10-те най-богати на витамин С плодове и зеленчуци

Любопитно 18.08.2017 11:08

Както отлично знаем, витамин C е жизнено важен за човешкия организъм, защото е най-силният защитник от вируси.

Той е важен за кръвоносните съдове и хрущялите, за поддържане нивата на допамина, пептидните хормони и тирозина.

Като един от най-силните антиоксиданти, витаминът помага за облекчаването на оксидативния стрес в тялото и намалява опасността от рак.

При всички положения обаче много по-добре е витаминът да се приема в естествен вид, чрез определени храни, а не под формата на фармацевтични таблетки.

Ето защо ви предлагаме супер полезният списък на най-богатите на витамин С плодове и зеленчуци. Витаминизирайте се!

Зелени и червени люти чушки

Чудесни за подправянето на редица ястия и сосове, както за консумиране в суров вид, зелените люти чушлета предлагат най-много витамин С сред храните. В 100 грама чушлета се съдържат 245.4 мг, а в една единствена чушка – 109.13 мг. Червените им сестри съдържат 144 мг в 100 г, а една чушка има 65 мг.

Гуава
В зависимост от вида гуава, нивото на витамин С може да варира. Обикновено в 100 г от плода се съдържат 228 мг, а в една гуава има 126 мг. Освен на витамин С, тя е богата на разтворими фибри, витамин А, фолиева киселина, минерали, калий, мед и манган. Интересен факт е, че една единствена гуава съдържа четири пъти повече витамин С, отколкото един портокал.

Чушки
Фактът, че чушките са богат доставчик на витамин С, е добре познат факт. Любопитно е, че количеството на витамина зависи от цвета на чушката, като жълтите са на първо място по съдържание – 184 мг в 100 грама. Зелените чушки предлагат най-малко витамин С – 132 мг на чушка.

Мащерка и магданоз
И свежите, и сухите варианти на подправките са натъпкани с всякакви полезни вещества и имат разнообразни ползи за здравето. Мащерката набавя на организма най-голямото количество витамин С сред билките – 160 мг на 100 г, 1.6 мг в една единствена чаена лъжица. Магданозът също не отстъпва – 133 мг в 100 г, 13.3 мг в 10 стръка. Чудесното е, че е идеален за освежаването на всяка рецепта – предястие, салата, осново, супа.

Тъмни листни зеленчуци (сарепска горчица, кресон, къдраво зеле)
Трябва да знаете, че, освен на витамин С, тъмните листни зеленчуци са много богати на калций. Суровото къдраво зеле съдържа 120 мг от витамина в 100 г и е на първо място. Сарепската горчица го следва със 70 мг в 100 г. Градинският кресон предлага на тялото 69 мг в 100 гр.

Броколи, карфиол, брюкселско зеле

Броколите са изключително полезни в борбата с рака. Съдържат 89 мг витамин С в 100 г. суровият карфиол е по-беден на витамина – 46 мг в 100 г. Суровото брюкселско зеле пък съдържа 75 мг в 100 г.

Киви
В 100 гр киви се съдържат 49 ccal,0 мазнини, 1 грам белтъчини, 11 грама въглехидрати. Плодовете съдържат 80% вода, 18% сухо вещество, в което 9-12% захари. В 100 гр киви има 93 мг витамин С, а в един единствен плод – 84 мг.

Папая
Плодовете папая имат високо съдържание на много витамини.

Конкретно за витамин С: 62 мг в 100 гр, а в една средно голяма папая се откриват 188 мг.

Портокали, мандарини, цитруси
Цитрусите са отлично познат източник на витамин С. Той се крие и в кората им. Портокалите ни дават 59 мг в 100 гр и 83 мг на плод. Мандарините са по-скромни – 49 мг на 100 гр, или 36 мг на плодче.

Ягоди
Всеобщата любимка дарява човека с 59 мг от витамина в порция от 100 гр. В една единствена ягодка се крият 11 мг витамин С. /kulinar.bg

CHF CHF 1 2.00269
GBP GBP 1 2.28725
RON RON 10 3.9325
TRY TRY 100 5.59629
USD USD 1 1.80911