Три храни ни правят по-умни
Любопитно 29.09.2017 13:31
В студените дни, когато умората и апатията ни налегнат, често се улавяме, че ставаме по-разсеяни и започваме да забравяме редица неща от ежедневието си. Това се задълбочава с всеки изминал ден и единственото, което може да ни помогне, освен добрата почивка, е храната.
Защото всички знаем, че за да сме здрави, трябва да се храним правилно и да приемаме определени храни, които да ни помогнат да се чувстваме по-енергични, красиви и умни. Експертите са категорични, че освен задължителните риба и орехи, през есента трябва да включим в менюто си и още няколко продукта.
Те са достъпни, вкусни и здравословни, а продължителнителната им консумация предпазва от заболявания на нервната система в по-късна възраст и може да доведе до трайно подобряване на умствените ни способности. Ето кои са те:
Киви
Рибата и ядките не са единствените източници на полезните за мозъка Омега-3 мастни киселини. Голямо количество от тях се съдържа в семките на кивито. Освен това то е изключително богато на витамин С, който е страхотен съюзник в борбата ни със стреса и умората. Само eдно киви на ден покрива препоръчителния дневен прием за възрастни. Освен това Витамин С има способността да подобри абсорбирането на желязото от храната, което е необходимо за преноса на кислород в кръвта. По този начин се осигурява доброто функциониране на мозъка.
Моркови
Бета каротинът, съдържащ се в морковите, подобрява вербалната памет.
Изследване, публикувано в сп. Archives of Internal Medicine сочи, че дълготрайния прием на този плод, пълен с антиоксиданти и полезни витамини и минерали, подобрява познавателните функции и намалява риска от деменция. Експертите споделят, че възрастните хора, които са консумирали редовно моркови и хранителни добавки, съдържащи бета каротин, са се справили значително по-добре на тестовете за когнитивни способности.
Бадеми
Проучване на специалисти от университета на Илинойс в Чикаго, доказва, че хората, които ядат по една шепа сурови бадеми дневно в продължение на няколко месеца, са по-малко застрашени от Алхаймер и се справят по-добре на тестове за паметта. /missbloom.bg
Защото всички знаем, че за да сме здрави, трябва да се храним правилно и да приемаме определени храни, които да ни помогнат да се чувстваме по-енергични, красиви и умни. Експертите са категорични, че освен задължителните риба и орехи, през есента трябва да включим в менюто си и още няколко продукта.
Те са достъпни, вкусни и здравословни, а продължителнителната им консумация предпазва от заболявания на нервната система в по-късна възраст и може да доведе до трайно подобряване на умствените ни способности. Ето кои са те:
Киви
Рибата и ядките не са единствените източници на полезните за мозъка Омега-3 мастни киселини. Голямо количество от тях се съдържа в семките на кивито. Освен това то е изключително богато на витамин С, който е страхотен съюзник в борбата ни със стреса и умората. Само eдно киви на ден покрива препоръчителния дневен прием за възрастни. Освен това Витамин С има способността да подобри абсорбирането на желязото от храната, което е необходимо за преноса на кислород в кръвта. По този начин се осигурява доброто функциониране на мозъка.
Моркови
Бета каротинът, съдържащ се в морковите, подобрява вербалната памет.
Изследване, публикувано в сп. Archives of Internal Medicine сочи, че дълготрайния прием на този плод, пълен с антиоксиданти и полезни витамини и минерали, подобрява познавателните функции и намалява риска от деменция. Експертите споделят, че възрастните хора, които са консумирали редовно моркови и хранителни добавки, съдържащи бета каротин, са се справили значително по-добре на тестовете за когнитивни способности.
Бадеми
Проучване на специалисти от университета на Илинойс в Чикаго, доказва, че хората, които ядат по една шепа сурови бадеми дневно в продължение на няколко месеца, са по-малко застрашени от Алхаймер и се справят по-добре на тестове за паметта. /missbloom.bg
CHF
|
1 | 2.09943 |
GBP
|
1 | 2.23626 |
RON
|
10 | 3.84197 |
TRY
|
100 | 3.90542 |
USD
|
1 | 1.66894 |
Последни новини
- 21:15 Хороскоп за петък, 19 декември 2025 г.
- 19:32 На 96 години си отиде режисьорът Иванка Антонова - Гръбчева
- 19:23 "Фич": Политическата нестабилност в България пречи на реформите и перспективите за растеж
- 19:15 АПИ: В почивните дни се ограничава движението на камионите над 12 т по АМ„Тракия“,„Струма“ и „Хемус"
- 19:07 Затвор до пет години за предоставяне на социална услуга без лиценз
- 19:00 Поучително: Ето какво се случва, когато пуснат лабораторни мишки в природата
- 18:52 Шофьор влезе в насрещното и се вряза в камион край Разград
- 18:45 Китай призова САЩ да спрат да въоръжават Тайван