Този зеленчук бори Алцхаймер
Любопитно 23.03.2018 12:22
Съединение в червеното цвекло може да помогне в борбата срещу болестта на Алцхаймер, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на американско изследване. Съединението бетанин придава характерния червен цвят на кореноплодния зеленчук. В тестове с бетанин специалисти от университета на Южна Флорида са установили, че съединението потиска химически реакции, свързани със смъртта на невроните.
Откритието може да залегне в разработката на нови лекарства, които забавят развитието на невродегенеративното заболяване. Един от характерните белези на болестта на Алцхаймер е формирането на бета-амилоидни плаки в мозъка. Специалистите обясняват, че когато се прикрепи към метал като желязо или мед, пептидът бета-амилоид се сгъва неправилно и образува плаки. Това на свой ред води до възпаление и окисление и до "ръждясване" и смърт на невроните. В лабораторни тестове изследователите са установили, че бетанин, прибавен към свързан с мед бета-амилоид, понижава показателите за окисление с 90 процента.
Пониженото окисление може да предотврати неправилното сгъване на пептида и да забави формирането на бета-амилоидни плаки, обяснява Даръл Серано от изследователския екип. Резултатите от изследването са представени на 255-ото национално събрание на Американското химическо общество в Ню Орлиънс.
Откритието може да залегне в разработката на нови лекарства, които забавят развитието на невродегенеративното заболяване. Един от характерните белези на болестта на Алцхаймер е формирането на бета-амилоидни плаки в мозъка. Специалистите обясняват, че когато се прикрепи към метал като желязо или мед, пептидът бета-амилоид се сгъва неправилно и образува плаки. Това на свой ред води до възпаление и окисление и до "ръждясване" и смърт на невроните. В лабораторни тестове изследователите са установили, че бетанин, прибавен към свързан с мед бета-амилоид, понижава показателите за окисление с 90 процента.
Пониженото окисление може да предотврати неправилното сгъване на пептида и да забави формирането на бета-амилоидни плаки, обяснява Даръл Серано от изследователския екип. Резултатите от изследването са представени на 255-ото национално събрание на Американското химическо общество в Ню Орлиънс.
CHF | 1 | 2.00105 |
GBP | 1 | 2.27568 |
RON | 10 | 3.93076 |
TRY | 100 | 5.62834 |
USD | 1 | 1.83027 |
Последни новини
- 16:51 Заетостта в ЕС е надминала 75% през 2023 г.
- 16:42 Слънчево време през почивните дни, но ще има и валежи
- 16:33 70 години от създаването на първия практичен соларен панел
- 16:24 Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат разположени в Полша, те ще станат мишена за Русия
- 16:14 На каква възраст се определяме като “стари"
- 16:06 Глобалното затопляне ще донесе епидемии, пренасяни от комари
- 15:57 Турция предлага помощ на Ирак да обезопаси границите си
- 15:48 Лукашенко: Западът превърна Украйна в наркоман