Добра новина за феновете на шоколада

Любопитно 25.06.2016 12:23

Маниаци на шоколад, седите ли? Изследователи току-що откриха начин да направят по-малко калоричен шоколада. Те измислиха рецепта с понижено съдържание на мазнини. С добавянето на електрически заряд разтопеното изкушение става достатъчно меко, за да бъде обработено. Според дегустаторите вкусът е същият като на оригинала, който обаче е доста по-калоричен.
Така, ако преди чувствахте вина, че ядете шоколад, сега можете да бъдете по-малко виновни. Изследователи от университета Темпъл във Филаделфия наскоро публикуваха откритията си в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Те споделят как, използвайки електричество, могат да произвеждат шоколад. Сред спонсорите на проучването е известната компания Mars. Ключово при производството на шоколад е да се накара какаото да получи точната консистенция, пише profit.bg.

Именно в този процес се налага употребата на много мазнини. Когато подлагате шоколада на въздействието на електричеството, можете да използвате 10% по-малко мазнини или масла. Резултатът обаче няма да се промени.

Според учените след още няколко изследвания е възможно количеството на мазнините да се понижи с 20%. Дегустатори твърдят, че вкусът на шоколада остава такъв, какъвто го знаем. За някои дори е по-добър. Преди обаче да се развълнувате, драги фенове на шоколада, трябва да знаете, че проучванията продължат и финалната оценка е ваша, щом продуктът бъде пуснат на пазара. /БЛИЦ

CHF CHF 1 2.01549
GBP GBP 1 2.2841
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.63583
USD USD 1 1.83147