Бедните живеят с 30 години по-малко от богатите, защото ядат евтино месо
България 30.04.2016 14:10
Консумацията на евтино червено месо, обработено и наблъскано с различни хранителни добавки, има пряко влияние върху продължителността на живота, откриха учени от шотландския град Глазгоу, съобщава британският вестник The Independent.
Шотландските социолози отдавна забелязали, че в Глазгоу заможните граждани живеят средно до 80 години, а продължителността на живота на бедните не надвишава 54. Досега конкретната причина за това явление не беше известна, но скорошно изследване на учени от Института за ракови изследвания към Университета в Глазгоу вдигна завесата над тази тайна.
Оказва се, че основната причина за това е, че бедните не могат да си позволят да купуват качествена храна. Евтиното, особено преработеното месо вреди на здравето на хората с по-малки материални възможности.
Изследването показва, че много хранителни добавки, използвани от производителите на евтини месни продукти, значително улесняват усвояемостта на фосфатите (вместо 60%, те биват усвоени на 100%), което прави продукта още по-вреден за здравето. Вредата от фосфатите се крие във факта, че те унищожават теломерите – крайните участъци на хромозомите, които осигуряват защита на организма от сърдечно-съдови заболявания, рак и болестта на Алцхаймер.
Според учените, за да се намали разрушителното въздействие на евтиното преработено месо върху тялото, в диетата трябва да бъдат включени достатъчно количество плодове и зеленчуци. /24chasa.bg
Шотландските социолози отдавна забелязали, че в Глазгоу заможните граждани живеят средно до 80 години, а продължителността на живота на бедните не надвишава 54. Досега конкретната причина за това явление не беше известна, но скорошно изследване на учени от Института за ракови изследвания към Университета в Глазгоу вдигна завесата над тази тайна.
Оказва се, че основната причина за това е, че бедните не могат да си позволят да купуват качествена храна. Евтиното, особено преработеното месо вреди на здравето на хората с по-малки материални възможности.
Изследването показва, че много хранителни добавки, използвани от производителите на евтини месни продукти, значително улесняват усвояемостта на фосфатите (вместо 60%, те биват усвоени на 100%), което прави продукта още по-вреден за здравето. Вредата от фосфатите се крие във факта, че те унищожават теломерите – крайните участъци на хромозомите, които осигуряват защита на организма от сърдечно-съдови заболявания, рак и болестта на Алцхаймер.
Според учените, за да се намали разрушителното въздействие на евтиното преработено месо върху тялото, в диетата трябва да бъдат включени достатъчно количество плодове и зеленчуци. /24chasa.bg
CHF | 1 | 1.99738 |
GBP | 1 | 2.28285 |
RON | 10 | 3.93045 |
TRY | 100 | 5.61254 |
USD | 1 | 1.82447 |
Последни новини
- 17:10 Фермери: Внасяме евтино и некачествено сухо мляко от Украйна, а родното не се изкупува
- 17:01 Събирачи на трюфели и гъби у нас се обявиха против промени в данъчен закон
- 16:50 Необичайно проучване: Кой е най-прекрасно ухаещият град в света?
- 16:44 Ан Хатауей: Накараха ме да целувам 10 момчета заради роли
- 16:39 Китай разкри подробности за Международната лунна изследователска станция
- 16:27 Смъртните случаи в Европа, свързани с горещи вълни, са се увеличили с 30% за 20 години
- 16:21 Силвия Кацарова на 70: Трябва да се научим да живеем с бъдещето
- 16:17 Ейдриън Нюи, архитектът на шампионските болиди на "Ред Бул", отива във „Ферари“