Добра новина за феновете на шоколада
Любопитно 25.06.2016 12:23
Маниаци на шоколад, седите ли? Изследователи току-що откриха начин да направят по-малко калоричен шоколада. Те измислиха рецепта с понижено съдържание на мазнини. С добавянето на електрически заряд разтопеното изкушение става достатъчно меко, за да бъде обработено. Според дегустаторите вкусът е същият като на оригинала, който обаче е доста по-калоричен.
Така, ако преди чувствахте вина, че ядете шоколад, сега можете да бъдете по-малко виновни. Изследователи от университета Темпъл във Филаделфия наскоро публикуваха откритията си в Proceedings of the National Academy of Sciences.
Те споделят как, използвайки електричество, могат да произвеждат шоколад. Сред спонсорите на проучването е известната компания Mars. Ключово при производството на шоколад е да се накара какаото да получи точната консистенция, пише profit.bg.
Именно в този процес се налага употребата на много мазнини. Когато подлагате шоколада на въздействието на електричеството, можете да използвате 10% по-малко мазнини или масла. Резултатът обаче няма да се промени.
Според учените след още няколко изследвания е възможно количеството на мазнините да се понижи с 20%. Дегустатори твърдят, че вкусът на шоколада остава такъв, какъвто го знаем. За някои дори е по-добър. Преди обаче да се развълнувате, драги фенове на шоколада, трябва да знаете, че проучванията продължат и финалната оценка е ваша, щом продуктът бъде пуснат на пазара. /БЛИЦ
Така, ако преди чувствахте вина, че ядете шоколад, сега можете да бъдете по-малко виновни. Изследователи от университета Темпъл във Филаделфия наскоро публикуваха откритията си в Proceedings of the National Academy of Sciences.
Те споделят как, използвайки електричество, могат да произвеждат шоколад. Сред спонсорите на проучването е известната компания Mars. Ключово при производството на шоколад е да се накара какаото да получи точната консистенция, пише profit.bg.
Именно в този процес се налага употребата на много мазнини. Когато подлагате шоколада на въздействието на електричеството, можете да използвате 10% по-малко мазнини или масла. Резултатът обаче няма да се промени.
Според учените след още няколко изследвания е възможно количеството на мазнините да се понижи с 20%. Дегустатори твърдят, че вкусът на шоколада остава такъв, какъвто го знаем. За някои дори е по-добър. Преди обаче да се развълнувате, драги фенове на шоколада, трябва да знаете, че проучванията продължат и финалната оценка е ваша, щом продуктът бъде пуснат на пазара. /БЛИЦ
CHF | 1 | 2.01549 |
GBP | 1 | 2.2841 |
RON | 10 | 3.93068 |
TRY | 100 | 5.63583 |
USD | 1 | 1.83147 |
Последни новини
- 15:38 Леверкузен счупи рекорда за мачове без загуба, но Алонсо остана критичен
- 15:26 Ненков: Някой ще попита ли мистър „Еврозона” защо отново се оказва, че не сме готови?
- 15:15 Избраха всички съдебни заседатели за процеса срещу Тръмп в Ню Йорк
- 15:06 Световен шампион получи два жълти картона, не го изгониха и стана герой. Защо?
- 14:54 Руски стратегически бомбардировач Ту-22М3 се разби край Ставропол
- 14:47 Топалов за загубата на Нургюл: Изпусна дузпа на празна врата
- 14:44 Физици предполагат, че Вселената е пълна с материя, движеща се по-бързо от светлината
- 14:42 Късно потърсена лекарска помощ стои зад смъртните случаи на бебетата с коклюш