Още снимки:
test

Международна конференция в ТУ-Варна подкрепя младите научни изследователи у нас

07.10.2016 04.22

Технически университет – Варна е домакин на Международната научно-техническа конференция „Електроенергетика 2016”, организирана съвместно с Община Варна. Тридневният форум продължава от 6 до 8 октомври с българско и чуждестранно участие в курорта „Св.Св. Константин и Елена“.

Официални гости на форума са проф. Алекснадър Назаричев - ректор на Петербургския енергетически институт за повишаване на квалификацията към Министерството на енергетиката в Русия, проф. Ласло Якоб и доц. Золтан Тамуш от Будапещенски университет по технологии и икономика – едно от най-авторитетните технически училища в Унгария и в Европа, проф. Вацлав Снашел – декан на Факултета по електротехника и информатика в Техническия университет в гр. Острава, Чехия и неговите колеги от същото висше училище - проф. Лъчезар Личев, доц. Ян Платош, доц. Павел Крьомер.

В обръщението си към участниците в конференцията ректорът на ТУ – Варна – проф. д-р инж. Росен Василев постави акцент върху необходимостта от отварянето на научните форуми към най-младите хора с интереси в съответната област и активната предварителна работа с учениците от професионалните и профилирани средни училища, която университетите днес са длъжни да развиват, за да провокират интерес и да осигурят приемственост и отлични бъдещи кадри в инженерната област и не само.

Конференцията „Електроенергетика 2016” е включена в програмата на Община Варна за мерки за насърчаване на творческите заложби на ученици и студенти с изявени дарби през 2016 г. Форум от такова високо равнище за първи път дава възможност не само на учени от академични институции, но и на студенти и ученици да участват със свои доклади.

В специалната младежка секция на 7 октомври ще се представят ученици и преподаватели от професионални гимназии в Пловдив, Севлиево, Габрово, Казанлък и Варна и студенти от Технически университет– Варна.

Младежите са избрали теми за своите проучвания в областта на иновациите и съвременните технически постижения в енергетиката: „Зелена електроенергетика в съвременното производство“, „Екологична оценка на източници на възобновяема енергия“, „Енергийни източници, пречистващи околната среда“, „Моят интелигентен дом“ и др.

Младите изследователи ще получат сертификат за участие и покана след завършване на средното училище да станат част от академичната общност на ТУ – Варна като продължат висшето си образование и изследователската си работа в Електротехническия факултет.

С голям интерес участниците проследиха първите пленарни доклади. Професор Назаричев представи историята и стратегията на продължаващото професионално обучение в и модулната система за образование в енергийния сектор в Русия.

Унгарския опит в диагностиката на изолациите при съоръжения за високо напрежение чрез диелектрични измервания представи доцент Тамуш от университета в Будапеща.

Представители на електроенергийния бизнес също участват активно в работата на конференцията „Електроенергетика 2016“ с презентации и като страна в дискусиите на кръглата маса „Предизвикателствата пред съвременното обучение и реализация на специалистите в областта на електроенергетиката“.

Участниците в дискусионната част ще дадат своята прогноза за потребността от кадри в електроенергетиката през следващите 5-10 години и какви тесни специалисти ще бъдат най-търсени, ще споделят идеи как да бъде стимулиран интересът на младите хора към бранша и за по-добра маркетингова и рекламна стратегия на висшите технически училища. Не на последно място ще обсъдят ролята и присъствието на бизнеса в процеса на обучение на бъдещите електроинженери.

Днес+

Коментирай статията


Последни от ВАРНА +
21:45
България има голяма нужда от иновативна дигитализация
18:04
ВКС постанови: Калина Милославова е шеф на адвокатската колегия във Варна
17:30
Експерти от РИОСВ и Басейнова дирекция провериха сигнал за умряла риба в Девненска река
16:10
Във вторник отварят улицата между Шишковата градинка и бул. "Приморски"
15:57
Многофункционално спортно съоръжение може да бъде изградено във Варна
15:19
140 състезатели ще се включат в карате турнир във Варна
14:48
25-годишен е глобен с 1000 лева за управление на автомобил без регистрационни табели
14:44
Рецидивист остава за постоянно в ареста, постанови Окръжният съд във Варна
14:42
Съдът уважи искането за задържане на издирван с европейска заповед за арест
14:40
Кораби от втората постоянна противоминна група на НАТО ще посетят варна
14:36
18 години затвор за извършител на убийство, постанови Апелативния съд във Варна
13:15
Конкурс търси най-доброто домашно вино във Варненско
12:58
Варненци излизат на протест срещу презастрояването на парка в "Почивка"
12:00
Старец, пребил до смърт с бастун съселянин, се изправя пред съда
11:53
140 състезатели се включват в карате „Купа Ичи Геки" във Варна
11:28
Изложба събра приятели на "Последните фоторепортери" на Варна
11:17
Расте броят на болните ученици във Варна, скоро решават за грипна ваканция
10:35
Днес във Варна започва София Менар филм фест, посветен на киното от Изтока
10:32
Приключва ремонтът на училище "Васил Левски" във Варна
09:40
Близо 39% е разкриваемостта на престъпленията във Варненско през 2019-та
09:20
Без ток днес във Варненско ще са...
09:15
Деян Донков и Радина Кърджилова в "Любовникът" на варненска сцена днес
09:13
Варна сред градовете с най-голям брой деца в приемни семейства
08:26
Преглед на печата
23 януари 2020 г.
18:25
„Варна – Европейски град на спорта“ - 200 събития, 50 000 участници

Най-четени от ВАРНА +

Избор на редактора