„Живият“ шоколад - когато шоколадът може да бъде и полезен
Любопитно 10.12.2017 16:21
Освен вкусен, шоколадът може да бъде и полезен, и богат на антиоксиданти. Това доказва Любомир Христов, производител на „жив“ шоколад с пчелен мед, който се занимава с производство на шоколад от 5 години.
Преди това е бил IT специалист, собственик на телекомуникационна фирма. В един момент, обаче той и съпругата му решават, че няма смисъл да се занимават с виртуални неща. Много по-голямо удовлетворение доставя, когато човек прави нещо истинско с ръцете си, заяви пред БГНЕС Любомир. Той продава бизнеса си и сега се занимава изцяло с изработка на шоколад.
За разлика от класическите шоколади, „живият“ шоколад се прави по технология без термична обработка. По този начин се запазват много повече от полезните антиоксиданти и витамини. Освен това в „живия“ шоколад няма захар, а се прави с пчелен мед. Медът е много богат на активни вещества, като витамини и антиоксиданти. Прави се от какаови зърна, които са едни от най-богатите източници на антиоксиданти в природата.
И при другите шоколади, при които какаовите зърна се пекат на 260 градуса все пак остават някакви антиоксиданти. Но, има много световни изследвания, които показват, че черният шоколад е много богат на антиоксиданти и предпазва организма от стареене, обясни производителят.
„Когато храните се нагряват над 45 градуса по-голямата част от антиоксидантите се унищожават от термичната обработка. Затова нашият шоколад е „жив“, защото чрез технологията, която използваме, сме се опитали да запазим по-голям процент от антиоксидантите и витамините“, поясни Любомир Христов.
Всичките му шоколади са базирани на какао и билков пчелен мед. На тази база има 17 различни вида шоколад.
Има шоколад с една билка шизандра, което е една от топ билките в китайската медицина. Тя има в себе си 5 вкуса-горчиво, сладко, люто, горчиво и солено и е изключително полезна. Има и шоколад с планински лимон, който расте перфектно в България, нищо, че идва от Япония и има пет пъти повече Витамин С, в сравнение с цитрусовите лимони.
Според Любомир човек опита ли този шоколад спира да яде друг.
Според Любомир човек опита ли този шоколад спира да яде друг. / БГНЕС
Има и стандартни вкусове- с мента, джинджифил, фурми, ядки, както и с пчелен прашец, с женшен, арония, бъз и боровинки.
Клиентите купували най-вече сладките шоколади - с ядки, фурми и мак.
Според Любомир човек опита ли този шоколад спира да яде друг. „Усети ли истинският ефект на суровите какаови зърна, е друго. Ние не променяме какаовите зърна и не добавяме какаово масло. Правим шоколада си по рецепта на природата-както е създала самото какао. Повечето колеги добавят в шоколада какаово масло, което е чистата мазнина от зърната“, каза още той. /БГНЕС
Преди това е бил IT специалист, собственик на телекомуникационна фирма. В един момент, обаче той и съпругата му решават, че няма смисъл да се занимават с виртуални неща. Много по-голямо удовлетворение доставя, когато човек прави нещо истинско с ръцете си, заяви пред БГНЕС Любомир. Той продава бизнеса си и сега се занимава изцяло с изработка на шоколад.
За разлика от класическите шоколади, „живият“ шоколад се прави по технология без термична обработка. По този начин се запазват много повече от полезните антиоксиданти и витамини. Освен това в „живия“ шоколад няма захар, а се прави с пчелен мед. Медът е много богат на активни вещества, като витамини и антиоксиданти. Прави се от какаови зърна, които са едни от най-богатите източници на антиоксиданти в природата.
И при другите шоколади, при които какаовите зърна се пекат на 260 градуса все пак остават някакви антиоксиданти. Но, има много световни изследвания, които показват, че черният шоколад е много богат на антиоксиданти и предпазва организма от стареене, обясни производителят.
„Когато храните се нагряват над 45 градуса по-голямата част от антиоксидантите се унищожават от термичната обработка. Затова нашият шоколад е „жив“, защото чрез технологията, която използваме, сме се опитали да запазим по-голям процент от антиоксидантите и витамините“, поясни Любомир Христов.
Всичките му шоколади са базирани на какао и билков пчелен мед. На тази база има 17 различни вида шоколад.
Има шоколад с една билка шизандра, което е една от топ билките в китайската медицина. Тя има в себе си 5 вкуса-горчиво, сладко, люто, горчиво и солено и е изключително полезна. Има и шоколад с планински лимон, който расте перфектно в България, нищо, че идва от Япония и има пет пъти повече Витамин С, в сравнение с цитрусовите лимони.
Според Любомир човек опита ли този шоколад спира да яде друг.
Според Любомир човек опита ли този шоколад спира да яде друг. / БГНЕС
Има и стандартни вкусове- с мента, джинджифил, фурми, ядки, както и с пчелен прашец, с женшен, арония, бъз и боровинки.
Клиентите купували най-вече сладките шоколади - с ядки, фурми и мак.
Според Любомир човек опита ли този шоколад спира да яде друг. „Усети ли истинският ефект на суровите какаови зърна, е друго. Ние не променяме какаовите зърна и не добавяме какаово масло. Правим шоколада си по рецепта на природата-както е създала самото какао. Повечето колеги добавят в шоколада какаово масло, което е чистата мазнина от зърната“, каза още той. /БГНЕС
CHF
|
1 | 2.10599 |
GBP
|
1 | 2.24061 |
RON
|
10 | 3.84295 |
TRY
|
100 | 3.87452 |
USD
|
1 | 1.65945 |
Последни новини
- 00:03 Рождество Христово е! Светът ликува!
- 21:02 Хороскоп за четвъртък, 25 декември 2025 г.
- 17:55 ДНЕС+ Ви пожелава на Бъдни вечер семейна топлина и споделени мигове!
- 17:51 Патриаршеското и синодално послание: Рождеството бележи повратен момент в човешката история
- 17:46 Очакването на българите: Култура или халтура - държавата да финансира, хората да потребяват
- 17:42 Д-р Динко Господинов: Празниците носят риск за сърдечно-съдовата система
- 17:31 АП: Нетаняху възложил на съветник да изготви план за атаката, причинила войната в Газа
- 17:20 Защо Стивън Спилбърг отказва да работи с Бен Афлек