Само една трета от рибата, която се продава у нас, е българска
България 27.07.2016 14:11
Само една трета от рибата, която се продава у нас, е българска. С изключение на калкана, морските дарове са основно внос от Гърция, Турция и Норвегия. Сафридът, ципурата и лавракът идват от южните ни съседи, а хекът и скумрията - от Норвегия. От далечен Виетнам пък внасяме екзотичния пангасиус.
Вносът многократно надвишава това, което вадят нашите рибари, съобщиха за „Монитор” от сдружението на рибарите „Черноморски изгрев”.
В момента на север корабите ловят само барбуня, очакват пасажи сафрид и чернокоп. На юг пък ловят предимно цаца. Всичко, което рибарите извадят, отива в заведенията по морето.
Но то не стига доникъде и се разчита предимно на вносни морски дарове. Така само 30% от сафрида, който се пържи по кръчми и капанчета по морето, например, е български.
Проверка по рибните борси у нас показа, че засега цацата и хамсията запазват цена от 3 лева за килограм. Двойно по-евтин е гюмюшът. Харибът е 4 лева, скумрията е по 5.50 лева, сафридът - 6 лв., а барбуна може да се намери и за 3.50 лева, като цената й варира до 5 лв.
Акулата е 10 лв., чернокопът - 14 лв., лаврак и ципура държат 16 лв., леферът - 18 лв. Най-скъпото рибно удоволствие по традиция е калканът, чиято цена е 28 лв. за килограм./profit.bg
Вносът многократно надвишава това, което вадят нашите рибари, съобщиха за „Монитор” от сдружението на рибарите „Черноморски изгрев”.
В момента на север корабите ловят само барбуня, очакват пасажи сафрид и чернокоп. На юг пък ловят предимно цаца. Всичко, което рибарите извадят, отива в заведенията по морето.
Но то не стига доникъде и се разчита предимно на вносни морски дарове. Така само 30% от сафрида, който се пържи по кръчми и капанчета по морето, например, е български.
Проверка по рибните борси у нас показа, че засега цацата и хамсията запазват цена от 3 лева за килограм. Двойно по-евтин е гюмюшът. Харибът е 4 лева, скумрията е по 5.50 лева, сафридът - 6 лв., а барбуна може да се намери и за 3.50 лева, като цената й варира до 5 лв.
Акулата е 10 лв., чернокопът - 14 лв., лаврак и ципура държат 16 лв., леферът - 18 лв. Най-скъпото рибно удоволствие по традиция е калканът, чиято цена е 28 лв. за килограм./profit.bg
CHF | 1 | 2.01549 |
GBP | 1 | 2.2841 |
RON | 10 | 3.93068 |
TRY | 100 | 5.63583 |
USD | 1 | 1.83147 |
Последни новини
- 22:31 Силно земетресение с магнитуд 5.6 разлюля Централна Турция
- 21:02 Хороскоп за петък, 19 април 2024 г.
- 19:26 Жените се нуждаят от повече сън, отколкото мъжете
- 19:17 Летим до Истанбул за 30 евро за еднопосочен билет
- 19:11 Телефонни измамници се представят за служители на БНБ
- 19:04 Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без връзка с оплакванията
- 18:55 Домашна оранжерия за марихуана разбиха пернишки криминалисти
- 18:46 Филипините създават разсадници за спасени корали