Още снимки:
test

Синузит

27.11.2017 19.32

Лицевата част на човешкия череп има в центъра си голяма кухина, в която се разполага носът. Тя е обградена от 4 двойки костни кухини, „тапицирани“ отвътре с лигавица – синусите. Възпаляването на тази лигавица наричаме синузит.

Кухините в лицевата част са податливи на инфекции. Затова синузитът е от най-разпространените болести на носа, възникваща в резултат от усложняването на инфекции като грип, простуда, хрема или при травма на лицевата област.

Всеки чифт кухини реагира по свой начин на възпалителния процес в себе си и съответно – симптоматиката е със своя специфика.

Синузитът се различава и според провокатора

- вирусен

- бактериален

Специфична разновидност на бактериалния е одонтогенния синузит, провокиран от зъбна инфекция. Горните зъбни корени са много близо до синусовите кухини под зъбите, а се случва и прорастване. Инфекцията лесно се предава.

Синузитът има специфика и според протичането си – остър или хроничен.

Симптоми на синузит

Общи симптоми на остър синузит и от двата типа (вирусен и бактериален)

- Възпалени, запушени синуси (запушване на носа);
- Прозрачно или мътно (зеленикаво) секретиране от носа с различна интензивност;
- Главоболие, световъртеж;
- Болезненост или усещане за натиск в лицевата зона;
- Кашлица или дразнене в гърлото;
- Кихане, сърбежи в носа;
- Подпухване, подуване на носа отвън;
- Втрисане;
- Притъпяване или отсъствие на обоняние;
- Болка или налягане в ушите;
- Зъбобол и/ или неприятен мирис от устата;
- Повишена уморяемост.

Специфични симптоми на бактериален остър синузит

Съществено е да се различи възпаление на кухините, провокирано от простуда или респираторен/ грипен вирус, от възпаление с бактериален причинител. Но е трудно осъществимо.

Принципно симптомите на вирусния синузит се проявяват 7-10 дни активно и после състоянието тръгва към подобряване.

Острият бактериален синузит, за разлика от вирусния, протича по един от следните сценарии:

Първи тип протичане: постоянна симптоматика. Тя надхвърля 10 дни, без да бележи подобрение. И при двете основни локации на възпалението – челните и надчелюстните кухини, най-информативен симпом за остър бактериален процес са прозрачните или гнойни секрети от носа и дневната кашлица (болки и гной в синусите).

Втори тип протичане: тежка симптоматика. Болестта се съпровожда от треска и темп. до 38,9°С и плътни, зеленикави секрети. Ясно изразени са лицевите болки, които продължават най-много до четвъртия ден от началото на болестта.

При вирусния синузит треската изчезва в първите два дни и зелените „сополи“ не се появяват през стартовите четири дни.

Трети тип на протичане: влошаваща се симптоматика, типична за вирусни инфектирания на горните дих. пътища. Тези симптоми в началото се подобряват, а след това един по един се влошават. Първо се връща втрисането, а оттам нататък се появяват кашлицата и силното главоболие. Секретирането се усилва след 5-и/ 6-и ден.

Различаването на типа синузит (и чрез симптоматиката) е съществено за терапията.

Прилагането на антибиотик се оправдава при бактериалната разновидност. Вирусната не се нуждае от такова лечение.

Но от друга страна, погрешното пропускане на антибиотично лечение носи сериозни рискове. Макар че бактериалните синузити не са така чести като вирусните, именно бактериите са отговорни за преимуществената част от сериозните случаи на синузит.

При децата най-разпространени признаци на бактериален синузит са кашлицата, „сополите“ и треската. Неприятният мирис от устата е чест белег в ранна възраст, но главоболието и лицевите болки са рядкост.

Симптоми на хроничен синузит

. Възможен е всеки един от белезите на острата форма;
. Симптоматиката е по-неопределена и обобщена, отколкото при острата форма;
. Треската може да отсъства или да е слаба;
. Симптомите се изявяват 12 седмици или повече;
. Симптомите се появява през всякакво време от годината, без връзка със сезонните алергии.

Симптоми за бърза помощ

Редките усложнения на синузита могат да предизвикат появата на допълнителни симптоми. Те са сериозни и носят риск за живота.

Симптомите, които ни изпращат мигновено на лекар, са:

. Усилена изразеност, прекомерност на цялата симптоматика;
. Почервеняване, изхвъркване или болезненост на очите;
. Оток и падане на клепачите;
. Намаляване на подвижността на очната ябълка (инфекция в очите);
. Влошаване на зрението, разширение на зениците;
. Силно главоболие, психическо разстройство, промяна на съзнанието;
. Оток на меките тъкани.

Болести-имитатори на синузит

- Алергия – симптомите й се появяват само по време на контакта с алергена;
- Проблеми със зъбите;
- Попадане на чуждо тяло в носните проходи;
- Възпаление на артерии на главата;
- Хронични инфектирания на горните дихателни пътища;
- Мигрена и други болки в главата;
- Невралгия на троичния нерв;
- Проблеми с челюстните стави;
- Вазомоторен ринит – свиване на носовите проходи в резултат от дразнител или стрес (среща се при бременните).

Заразен ли е синузитът?

По-вероятно е да ви отговорят с „не“ на този въпрос. Но истината е, че където са замесени вируси и бактерии, вероятността от пренасяне на заразата съществува. А когато сред симптомите има и кихане – още повече.

Стандартното лечение на синузит

Основни цели са намаляване на подпухването и отичането, ликвидиране на инфекцията, на застоя на секрети в кухините и като следствие – подсушаване на кухините (включително осигуряване на естествен дренаж).

Бактериалният синузит (податлив към антибиотик) заема скромен дял от 2 – 10 % от всички случаи на остър риносинузит (с възпаление на носните проходи и лигавица, т.е хрема).

В над 90% от случаите синузитът е с вирусен произход и не реагира на антибиотици. Острият вирусен синузит минава самостоятелно за 7 – 10 дни. Междувременно третира симптоматиката, за да се облекчи понасянето й.

Лекува ли се въобще?

Синузитът се лекува скоростно и ефикасно, ако се подходи правилно и не се допусне хронифициране. В доста голям процент от случаите безмедикаментозните и народни методи са съвсем ефикасни и достатъчни.

И все пак точно при синузит не рискувайте със самодиагностика и самолечение, защото винаги стои вероятността заболяването все пак да е бактериално. Отделно безконтролното и често използване на антибиотици води до устойчивост на бактериите и слабо въздействие в случаи на необходимост.

Синузитът се лекува комплексно. Прилага се терапия като лекарят проверява докъде семе развила болестта, какви бактерии са предизвикали инфекцията и назначава лечение. Синусите трябва да се изчистят от секретите и гнойта, прилагат се, ако е необходимо противогъбични медикаменти, антибиотици, пункции и хирургична операция. В по-ранен етап на болестта е от полза и народната медицина.

Лекарство, антибиотик

От лекарствата се използват противогъбични препарати и антибиотици – амоксицилин, клотримазол, оксицилин, квиналол. Медикаментите за прочистване на синусите от секрети и гной се изписват от специалист. Подходящи за лечение са антибиотиците от типа клиндамицин, линкомицин, геломиртол. Прилагането на капки Ксилометазолин за малко повече от няколко дни е опасно, защото може да доведе до нежеланата хипертрофия на лигавицата. Те не са антибиотик, но трябва да се има пред вид това и за другите негови противопоказания. Ползват се и в съчетание с антибиотика Ципрофлоксацин с добавяне на ампула гентамицин към капките.

Едни от най-добрите антибиотици срещу болестта са: Амоксицилин – от групата на пеницилиновите, Моксифлоксацин – нов антибиотик, Котрим – при непоносимост към пеницилиновите антибиотици, Азитромицин известен и с друго име – Зитромакс – от рода на антибиотиците наречени макролиди. Проблем е, че бактериите стават резистентни към този вид лекарства.

Цинабсин

Цинабсин е хомеопатичен препарат за облекчаване на симптомите от синузит като сълзене на очите, главоболие, невралгична болка, сънливост. Съдържа лактоза и не е за хора страдащи от алергия към пшеницата, за болни от левкемия, левкоза, туберкулоза, автоимунни заболявания, автоимунни заболявания, възпалителни заболявания на съединителната тъкан, мултипленна склероза, хронични вирусни заболявания СПИН и други. apteka.framar.bg

Ибупром Синус действа противовъзпалително, облекчава болката, понижава температурата и намалява отока на носа. Помага и при грип и простуда за намаляване на симптомите като главоболие, запушен нос, мускулни болки, висока температура, възпалено гърло.

Хомеопатия

Хомеопатията не се одобрява от много лекари, но се и използва въпреки доказателствата против нея.

Sticta pulmonaria е лекарство за фронталните синуси, болки в оса и челото и ри суха хрема.

Kalium bichromicum е за максиларни синузити, когато секретът от носа се отделя трудно и когато той е лепкав и болестта действа на децата са зиморничави.

Kalium iodatum – за дразнеща и водниста хрема, подут нос, сълзене и парене на очите, болки във фронталния синус и засилване на симптомите при излизане навън.

Лекарите хомеопати твърдят, че лекарствата им действат бързо. За рецидивиращи синузити се изписват Силицея, Арсеникум албум, Пулсатила, Калкарея карбоника, Ликоподиум, йод, фосфор и други. Лекарството Цинабсин е известно като стимулант за нашата имунна система и може да се използва за хроничен синузит. То съдържа билката ехинацея. Най-често използваният хомеопатичен медикамент за хроничен синузит е Туя окциденталис.

Цитросепт

Цитросепт е много добър и предпочитан пред хомеопатичните лекарства природен антибиотик. При синузит и хрема се слагат капки. В една лъжица вода преварена се слагат 2 капки. От тази течност се капват с капкомер по 3-4 капки, предварително главата се дава назад и се запушва носа след слагането на капките за 20-30 секунди като така те се задържат в него. Носът се изчиства от секрети. Процедурата се прави 3 пъти през деня. Вътрешно също се вземат по 3 пъти, както се препоръчва по 7-15 капки.

Физиологичен разтвор, морска вода, морска сол

Може да се прави промивка на носа с физиологичен разтвор от сол и вода – 0,9%. Продава се като гел и спрей, а може и сами да си го направите. Подходящ е също за деца и бебета. Подобен ефект има и морската вода, но и с морска сол сами бихте могли да си го направите, като я разтворите във вода. За тази процедура се продават в аптеките специални порцеланови канички, с които се излива в ноздрите разтворената морска сол. Морската сол е способна да убива гъбички и затова се използва и в кулинарията като консервант.

Антибиотични капки за нос

Те се изписват само по лекарска преценка и могат да се слагат и на деца, според предназначението им.

Черни капки

Това са капки с антибактериално действие, в състава, на които има колоидно сребро. Те са полезни за хрема и синузит и е желателно да присъстват във всеки дом през студените месеци. Те дезинфекцират и мястото, където са капнали от тях и унищожават вредните микроорганизми. Наименованието на продукта с колоидно сребро се нарича Коларгол и е известен като ”черни капки”.

Народно лечение, билки

Едно от средствата препоръчани от народната медицина е мед с ябълков оцет. В чаша топла вода се слагат 2 супени лъжици ябълков оцет и една чаена лъжица пчелен мед. Препоръчва се 3 пъти всеки ден в продължение на 5 дни. Помага в началния етап на болестта.

За източването на събраната течност в носа е от полза и подправката лют червен пипер. Тя стимулира имунната система, намалява подуването, самото възпаление и подобрява циркулацията. Отново в чаша топла вода се разтваря лъжичка от подправката и се изпива няколкократно. Заедно с това можете и да вземате и по една доза с мед. Просто към напитката се добавя и лъжичка мед.

Терапия с кромид лук

Вари се нарязан на ситно лук в тенджера с вода и се вдишват парите му. Отварата се изпива след лекото й охлаждане. Това се оправи няколко пъти през деня, помага за изчистването на синусите. Препоръчва се да се прилага за една седмица или до изчистването от секретите и слузта. Лукът действа и антибактериално.

Маслото от риган се използва също за справяне със синузита. Капнете няколко капки от него в малко вода, която ври и вдишвайте парите. Правете процедурата всеки ден, докато се изчисти инфекцията. Заедно с вдишванията на парите от маслото можете и да пиете в чаша вода по 2-3 капки, само 2 пъти през деня. Освен това можете и да капвате по 2 капки по езика. bgbilka.com

Куркумата също се използва за синузит. Вземете една щипка куркума на прах и я разтворете в топла вода 200 мл. С нея се прави гаргара по няколко пъти дневно до пълно оздравяване.

Ванга

Една рецепта от баба Ванга за синузит. Смесват се по една супена лъжица брашно, прясно смлян черен пипер и ракия. Разбърква се и се прави топче колкото орех и се слага върху синусите, като се пазят очите да не се засегнат. Предварително мястото трябва да е намазано с мазнина, за да не се зачервява. Лапата се налага веднъж на ден и се прави една седмица. Полезна е за грип и хрема в начален стадий на болестта.

Хрян

Препоръчва се следната рецепта за синузит с подправката хрян. Настъргва се един корен хрян и се увива в памучен плат или кърпа. Първо кожата върху синусите се намазва с подходящ крем да не се изгори и след това се слага увитият в плат настърган хрян. Може да приложите и друга рецепта с хрян. Смесете сока на предпочитаните лимони 2-3 на борй със 150 г пасиран хрян и пийте сутрин и вечер преди ядене от този сок. dar-center.com

Инхалации: с лайка и сода

Инхалациите с лайка се правят като се кипва вода в тенджера и се слагат цветове от лайка. Слагате една кърпа над главата и се захлупвате с нея и дишате парите от лайка от тенджерата. Това се прави колкото можете. Полезно е да се изпотите, а с това се отпушват и синусите. Вместо лайка можете да сложете смрадлика (тетра).

Инхалациите със сода се правят по същия начин като се слага една супена лъжица сода бикарбонат вместо лайка. Има и друг вариант с хималайска или морска сол, която се добавя към тенджерата със содата. И трети вариант има, при който се смесват лайка със сода. Във водата се слагат 2 супени лъжици лайка и една сода.

Прополис, мед

Прополисът е също лек за синузит. Народната медицина предлага рецепта с парче прополис и 3 супени лъжици зехтин да се варят на водна баня. Използва се като капки за нос.

Местни апликации с прополис и мед, като прополисът е 10%.

Смесват се спиртен екстракт от прополис, слънчогледово олио, глицерин и витамин А. Капват се по 5 капки във вашите ноздри, във всяка една от тях.

Можете да намажете отвътре ноздрите с мехлем, който се приготвя от екстракт от прополис 5 г, загрява се на водна баня и се добавя по малко 10 г ланолин. Когато стане гладка смес се добавя 80 г вазелин. Съхранението му трябва да е на подходящо място – студено и тъмно.

Пчелният мед намира приложение и при синузит. Вие можете да си направите капки от течен мед, но без стапяне на висока температура, а само на по-ниска на водна баня. Сложете по-равни количества течен мед и зехтин. Капнете си в ноздрите по 2-3 капки поне 3 пъти през деня.

Друг вариант е в равни количества да смесите мед, сок от лук или чесън и сок от картофи. Използват се като капки по същия начин. Тези 2 приложения на меда се използват при гной в синусите.

Освен това можете да смесите мед с 2 части сок от чесън и да си капнете както предишните рецепти. Също така можете и да направите тампон с 1 с. л. мед и 10 капки сок от цвекло. Разбъркват се и се слагат на марля и нея я поставяте върху проблемните синуси.

Див кестен

Една от рецептите е да се варят кестени и да се налагат на компрес на болното място. Сложете кестените докато са топли на болното място като компрес.

Настъргва се див кестен без обелката и се залива с малко спирт докато го покрие. Оставя се да постои 3-4 дена. Използват се като капки за носа. Капват се по 2-3 пъти във всяка една ноздра по 2 капки, за един ден.

Изпича се настърган див кестен докато стане черен като сте махнали обвивката предварително. Слага се в ноздрите като се задържа там известно време. Процедурата е доста неприятна, ни върши работа.

Друг вариант е да се настърже един див кестен без обвивката и да се смеси смляко, след което да с енаправят топчета и да се напъхат в ноздрите само за 1-2 минути.

Петопръстник

Болката петопръстник се използва също за синузит. Една шепа от нея се вари в 300 мл вода за 5 минути. Изчаква се да се накисне 18 часа захлупена. Прецедете и отварата съхранявайте в хладилник. Капва се във всяка една ноздра по 3 капки. Терапията се провежда 20 дни.

Шведска горчивка

Намазвате първо лицето и синусите със зехтин и налагате няколко памука напоени с шведска горчивка. Отгоре сложете найлон и увийте с плат и стойте така, докато започне да Ви пари. Гнойта трябва да изтече от само себе си. Процедурата се прави веднъж на няколко дни.

Дива циклама

Използват се екстрактите от корените на тази билка за отпушване на синусите. От тези екстракти се произвеждат готов билков продукт наречен Синуфорте. Той стимулира при употреба отделянето на секртети от носа и това става по естествен път. Получава се обилно отделяне на секрети за 2-3 часа.

Шуслерови соли

Лекарите препоръчват Шуслерови соли от следните номера: №4, №8 и №12. Приемат се сутрин – №4, обяд – №8 и вечер – №12. По време на острия период се вземат по 5 таблетки, а като премине по 3 за още 2-3 седмици. Всяка една таблетка се разтваря в чаша вода докато се разтвори напълно и се изпива. Може и без да се разтварят във вода като се сложат под езика да се смучат.

Клеева тинктура

Прави се разтвор с 10 капки от тинктурата и малко вода – 10 мл. Използват се като се капят във всяка ноздра с капкомер по 3-4 капки, за през деня по 5-6 пъти. Клеевата тинктура действа антибактериално и е полезна срещу грип и други болести.

Може да се взема и с друга комбинация. Смесват се спиртен екстракт от клей – клеева тинктура, слънчогледово олио, глицерин и витамин А. Във всяка ноздра се капят по 5 капки.

Морска краставица

Морската краставица се използва като помощно средство при хрема, синузит, ишиас, ревматизъм, невралгии, хепатит и други.

От плодчетата й се прави прах чрез смилането им и се смърка с носа през марля. Ако усетите парене в гърлото, което не трябва да се допуска, направете гаргара и изплакнете. Процедурата се препоръчва за ползване по 1-2 пъти през деня.

Извлек от морска краставица намира приложение и като често търсените капки за нос. Капват се във всяка една ноздра 3-4 пъти от извлека по 1-2 капки за през целия ден.

Нагревки, физиотерапия

Нагревките са част от физиотерапевтичните методи за лечение. Използват се още инхалации, топли компреси и други. Нагревките се правят с инфрачервени нагреватели. Целта както и на другите терапевтични методи е да се изчистят синусите. Инхалациите се правят при температура от 42-45° С. те подпомагат да се подобри кръвообращението в отворите на синусите и да се отпушат като преминават по-лесно секретите оттам.

Инфрачервена лампа

Нагревките с инфрачервена лампа се правят по определена схема. Подходящи са за деца и за пораснали такива. Препоръчително е да се правят по 10-30 минути дневно за 10 дни. Лампата се държи на 30-50 см разстояние. За деца като начало е добре да се правят по 10 минути нагряване на гърба и на гърдите. Трябва да се назначи от лекар терапията за по-точна схема на изпълнение за всеки човек.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Любопитно
13:45
Бръчки около очите
12:47
Слънцето, очите, фотокератитът и още един вреден ефект на UV лъчите
12:43
Кучето Xiao Bao което чака починалия си стопанин три месеца в китайска болница
12:36
Криси Тейгън и премахването на имплантите в гърдите на модела
12:28
Хотелски стаи се превръщат в оперни ложи
11:14
Европейските лидери, които не послужиха за пример
08:55
Хороскоп за 28 май
27 май 2020 г.
16:07
Нашествие от комари тормози Ибиса
14:57
Къмпинг „Градина“ отваря врати на 28 май
14:54
Съвети за безопасност при гръмотевични бури
13:29
Мистиката на 6 лунен ден
13:14
Техника за подмладяване и хармонизиране на женските енергии
08:55
Хороскоп за 27 май
26 май 2020 г.
18:36
Бети Уайт се пази от вируса с водка и пържени картофки
16:57
Какво трябва да знаем за цинка
14:57
Асоциация настоява за отваряне на публичните домове в Германия
13:56
Церемония по награждаване на изявени дейци на просветата и културата в Ямбол
13:50
Сънищата и Луната – вторник – 26.05.20
12:26
"Мисията невъзможна 7", Никълъс Холт, Есай Моралес и оттеглянето му от филма
12:22
Бела Хадид, снимките ? по бански и някои критични коментари
12:08
Принц Хари, новият му живот с Меган Маркъл в САЩ и трудностите, с които се сблъсква
12:05
Колко често трябва да си мием косата
10:45
Приятелите на черния дроб: ряпа и патладжан
10:20
Медици призоваха за ековъзстановяване след коронакризата
09:12
Хороскоп за 26 май

Най-четени от Любопитно

Избор на редактора