Шотландски учени бият тревога: Обработеното месо причинява рак

Наука 08.01.2018 11:58

Шотландски учени от университета в Глазгоу стигнаха до заключението, че преработеното месо може да бъде изключително опасно за човешкото здраве.

Според експертите употребата на обработени меса е свързана с повишен риск от възникване на злокачествени тумори.

В изследването участваха 260 жени на средна възраст. Учените от университета в Глазгоу установили, че приемът на дори 9 грама обработено месо на ден увеличава вероятността от развитие на рак на гърдата с 15 процента.Това количество е равностойно на три резенчета бекон или на два кренвирша за седмица.

Най-голям риск има от ядене на бекон, шунка, кренвирши, колбаси и други наденички.

При предишно изследване на СЗО беше установено, че консумацията на 50 грама обработено месо дневно повишава риска от колоректални тумори с 18 процента./Zdrave.to

CHF CHF 1 2.00003
GBP GBP 1 2.2837
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.61962
USD USD 1 1.82549