Сиренето е полезно за сърцето

Любопитно 27.09.2016 13:26

Учени от университета на Копенхаген са установили, че при хората, които редовно слагат сирене на трапезата си, се отчитат повишени нива на „добрия“ холестерол, предаде в. „Дейли експрес“.

Липопротеинът с висока плътност (HDL), известен като „добър“ холестерол, има свойството да подпомага отстраняването на плаките на „лошия“ холестерол (LDL – липопротеин с ниска плътност) от артериите, като по този начин понижава риска от развитие на сърдечносъдови и метаболитни болести.

Експертите напомнят, че ниските нива на „добрия“ холестерол са свързани с опасност от заболявания на сърцето.

За целите на настоящото проучване датските специалисти са разделили 139 души на три групи. Част от участниците трябвало да консумират пълномаслено сирене, други – сирене с по-ниска масленост, а останалите – хляб и конфитюр.

Изследваните лица били наблюдавани в продължение на 12 седмици, за да се установи какъв ефект имат посочените продукти върху телата им. Специалистите са открили, че при индивидите, в чието меню бил включен пълномаслено сирене, се отчитат повишени нива на „добрия“ холестерол.

CHF CHF 1 2.01549
GBP GBP 1 2.2841
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.63583
USD USD 1 1.83147