ферментация, който се оказва ключов за наличието на пробиотици в даден продукт. Може както сами да си затваряме буркани с тази зимнина, така и целогодишно да си я набавяме от близкия магазин.
Гауда и пармезан
Преминали през специфичен процес на ферментация, тези сирена също съдържат много полезни за чревната флора бактерии. Ето още един плюс в полза на любимата пица.
Ябълков оцет
Отново ферментация и отново пробиотици. Киселата течност подпомага функциите на храносмилателната система. За най-добър ефект оцетът трябва да е нефилтриран. /lifestyle.bg
Кисело мляко
Първата храна, която ни идва наум, когато говорим за пробиотици. В България има вековни традиции в създаването на кисело мляко с бактерията Лактобацилус булгарикус, и в търговската мрежа се намират млечни продукти, обогатени с пробиотици.
Кефир и котидж сирене
И двата продукта са налични на пазара и ни набавят не малка доза пробиотици. Освен това са с високо съдържание на калций. Така подпомагане здравето и на червата, и на костите. Може да ги овкусяваме по избор с различни добавки.
Кисели краставички
И тук имаме процес на ферментация, който се оказва ключов за наличието на пробиотици в даден продукт. Може както сами да си затваряме буркани с тази зимнина, така и целогодишно да си я набавяме от близкия магазин.
Гауда и пармезан
Преминали през специфичен процес на ферментация, тези сирена също съдържат много полезни за чревната флора бактерии. Ето още един плюс в полза на любимата пица.
Ябълков оцет
Отново ферментация и отново пробиотици. Киселата течност подпомага функциите на храносмилателната система. За най-добър ефект оцетът трябва да е нефилтриран. /lifestyle.bg
CHF
|
1 | 2.084 |
GBP
|
1 | 2.23907 |
RON
|
10 | 3.84272 |
TRY
|
100 | 3.94687 |
USD
|
1 | 1.6807 |
Последни новини
- 23:18 Хороскоп за сряда, 10 декември 2025 г.
- 22:55 Пеевски: Днес дадохме урок по демокрация и любов към България!
- 20:02 Румен Радев: Ще изляза със свой политически проект, когато най-малко очаквате!
- 20:00 Кърджали, Ветово, Шумен и Сърница, Белица: България е една, не ни разделяйте!
- 19:31 Сергей Шойгу пристигна в Ханой по покана на Виетнамския министър на обществената сигурност
- 19:23 „Монд“: САЩ затварят вратата на ерата след края на Втората световна война
- 19:15 Кейт Мидълтън се появи с коледна пола от вълна и кристали за 1 700 паунда
- 19:05 Тръмп разреши на Nvidia да изнася усъвършенствани AI чипове на избрани клиенти в Китай