Храни, пълни с естествени пробиотици
Любопитно 19.04.2018 09:42
В последните години пробиотиците станаха изключително актуални, но предимно под формат на таблетки и хранителни добавки, които не струват малко. А полезните бактерии, които се предписват най-вече при употреба на антибиотици, се съдържат и в редица продукти, които слагаме на трапезата.
Кисело мляко
Първата храна, която ни идва наум, когато говорим за пробиотици. В България има вековни традиции в създаването на кисело мляко с бактерията Лактобацилус булгарикус, и в търговската мрежа се намират млечни продукти, обогатени с пробиотици.
Кефир и котидж сирене
И двата продукта са налични на пазара и ни набавят не малка доза пробиотици. Освен това са с високо съдържание на калций. Така подпомагане здравето и на червата, и на костите. Може да ги овкусяваме по избор с различни добавки.
Кисели краставички
И тук имаме процес на ферментация, който се оказва ключов за наличието на пробиотици в даден продукт. Може както сами да си затваряме буркани с тази зимнина, така и целогодишно да си я набавяме от близкия магазин.
Гауда и пармезан
Преминали през специфичен процес на ферментация, тези сирена също съдържат много полезни за чревната флора бактерии. Ето още един плюс в полза на любимата пица.
Ябълков оцет
Отново ферментация и отново пробиотици. Киселата течност подпомага функциите на храносмилателната система. За най-добър ефект оцетът трябва да е нефилтриран. /lifestyle.bg
Кисело мляко
Първата храна, която ни идва наум, когато говорим за пробиотици. В България има вековни традиции в създаването на кисело мляко с бактерията Лактобацилус булгарикус, и в търговската мрежа се намират млечни продукти, обогатени с пробиотици.
Кефир и котидж сирене
И двата продукта са налични на пазара и ни набавят не малка доза пробиотици. Освен това са с високо съдържание на калций. Така подпомагане здравето и на червата, и на костите. Може да ги овкусяваме по избор с различни добавки.
Кисели краставички
И тук имаме процес на ферментация, който се оказва ключов за наличието на пробиотици в даден продукт. Може както сами да си затваряме буркани с тази зимнина, така и целогодишно да си я набавяме от близкия магазин.
Гауда и пармезан
Преминали през специфичен процес на ферментация, тези сирена също съдържат много полезни за чревната флора бактерии. Ето още един плюс в полза на любимата пица.
Ябълков оцет
Отново ферментация и отново пробиотици. Киселата течност подпомага функциите на храносмилателната система. За най-добър ефект оцетът трябва да е нефилтриран. /lifestyle.bg
CHF | 1 | 2.00413 |
GBP | 1 | 2.2865 |
RON | 10 | 3.93029 |
TRY | 100 | 5.64706 |
USD | 1 | 1.82822 |
Последни новини
- 00:23 Възвестиха Възкресение Христово
- 00:13 Христос Воскресе!
- 00:10 БПЦ за Великден: Възкресението ни увери, че светлината и животът тържествуват над мрака и смъртта
- 00:02 Великден е! Христос Воскресе!
- 21:03 Хороскоп за неделя, 5 май 2024 г.
- 19:31 ИТН обяви водачите на листите си. Трифонов оглавява Плевен
- 19:19 Български роми си спретнаха масов бой в Италия
- 19:07 Родилка и бебе починаха в Самоков