10 съвета, за да сме фурии в кухнята
Любопитно 20.10.2016 14:13
Никой не се е родил научен. Така мъдро се успокоявате, а после се мотивирате и изяждате с кориците и теорията, и практиката на предизвикателството, което ви се е опънало. Когато стане дума за готвене обаче, вдигате бялото флагче и се предавате без бой. Защото не ви бива в кухнята. Всъщност само трябва да поискате да е обратното.
Разчистете терена
Не ви е нужна кухня с размерите на голф игрище, за да приготвите храна в домашни условия. Но претрупаният плот с уреди и кухненски аксесоари по-скоро пречи, отколкото помага. Разтребете. Така ще си осигурите работно пространство за ръцете и ще подредите по-добре мислите си.
Упражнявайте се редовно
Отново и отново. Бъркайте бърканите яйца, докато най-накрая не им хванете цаката. Не се отказвайте от месенето на хляб само защото първите 100 пъти нищо не се е получавало. Апетитът идва с яденето, а успехът - с постоянството.
Наблегнете на любимата си храна
Ако не обичате да хапвате броколи, не се наемайте да ги готвите. Не че е голяма философия, но определено мотивацията и старанието ви с тях няма да са на ниво, резултатът вероятно също.
„Откраднете“ занаята от мама или от баба
Те няма да възразят, напротив. С готовност биха ви дали някоя изпитана рецепта и безценни хитрини кое как се прави.
Не се плашете от подправките
Без тях нищо не става. Ама нищо. Опитвайте различни комбинации и след време ще добиете усет кои мерудии се слагат на различните манджи и по колко.
Експериментирайте
Не е нужно да сте в мастър класа на някой кулинарен гуру, за да ви е разрешено да опитвате нови неща с готвенето. Не се спирайте, дори нищо да не излезе, опитът ви е безценен. Пък и така научавате какво да не правите в кухнята.
Не се хвърляйте във висшия пилотаж
Поне не в началото. Започнете да се учите с по-достъпни откъм сложност рецепти. Изкушаващо е да забъркате и някоя засукана, но не прибързвайте, за да не се разочаровате.
Подбирайте клиентелата си
Ако половинката ви не е от най-толерантните персони в кулинарен план, не го допускайте на първо време до произведенията си. Повикайте доверен приятел за дегустация. Поне докато не добиете увереност в уменията си, не бързайте да се представяте с ястия и на свекървата. За всеки случай.
Оборудвайте се качествено
Отнася се за тиганите, тенджерите, бъркалките и посудата, в която сервирате. Кулинарията е празник не само за стомаха, но и за окото. Освен това на палачинката не й е все едно дали се мъчи в тиган с надрано алуминиево дъно или в такъв с незалепващо покритие.
Позволете си да се изцапате
Голяма работа, че половината ви кухня е в брашно, а останалата в захар. Понякога, за да хванете риба, се налага да нагазите в реката. /mila.bg
Разчистете терена
Не ви е нужна кухня с размерите на голф игрище, за да приготвите храна в домашни условия. Но претрупаният плот с уреди и кухненски аксесоари по-скоро пречи, отколкото помага. Разтребете. Така ще си осигурите работно пространство за ръцете и ще подредите по-добре мислите си.
Упражнявайте се редовно
Отново и отново. Бъркайте бърканите яйца, докато най-накрая не им хванете цаката. Не се отказвайте от месенето на хляб само защото първите 100 пъти нищо не се е получавало. Апетитът идва с яденето, а успехът - с постоянството.
Наблегнете на любимата си храна
Ако не обичате да хапвате броколи, не се наемайте да ги готвите. Не че е голяма философия, но определено мотивацията и старанието ви с тях няма да са на ниво, резултатът вероятно също.
„Откраднете“ занаята от мама или от баба
Те няма да възразят, напротив. С готовност биха ви дали някоя изпитана рецепта и безценни хитрини кое как се прави.
Не се плашете от подправките
Без тях нищо не става. Ама нищо. Опитвайте различни комбинации и след време ще добиете усет кои мерудии се слагат на различните манджи и по колко.
Експериментирайте
Не е нужно да сте в мастър класа на някой кулинарен гуру, за да ви е разрешено да опитвате нови неща с готвенето. Не се спирайте, дори нищо да не излезе, опитът ви е безценен. Пък и така научавате какво да не правите в кухнята.
Не се хвърляйте във висшия пилотаж
Поне не в началото. Започнете да се учите с по-достъпни откъм сложност рецепти. Изкушаващо е да забъркате и някоя засукана, но не прибързвайте, за да не се разочаровате.
Подбирайте клиентелата си
Ако половинката ви не е от най-толерантните персони в кулинарен план, не го допускайте на първо време до произведенията си. Повикайте доверен приятел за дегустация. Поне докато не добиете увереност в уменията си, не бързайте да се представяте с ястия и на свекървата. За всеки случай.
Оборудвайте се качествено
Отнася се за тиганите, тенджерите, бъркалките и посудата, в която сервирате. Кулинарията е празник не само за стомаха, но и за окото. Освен това на палачинката не й е все едно дали се мъчи в тиган с надрано алуминиево дъно или в такъв с незалепващо покритие.
Позволете си да се изцапате
Голяма работа, че половината ви кухня е в брашно, а останалата в захар. Понякога, за да хванете риба, се налага да нагазите в реката. /mila.bg
CHF | 1 | 1.99738 |
GBP | 1 | 2.28285 |
RON | 10 | 3.93045 |
TRY | 100 | 5.61254 |
USD | 1 | 1.82447 |
Последни новини
- 21:11 Хороскоп за петък, 26 април 2024 г.
- 19:32 Арестуваха 15 българи за производство на нелегални цигари в Испания
- 19:15 Малките земеделски стопани получават близо 10 млн. лв. за Кампания 2023
- 19:05 ОУ „Христо Ботев“ във Варна организира Ден на отворените врати
- 18:46 Били Айлиш разказа за своята бисексуалност и разкри: Винаги съм искала да напъхам лицето си във...
- 18:33 Първият в света редактор на човешка ДНК с изкуствен интелект е факт
- 18:21 Чанинг Тейтъм в ролята на зъл милиардер
- 18:09 Сделките с недвижими имоти в Европа се сринаха до най-ниските нива от 13 години