ЕП иска да бори сърдечните болести с ограничение на трансмазнините в храните
България 26.10.2016 17:03
Задължителни ограничения за промишлено произведените трансмастни киселини, които могат да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания, безплодие, Алцхаймер, диабет и затлъстяване на потребителите трябва да бъдат поставени от Европейския съюз. Това е записано в резолюция, която е гласувана от евродепутатите, съобщават от Европейската комисия.
Трансмастните киселини са свързани най-вече с потреблението на промишлено произведени, частично хидрогенирани масла.
Мерките за етикетиране не са достатъчни. До този извод са стигнали евродепутатите въз основа на факта, че само един от трима потребители в Европейския съюз знае какво са трансмастни киселини. Затова евродепутатите смятат, че ЕК трябва да предложи промишленото съдържание на трансмастни киселини в храните да бъде законово ограничено. Това трябвало да стане възможно най-скоро, по възможност в рамките на две години.
Налице били доказателства, че законовите ограничения в Дания например са успешни. Значително бил намалял броят на смъртните случаи в страната вследствие на сърдечно-съдови заболявания. На национално ниво през 2003 г. била въведена граница от максимум 2% съдържание на трансмазнини в масла и мазнини.
От Еврокомисията уточняват, че обикновено трансмазнините се използват в евтини храни. Това означава, че на най-голям риск от храните с високо съдържание на трансмастните киселини са изложени хората с ниски доходи.
586 евродепутати в Европейския парламент (ЕП) са дали гласа си "за" приемането на резолюцията. "Против" са били 19, а "въздържали се" - 38.
Съдържащите се в храните трансмастни киселини са ненасителни мазнини, които са получени от преживни животни. Те се съдържат в някои продукти с растителен произход и в промишлено произведените частично хидрогенирани растителни масла. Употребата им повишава риска от сърдечно-съдови заболявания. Около 660 000 смъртни случая на година в ЕС са вследствие на коронарна болест на сърцето. Това представлява около 14 % от общата смъртност. Трансмастните киселини са рисков фактор за развитието й.
Първата държава членка на ЕС ограничила със закон трансмазнини в масла и мазнини е Дания. Тя е последвана от Австрия, Унгария и Латвия. Доброволни мерки са въведени в Белгия, Германия, Холандия, Полша, Обединеното Кралство и Гърция. В България, Малта, Словакия, Обединеното Кралство и Финландия са издадени национални препоръки за консумацията на трансмастни киселини.
Трансмастните киселини са свързани най-вече с потреблението на промишлено произведени, частично хидрогенирани масла.
Мерките за етикетиране не са достатъчни. До този извод са стигнали евродепутатите въз основа на факта, че само един от трима потребители в Европейския съюз знае какво са трансмастни киселини. Затова евродепутатите смятат, че ЕК трябва да предложи промишленото съдържание на трансмастни киселини в храните да бъде законово ограничено. Това трябвало да стане възможно най-скоро, по възможност в рамките на две години.
Налице били доказателства, че законовите ограничения в Дания например са успешни. Значително бил намалял броят на смъртните случаи в страната вследствие на сърдечно-съдови заболявания. На национално ниво през 2003 г. била въведена граница от максимум 2% съдържание на трансмазнини в масла и мазнини.
От Еврокомисията уточняват, че обикновено трансмазнините се използват в евтини храни. Това означава, че на най-голям риск от храните с високо съдържание на трансмастните киселини са изложени хората с ниски доходи.
586 евродепутати в Европейския парламент (ЕП) са дали гласа си "за" приемането на резолюцията. "Против" са били 19, а "въздържали се" - 38.
Съдържащите се в храните трансмастни киселини са ненасителни мазнини, които са получени от преживни животни. Те се съдържат в някои продукти с растителен произход и в промишлено произведените частично хидрогенирани растителни масла. Употребата им повишава риска от сърдечно-съдови заболявания. Около 660 000 смъртни случая на година в ЕС са вследствие на коронарна болест на сърцето. Това представлява около 14 % от общата смъртност. Трансмастните киселини са рисков фактор за развитието й.
Първата държава членка на ЕС ограничила със закон трансмазнини в масла и мазнини е Дания. Тя е последвана от Австрия, Унгария и Латвия. Доброволни мерки са въведени в Белгия, Германия, Холандия, Полша, Обединеното Кралство и Гърция. В България, Малта, Словакия, Обединеното Кралство и Финландия са издадени национални препоръки за консумацията на трансмастни киселини.
CHF | 1 | 1.99351 |
GBP | 1 | 2.28037 |
RON | 10 | 3.93361 |
TRY | 100 | 5.60402 |
USD | 1 | 1.80827 |
Последни новини
- 18:35 СЕМ няма да изслушва шефа на БНР за закриването на Програмната дирекция
- 18:24 Търсят собственика на голяма парична сума, открита край училище в Бургас
- 18:16 ВЕЦ-овете били скрит източник на метанови емисии. А учени опитват да извличат този ресурс
- 18:05 Тежка травма извади Кирил Милов от олимпийската квалификация в борбата
- 17:55 Тагарев: Който и министър да дойде след мен, той ще търси решение на същите проблеми
- 17:46 Google представи нови функции с изкуствен интелект в картите и търсенето
- 17:41 Картечница, противотанков снаряд, пушки и пистолети откриха в автосервиз в Ямболско
- 17:36 Транспортният министър в оставка освободи част от ръководството на БДЖ