Tоп 10 есенни храни
Любопитно 30.09.2017 08:28
Кои са най-полезните есенни храни? Ябълки, червени боровинки, тиква, чесън, джинджифил, пащърнак, сладки картофи, къдраво зеле, канела и черен пипер – топ 10 храни за есента.
Времето застудява, килимът от есенни листа започва да се постиля, есента е вече тук. Богатият асортимент от плодове и зеленчуци дава възможност за балансирано хранене и здравословно отслабване. Консумирането на тъмно оцветени зеленчуци и сочни плодове зарежда организма с фитохимикали и хранителни вещества, които укрепват имунната система и я подготвят за посрещане на зимата.
Ето ги и топ 10 от най-полезните есенни храни:
Ябълки – съдържат флавоноиди, едни от най-мощните антиоксиданти. Борят се с инфекциите и алергиите, предпазвайки от есенните вирусите. Подобряват състоянието на кожата и подмладяват. Хапвайте по 1 ябълка на закуска или между храненията и може да избегнете посещенията при личния лекар.
Червени боровинки – вкусни, сочни и супер здравословни. Нискокалорични, богати на антоцианини – антиоксиданти, които укрепват сърцето. Предпазват от стомашни заболявания, уринарни инфекции и някои форми на рак.
Тиква – с високо съдържание на антиоксиданти, бета-каротен, витамин С и фолиева киселина. Тиквените семки пък са богати на цинк и омега-3 мастни киселини. Овлажнява кожата и я предпазва от инфекции.
Чесън – природното лекарство. Съдържа алицин – химикал, който се бори с всякакви вируси и бактерии. Намалява нивото на „лошия“ холестерол в кръвта и предпазва от рак. Подобрява настроението.
Джинджифил – комфортна храна за есента, тъй като дава много топлина. Независимо дали го пиете като чай, на туршия или суров, предимствата на този корен са безброй. Помага при кашлица, настинка и болки в гърлото, стомашни проблеми, повръщане и алергии.
Пащърнак - корен от семейството на морковите. Богат на фибри, витамин С, желязо и калций. Може да го ядете суров или в ястия с други зеленчуци. топ 10 есенни храни
Къдраво зеле – идеален имуностимулант, прочиства белите дробове, бори се с алергии и инфекции. Подобрява храносмилането и дейността на черния дроб. Отличен източник на желязо, бета-каротен, калций, мед и витамин С.
Сладки картофи – богати на бета-каротен и витамин С, укрепват имунната система и предпазват от настинки и инфекции. Имат нисък гликемичен индекс и са идеален избор за диабетици. Подобряват храносмилането и лекуват запек.
Канела – подправката, която лекува настинки, кашлица, диария и газове в корема. Повишава тонуса и зарежда с енергия. Може да поръсвате с канела каквото ви хрумне от чай до сладкиши и солени ястия.
Черен пипер – също много важна подправка в есенния сезон. Добавянето на черен пипер към храните подобрява храносмилането, премахва газовете в корема, убива бактериите и вирусите, лекува кашлица и настинки. /rozali.com
Времето застудява, килимът от есенни листа започва да се постиля, есента е вече тук. Богатият асортимент от плодове и зеленчуци дава възможност за балансирано хранене и здравословно отслабване. Консумирането на тъмно оцветени зеленчуци и сочни плодове зарежда организма с фитохимикали и хранителни вещества, които укрепват имунната система и я подготвят за посрещане на зимата.
Ето ги и топ 10 от най-полезните есенни храни:
Ябълки – съдържат флавоноиди, едни от най-мощните антиоксиданти. Борят се с инфекциите и алергиите, предпазвайки от есенните вирусите. Подобряват състоянието на кожата и подмладяват. Хапвайте по 1 ябълка на закуска или между храненията и може да избегнете посещенията при личния лекар.
Червени боровинки – вкусни, сочни и супер здравословни. Нискокалорични, богати на антоцианини – антиоксиданти, които укрепват сърцето. Предпазват от стомашни заболявания, уринарни инфекции и някои форми на рак.
Тиква – с високо съдържание на антиоксиданти, бета-каротен, витамин С и фолиева киселина. Тиквените семки пък са богати на цинк и омега-3 мастни киселини. Овлажнява кожата и я предпазва от инфекции.
Чесън – природното лекарство. Съдържа алицин – химикал, който се бори с всякакви вируси и бактерии. Намалява нивото на „лошия“ холестерол в кръвта и предпазва от рак. Подобрява настроението.
Джинджифил – комфортна храна за есента, тъй като дава много топлина. Независимо дали го пиете като чай, на туршия или суров, предимствата на този корен са безброй. Помага при кашлица, настинка и болки в гърлото, стомашни проблеми, повръщане и алергии.
Пащърнак - корен от семейството на морковите. Богат на фибри, витамин С, желязо и калций. Може да го ядете суров или в ястия с други зеленчуци. топ 10 есенни храни
Къдраво зеле – идеален имуностимулант, прочиства белите дробове, бори се с алергии и инфекции. Подобрява храносмилането и дейността на черния дроб. Отличен източник на желязо, бета-каротен, калций, мед и витамин С.
Сладки картофи – богати на бета-каротен и витамин С, укрепват имунната система и предпазват от настинки и инфекции. Имат нисък гликемичен индекс и са идеален избор за диабетици. Подобряват храносмилането и лекуват запек.
Канела – подправката, която лекува настинки, кашлица, диария и газове в корема. Повишава тонуса и зарежда с енергия. Може да поръсвате с канела каквото ви хрумне от чай до сладкиши и солени ястия.
Черен пипер – също много важна подправка в есенния сезон. Добавянето на черен пипер към храните подобрява храносмилането, премахва газовете в корема, убива бактериите и вирусите, лекува кашлица и настинки. /rozali.com
CHF
|
1 | 2.09898 |
GBP
|
1 | 2.23268 |
RON
|
10 | 3.8428 |
TRY
|
100 | 3.90089 |
USD
|
1 | 1.66994 |
Последни новини
- 01:25 Хороскоп за неделя, 21 декември 2025 г.
- 19:34 Васил Терзиев посрещна украински деца коледарчета в Столична община
- 19:22 ПП се оправдава за директора на 138-о училище: Не е член на „Продължаваме Промяната“
- 19:11 Ген. Безверхни: „Клането в Буча“ беше инсценирано за англоезичната публика
- 18:59 Чорбанов припомни унизителен момент: Ген. Атанасов се молеше на Борисов да не разваля сглобката
- 18:47 Водещите на „Тази сутрин“ са безпристрастни журналисти, колкото аз съм безпристрастен анализатор
- 18:36 Гроздан Караджов: Закъснелият влак на ПП-ДБ забави собствената им реформа в БДЖ
- 18:24 Защо Мария Цънцарова настъпи мотиката?