Представихме наши храни и напитки на празника на гастрономията в Париж
България 23.09.2016 18:17
"Днешният празник е още една възможност да представим традиционните български продукти и ястия във Франция. За нас е важно България да бъде разпознаваема не само като туристически бранд, но и като страна на качествени и вкусни храни."
Това каза зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев по време на откриването на празника на гастрономията в Париж, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Събитието се провежда от 23 до 25 септември и за пръв път се организира като Международно селище на левия бряг на река Сена.
Българският вкус е представен с кьопоолу, лютеница, чичово мезе, бобена салата, скара, филе "Елена", кайсерован врат "Тракия", луканка "Панагюрска" и други. Гостите на празника могат да опитат и мед, сладко от рози, кисело мляко със сладко, както и български червени и бели вина, ракия и ликьор от рози. Празникът на гастрономията се чества от 2011 година. Той е един правителствен проект, управляван от държавния секретар по търговията, занаятите, потреблението, социалната и справедлива икономика, като съвместно с Министерство на земеделието, хранително вкусовата промишленост и горите, представителите на местната власт, се организират множество събития в цяла Франция.
Целта на инициативата е да придаде допълнително значение на гастрономията, по-голяма видимост на хранителната култура и свързаните с това занаяти и професии. Проведен през събития с педагогическа насоченост, празникът на гастрономията се разраства значително всяка година и добива изключителна популярност сред широката аудитория. Тази година се очакват над 50 000 посетители на Международното селище на гастрономията в Париж, където участници от над 40 държави от целия свят, представят страните си с традиционни храни и напитки. /24chasa.bg
Това каза зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев по време на откриването на празника на гастрономията в Париж, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Събитието се провежда от 23 до 25 септември и за пръв път се организира като Международно селище на левия бряг на река Сена.
Българският вкус е представен с кьопоолу, лютеница, чичово мезе, бобена салата, скара, филе "Елена", кайсерован врат "Тракия", луканка "Панагюрска" и други. Гостите на празника могат да опитат и мед, сладко от рози, кисело мляко със сладко, както и български червени и бели вина, ракия и ликьор от рози. Празникът на гастрономията се чества от 2011 година. Той е един правителствен проект, управляван от държавния секретар по търговията, занаятите, потреблението, социалната и справедлива икономика, като съвместно с Министерство на земеделието, хранително вкусовата промишленост и горите, представителите на местната власт, се организират множество събития в цяла Франция.
Целта на инициативата е да придаде допълнително значение на гастрономията, по-голяма видимост на хранителната култура и свързаните с това занаяти и професии. Проведен през събития с педагогическа насоченост, празникът на гастрономията се разраства значително всяка година и добива изключителна популярност сред широката аудитория. Тази година се очакват над 50 000 посетители на Международното селище на гастрономията в Париж, където участници от над 40 държави от целия свят, представят страните си с традиционни храни и напитки. /24chasa.bg
CHF | 1 | 2.00105 |
GBP | 1 | 2.27568 |
RON | 10 | 3.93076 |
TRY | 100 | 5.62834 |
USD | 1 | 1.83027 |
Последни новини
- 09:24 Гласуват второ четене законопроект за достъпна среда за хората с увреждания до плажовете
- 09:23 Лукашенко: Западът се опитва да въвлече Беларус във война
- 09:19 Йончева: Аз определям дали мога да правя компромиси
- 09:14 Байдън подписа закона за военната помощ за Украйна, Израел и Тайван
- 09:09 10-километрово задръстване на "Дунав мост"2
- 09:06 Ивет Лалова-Колио стана майка за първи път
- 08:55 До 15 май ще бъде изплатена т.нар „украинска помощ“ на земеделците, увери Главчев
- 08:54 Общинския съвет на Варна заседава за десети път днес