Откриха поредна храна-убиец
Любопитно 02.05.2016 11:43
Мекиците са традиционно българско ястие, направено от тесто, което е предварително замесено. То се оставя да втаса, т.е. да набухне. След като е готово, от него започват да се късат малки топки, които се разстилат на кръгчета и се пържат в сгорещена мазнина, пише gotvach.bg.
Сервират се обикновено за закуска с пудра захар или друго сладко, както и със сирене и добавки по избор. Има много рецепти, като основната разлика между тях е в набухвателя и млякото.
Българинът по принцип обича пържените храни, но мекиците, спомен още от детството, са на първо място. И е така, защото обикновено те стават по-мазнички, в смисъл-хрупкавата коричка, получена при пърженето, влудява сетивата. Но точно там се крие опасността.
Когато се пържат мекиците, загрятата мазнина достига до температури от порядъка на 200-270° С. При тях, както в продуктите, така и в самата мазнина настъпват изменения. Получава се реакцията на липидна пероксидация, т.е. във веригите на мастните киселини става насищане на ненаситените им връзки с О2.
И това е интересно: Топ 5 на смъртоносните храни, забранени със закони - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to
Така започва отделяне на паразитни молекули с висока енергия- свободни радикали. Когато бъдат погълнати, тези радикали играят ролята на бомби, които избухват по повърхността или във вътрешността на клетките на човешкия организъм, като така смущават естествените физиологични процеси, протичащи в тях.
В някои клетки е възможно да мутират и да възникне рак. Най- често това става при лигавицата на стомаха. Разбира се не при всеки, но опасността е реална.
По принцип клетките имат защитни системи, обезвреждащи свободни радикали, но всяка защита понякога се пропуква. В случая резултатът би бил фатален.
За да се предпазите, би било разумно да ограничите приема на мекици и подобни пържени закуски. Друг съвет е за подмяната на олио веднага след първото пържене и ако е възможно то да е от растителни мазнини.
Сервират се обикновено за закуска с пудра захар или друго сладко, както и със сирене и добавки по избор. Има много рецепти, като основната разлика между тях е в набухвателя и млякото.
Българинът по принцип обича пържените храни, но мекиците, спомен още от детството, са на първо място. И е така, защото обикновено те стават по-мазнички, в смисъл-хрупкавата коричка, получена при пърженето, влудява сетивата. Но точно там се крие опасността.
Когато се пържат мекиците, загрятата мазнина достига до температури от порядъка на 200-270° С. При тях, както в продуктите, така и в самата мазнина настъпват изменения. Получава се реакцията на липидна пероксидация, т.е. във веригите на мастните киселини става насищане на ненаситените им връзки с О2.
И това е интересно: Топ 5 на смъртоносните храни, забранени със закони - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to
Така започва отделяне на паразитни молекули с висока енергия- свободни радикали. Когато бъдат погълнати, тези радикали играят ролята на бомби, които избухват по повърхността или във вътрешността на клетките на човешкия организъм, като така смущават естествените физиологични процеси, протичащи в тях.
В някои клетки е възможно да мутират и да възникне рак. Най- често това става при лигавицата на стомаха. Разбира се не при всеки, но опасността е реална.
По принцип клетките имат защитни системи, обезвреждащи свободни радикали, но всяка защита понякога се пропуква. В случая резултатът би бил фатален.
За да се предпазите, би било разумно да ограничите приема на мекици и подобни пържени закуски. Друг съвет е за подмяната на олио веднага след първото пържене и ако е възможно то да е от растителни мазнини.
CHF | 1 | 2.00003 |
GBP | 1 | 2.2837 |
RON | 10 | 3.93021 |
TRY | 100 | 5.61962 |
USD | 1 | 1.82549 |
Последни новини
- 21:22 Хороскоп за събота, 27 април 2024 г.
- 19:42 Адвокатът на Григорова: Липсват нови 17 флашки, ЦИК казват, че вече са модифицирани за вота
- 19:34 Валентина Войкова поема оперативното ръководство на Евронюз България
- 19:27 Ема Стоун призова феновете си да се обръщат към нея вече с цялото й име
- 19:22 Цеков за новата арт инсталация на Терзиев: Надпис, тип „селски хоремаг“ за 100 000 лева
- 19:13 FT: Пристигането на руски войски в Нигер е смъртоносен удар за американските сили
- 19:05 Антъни Блинкън: Без китайска подкрепа войната в Украйна би била трудна за Русия
- 19:02 Разменен за Медведчук боец от "Азов": Руснаците ще спечелят, когато завземат Киев и стигнат до Лвов