Цената на чернокопа се срина до 4 лв., морето ври от риба

Варна<+> 26.10.2016 03:24

И на нашата улица изгря слънце! Морето ври от риба и от години насам не сме имали по-добър улов“, коментират радостно морските мъже, посветили се на риболова във Варна. През последната седмица чернокопът е основен улов, като търговците са затрупани от прясна риба, а големите количества са свалили цените.

Така например, на Рибната борса на Централния кооперативен пазар във Варна, в началото на сезона през септември, чернокопът вървеше по 15 лева. Сега цената му се срина до 6 лв. за едър и по 4 лева за по дребния.

„Рибарските корабчета се връщат с поне тон улов от чернокоп, а тези, които работят с лодки, вадят по 350-400 килограма на влизане в морето“, коментира Емил Милев - Лаврака, шеф на варенското рибарско сдружение „Черноморски изгрев“. Според местните рибари, толкова много чернокоп не е имало през последните 3-4 години.

Сафрид се лови по-малко, но и неговата цена на борсата падна на 5-6 лева, коментират търговците. Ето, най-дребният сафрид се продава по 2 лева, по-евтин е дори от едрата трицона, която върви по 3 лв., пояснява една от продавачките. Пресният хариб също поевтиня с левче и сега се продава от 5 на 4 лв., колкото е и барбуната.

От месец насам обаче паламудът удържа цена от 8 лв. за килограм. За търговците е много лесно да боравят с него, защото всяко парче е по близо килограм и го продават, подвиквайки „Паламуда-а-а, пресен паламуд - 8 лева парчето-о-о!“ Вкусният лаврак е по 9 лв./кг., а каята продължава да е 5 лв.. Калканът, който дълго време държеше цена от 28 лв., вече се предлага и за 22 лв/кг.

Купувачите се възполават от добрия улов и свалените цени на рибната борса, като освен за еднократно готвене за „облажаване на душата“, купуват от пресния чернокоп и за зимнина. Паламудът пък се приготвя за деликатесно мезе с чесън, увива се с конец като роле и се мята да отлежава във фризерите./monitor.bg

CHF CHF 1 1.99738
GBP GBP 1 2.28285
RON RON 10 3.93045
TRY TRY 100 5.61254
USD USD 1 1.82447