Омарът - деликатес номер едно в света
Любопитно 25.09.2017 13:49
Омарът е един от най-големите специалитети по целия свят. Консумира се в супа, салата, сварен със специален дресинг, в руло или в други предястия. В хранителната индустрия се използват два вида омари- Newberg и Thermidor. Готвачите кипват или приготвят на пара деликатеса като се разбира дали е готов по промяната на цвета на черупката- от син до оранжев.
Това се получава от разграждането на определен протеин, благодарение на който се променя и цвета. Днес е световният ден на омарите и в много страни шеф-готвачи ще покажат най-доброто от себе си в приготвянето на омари, съобщават от foodpanda.
Ето и някои други любопитни факти за вкусните омари.
Средното ниво на живака в омар е около 0,107 м.г. До XIX век, консумацията на омар не е била популярна. Преди години, храненето с омари се е смятало за белег на бедност. Това е била една от най-често консумираните храни в затворите.
В наши дни най-скъпото ястие с омар, достига до 19 000 лв., във френски ресторант в Париж. Омарите могат да живеят до 100 години.
Омарите са канибали. Когато храната е оскъдна, се знае, че ядат по-малки омари. Омарите могат да регенерират своите нокти, крака и антени. Месото е голям източник на протеини, осигурявайки 28 грама протеин на чаша. Омарът е добър афродизиак. Деликатес е печен омар, направен на руло с морски водорасли. /БГНЕС
Това се получава от разграждането на определен протеин, благодарение на който се променя и цвета. Днес е световният ден на омарите и в много страни шеф-готвачи ще покажат най-доброто от себе си в приготвянето на омари, съобщават от foodpanda.
Ето и някои други любопитни факти за вкусните омари.
Средното ниво на живака в омар е около 0,107 м.г. До XIX век, консумацията на омар не е била популярна. Преди години, храненето с омари се е смятало за белег на бедност. Това е била една от най-често консумираните храни в затворите.
В наши дни най-скъпото ястие с омар, достига до 19 000 лв., във френски ресторант в Париж. Омарите могат да живеят до 100 години.
Омарите са канибали. Когато храната е оскъдна, се знае, че ядат по-малки омари. Омарите могат да регенерират своите нокти, крака и антени. Месото е голям източник на протеини, осигурявайки 28 грама протеин на чаша. Омарът е добър афродизиак. Деликатес е печен омар, направен на руло с морски водорасли. /БГНЕС
CHF | 1 | 2.01549 |
GBP | 1 | 2.2841 |
RON | 10 | 3.93068 |
TRY | 100 | 5.63583 |
USD | 1 | 1.83147 |
Последни новини
- 19:37 Блинкен обвини Китай, че помага на Русия във войната в Украйна
- 19:26 Гърция спаси 198 плажа от концесионери, чадъри и шезлонги
- 19:17 Сидни Суини отговори на критиките, че "не е красива и талантлива"
- 19:08 Младши сержант е осъден окончателно на 7 години затвор за убийство на полицай в Пловдив
- 18:58 ЦИК реши: Велин Жеков от ГЕРБ – СДС отново ще е шеф на РИК – Варна
- 18:57 В България в 80% от случаите мъжете са насилници, а само в 20% - жените
- 18:55 Aктуализираха заплатите на кметовете на варненските райони и села в общината
- 18:53 "Емирейтс" спира чекирането за полети с последващо прекачване в Дубай