Диетолози посочват кои храни предпазват от рак

Любопитно 21.01.2018 18:03

Британски диетолози посочиха продуктите, които при постоянна употреба значително понижават риска от рак. Това са кромидът, доматите, горските плодове, гъбите и магданозът, съобщи в. "Дейли телеграф".

Съдържащият се в лука и чесъна алицин се свързва с токсините, които предизвикват рак, и способства за тяхното извеждане, обясни диетологът Торал Шах.

В доматите има ликопен, който предпазва от рак на простатата, като обезврежда свободните радикали.

Съединения в горските плодове блокират активността на протеините, които предизвикват неконтролирано делене на клетките.

Гъбите стимулират активността на имунната система, а магданозът блокира образуването на кръвоносни съдове в раковата тъкан.

Храната с много животински мазнини предразполага към някои видове рак, например на червата, млечната жлеза, простатата и белите дробове. Един от рисковите фактори е наднорменото тегло. Затлъстяването е причина за 14 процента от смъртните случаи от ракови заболявания при мъжете и 20 процента при жените.

Промяната на начина на хранене и включването на повече зеленчуци и плодове в менюто намаляват вероятността от възникване на злокачествени заболявания с 80 процента. За профилактика е полезна и средиземноморската диета, която осигурява омега-6 и омега-3 мастни киселини и много антиоксиданти и фибри.
Източник: БТА
CHF CHF 1 2.02049
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.63146
USD USD 1 1.83594