Сирене, мляко, мед, вино и сладка от Балкана завладяха Градската градина в София

България 30.09.2016 16:38

Сирене, мляко, мед, вино и сладка от Балкана завладяха Градската градина в столицата, където се провежда тазгодишното издание на фестивала "Зелени дни", предаде репортер на БГНЕС.
Най-много желаещи да опитат вино или сок, имаше пред шатрата на Марияна Милтенева, която представляваше винарска изба в село Песнопой, на 12 км от Хисаря. Избата е малка и бутикова и е специализирана в производството на висококачествени вина и биологични продукти. "Имаме вино от арония, биологичен сок от череши без никакви консерванти или добавки. Имаме бяло вино-карловски мускет и траминер, розе-каберне-совиньон. Останалите вина са купажни или чисти", поясни пред БГНЕС Марияна.
Според нея много от качествата на вината не са известни на хората, защото не знаят, че във виното се съдържат повече от 1000 вещества, някои от които продължават все още да се идентифицират, които имат изключително полезно влияние върху здравето на хората. Неслучайно много хора от източната медицина препоръчват виното за лечение на различни болести, на мнение е тя.
Най-различни сладка и сиропи, пък привличаха внимание при Стела Ширкова от Сливенско. "Представяме неща, които ние отглеждаме в малка работилница за сладка и сиропи с мед или захар. Стараем се да използваме стари рецепти и чисти продукти. Имаме малка градина от стари дървета, които са разнообразни. Имаме сладка от смокини, череши, круши, които са класически и традиционни за България, обясни Стела.
"От сиропите имаме бъз, мащерка и мента, маслодайна роза. Сиропът от бъз, освен че е много вкусен, е полезен за белодробни проблеми и кашлица. Сиропът от мащерка помага за шарки и заушки, действа успокояващо. Сладкото от смокини или малини, пък например помага за сваляне на температура. Сладкото от бор действа като имуностимулатор", разказа още тя.
Теодор Пушканов от село Мелене, Монтанско се занимава с пчеларство и днес представя пчелен мед, негово производство. "Тази година имам само мед "Букет", защото такава беше годината. Както казват- на нас Господ ни определя продукцията. "Букетът" е много цветен-има детелина, бодил, кантарион, липа многоцветен е", поясни Теодор.
Той коментира, че е малко изкривено хорското мислене за това, че има един мед за белия дроб, друг за черния. "Като цяло медът е въглехидратна и силна храна и действа комплексно. Медът действа най-вече добре за здрава имунна система, особено за деца. Добре е медът винаги да бъде разтворен в нещо-кафе, чай, или мляко до 40 градуса температура. Ако е разтворен в течност организмът го усвоява на много висок процент, а ако се яде директно се усвоява на 15-20% и се губи ефектът", препоръчва пчеларят.
Методи Александров, пък представя бяло саламурено сирене и краве кисело мляко по рецепта от дядо си от село Бальовица. „Има интерес към домашните продукти, но малко от хората познават вкуса на истинското сирене и кисело мляко. Но лека полека интересът расте с дегустации и хората започват да се учат на истинското. Най-голямото предимство на домашното производство е, че в продуктите няма консерванти. Млякото е издоено от кравите и се вкарва за преработка. В сиренето се използват калций, мая и закваска, която правим сами, а киселото мляко е само с българска закваска", обясни още Методи.
Фестивалът на отговорния начин на живот в Градската градина е в София до 2 октомври.
Малки семейни ферми и дребни производители от Западна и Централна Стара планина представят вкусни храни: различни видове сирене и кисело мляко от редки български породи, кашкавал, яйца, биологичен мед, сладка… Продукцията им е произведена по щадящ природата начин в районите на национални паркове и защитени зони от НАТУРА 2000. /БГНЕС
CHF CHF 1 2.01549
GBP GBP 1 2.2841
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.63583
USD USD 1 1.83147