Изборът на рибa може да бъде полезен и за околната среда
България 06.12.2016 09:22
Рибата е вкусна и полезна храна, но рибните запаси в световен план са поставени под огромен натиск. Близо 60% от ресурсите са обект на свръхулов – лови се повече, отколкото може да се възпроизведе, а други 30% се експлоатират до краен предел – взима се точно толкова, колкото се и възстановява. Едва по-малко от 11% от запасите се използват умерено.
Данните са от последния доклад на Световната организация по прехрана и земеделие към ООН (FAO). Продължаващото изпразване на океаните от риба застрашава не само природата, но и хранителната сигурност на човечеството, тъй като три милиарда души на планетата разчитат на морската храна като незаменим източник на протеини.
Никулден е добър повод да поговорим за това какво може да направи всеки от нас за опазване на тези така ценни ресурси. Европейският съюз е най-големият вносител на риба и морска храна в света, а основна част от вноса идва от развиващите се страни. Това означава, че европейските потребители имат огромна сила да повлияят на процесите в световен план.
В Европа WWF съветва потребителите как да избират риба, така че с избора си да не вредят на живота в океаните. За целта в много държави бяха издадени наръчници. Съвсем наскоро такъв наръчник за първи път се появи и в България. Той се нарича Рибен буквар 2.0 и, както подсказва и наименованието буквар, е изключително удобен за използване. Електронното му издание може да се открие на изключително лесен уеб адрес: riba.wwf.bg, а печатната версия се побира в портфейл, за да може са се носи на пазар.
Различните риби в буквара са отбелязани с три цвята на принципа на светофара (зелено препоръчваме, жълто – премислете и червено – избягвайте), както и един четвърти – син цвят, с който се отбелязват сертифицираните продукти, които са с доказано устойчив произход.
Важно е, че това дали един продукт може да се определи като устойчив, зависи освен от вида на рибата и от метода на улов, както и от района на произход. Различните методи на улов оказват различно влияние върху околната среда, а в едни райони запасите са по-стабилни, отколкото в други. Съгласно европейските регламенти всеки етикет на риба трябва да съдържа информация за метода на улов и района на произход. В случай че такива данни липсват не съветваме потребителите да купуват съответния продукт, тъй като няма гаранция за произхода му и за това доколко производството му може да се определи като устойчиво. /БГНЕС
Данните са от последния доклад на Световната организация по прехрана и земеделие към ООН (FAO). Продължаващото изпразване на океаните от риба застрашава не само природата, но и хранителната сигурност на човечеството, тъй като три милиарда души на планетата разчитат на морската храна като незаменим източник на протеини.
Никулден е добър повод да поговорим за това какво може да направи всеки от нас за опазване на тези така ценни ресурси. Европейският съюз е най-големият вносител на риба и морска храна в света, а основна част от вноса идва от развиващите се страни. Това означава, че европейските потребители имат огромна сила да повлияят на процесите в световен план.
В Европа WWF съветва потребителите как да избират риба, така че с избора си да не вредят на живота в океаните. За целта в много държави бяха издадени наръчници. Съвсем наскоро такъв наръчник за първи път се появи и в България. Той се нарича Рибен буквар 2.0 и, както подсказва и наименованието буквар, е изключително удобен за използване. Електронното му издание може да се открие на изключително лесен уеб адрес: riba.wwf.bg, а печатната версия се побира в портфейл, за да може са се носи на пазар.
Различните риби в буквара са отбелязани с три цвята на принципа на светофара (зелено препоръчваме, жълто – премислете и червено – избягвайте), както и един четвърти – син цвят, с който се отбелязват сертифицираните продукти, които са с доказано устойчив произход.
Важно е, че това дали един продукт може да се определи като устойчив, зависи освен от вида на рибата и от метода на улов, както и от района на произход. Различните методи на улов оказват различно влияние върху околната среда, а в едни райони запасите са по-стабилни, отколкото в други. Съгласно европейските регламенти всеки етикет на риба трябва да съдържа информация за метода на улов и района на произход. В случай че такива данни липсват не съветваме потребителите да купуват съответния продукт, тъй като няма гаранция за произхода му и за това доколко производството му може да се определи като устойчиво. /БГНЕС
CHF | 1 | 2.01778 |
GBP | 1 | 2.26558 |
RON | 10 | 3.93084 |
TRY | 100 | 5.65362 |
USD | 1 | 1.83957 |
Последни новини
- 17:47 Politico: САЩ искат да доставят част от новия пакет помощ на Киев до 9 май
- 17:38 За Зеленски руският удар по телевизионната кула в Харков било част от кампания за сплашване
- 17:27 Ръст на трудовите злополуки в България
- 17:16 Петър Тодоров пред комисията "Митници": Виждал съм Стефан Димитров да чака пред кабинета на Рашков
- 17:13 Европейската космическа агенция добави петима нови членове към корпуса си от астронавти
- 17:08 На Бойко Рашков Димитрови му носили "сигнали за купуване на гласове", имало списък с 28 хил. души
- 17:05 Китай прави свръхзвукови подводници, задвижвани от лазер
- 17:03 Контрабандистите Димитрови са посещавали Петя Банкова и Асен Василев в "Митници" и МФ