Ултрапреработените храни повишават с 11% случаите на рак

България 18.02.2018 16:48

Тревожни данни от френско проучване на хранителните ни навици. Оказва се, че твърде преработената термично храна в съчетание с пушене и липса на спорт увеличават с 11% риска от рак.

Проучването включва 100 000 французи, като са изследвани над 3300 храни. След 5 години проучване в групата са установени 2200 случая на рак.

Проблемът в проучването е липсата на точна определение какво представлява ултрапреработената храна.

Специалистите у нас са категорични, че само храната няма как да ни разболее. За да сме здрави, трябва не само да се храним с повече плодове и зеленчуци, но и да избягваме пърженото, да спортуваме, и да не пушим.

В крайна сметка храненето е експресия, показва нашия начин на живот. Дори в самото проучване изследваните групи хора са разделени на такива, които имат нормално тегло, наднормено, затлъстяване, пушачи, непушачи , спортуващи, неспортуващи, консумиращи най-вече пресни плодове и зеленчуци и се оказва всъщност, че точно хората, които пушат, не спортуват ядат и повече ултрапреработена храна”, обясни диетологът Мария Николова. /Nova TV

CHF CHF 1 2.09046
GBP GBP 1 2.23754
RON RON 10 3.84438
TRY TRY 100 3.94623
USD USD 1 1.68113