Проф. Байкова: Не яжте престояла и омекнала салата
България 26.04.2016 09:48
Никога не яжте престояла и омекнала зелена салата и винаги белете репичките. Това посъветва проф. Донка Байкова, зам.-председател на Българското дружество по хранене и диететика, пред Нова телевизия.
Поовехналите или пожълтели листа на салатата трябва да се отстраняват, защото са с по-високо съдържание на нитрати. Това важи и за външните листа на марулята и зелето, както и за кочана – всичко, което е близко до кореновата систама, от който са влизали нитратите.
Съхранението на салатите също е важно – не е добре да са в найлонов плик на висока температура, защото тогава нитратите се превръщат в по-рисковите нитрити и виждаме овяхналост. А нитритите блокират хемоглубина и клетъчното хранене на клетките на тялото е смутено, преноса на кислород, обясни проф. Байкова. И допълни, че това често предизвиква неразположение, гадене, повръщане.
Хубаво е салатите да се накисват за поне половин, а и за един час във вода, дори със смяна на водата, защото нитратите са водоразтворили. Може да се сложи оцет или сода, даде съвет проф. Байкова.
Накисването важи само за салатите. Доматите и краставиците трябва да се белят. Същото важи и за тиквичките.
В картофите пък по-голямо количество нитрати има в сърцевината. Затова те трябва да се варят на пара с обелката и след това да се белят. /24chasa.bg
Поовехналите или пожълтели листа на салатата трябва да се отстраняват, защото са с по-високо съдържание на нитрати. Това важи и за външните листа на марулята и зелето, както и за кочана – всичко, което е близко до кореновата систама, от който са влизали нитратите.
Съхранението на салатите също е важно – не е добре да са в найлонов плик на висока температура, защото тогава нитратите се превръщат в по-рисковите нитрити и виждаме овяхналост. А нитритите блокират хемоглубина и клетъчното хранене на клетките на тялото е смутено, преноса на кислород, обясни проф. Байкова. И допълни, че това често предизвиква неразположение, гадене, повръщане.
Хубаво е салатите да се накисват за поне половин, а и за един час във вода, дори със смяна на водата, защото нитратите са водоразтворили. Може да се сложи оцет или сода, даде съвет проф. Байкова.
Накисването важи само за салатите. Доматите и краставиците трябва да се белят. Същото важи и за тиквичките.
В картофите пък по-голямо количество нитрати има в сърцевината. Затова те трябва да се варят на пара с обелката и след това да се белят. /24chasa.bg
CHF | 1 | 2.02049 |
GBP | 1 | 2.28431 |
RON | 10 | 3.93021 |
TRY | 100 | 5.63146 |
USD | 1 | 1.83594 |
Последни новини
- 22:04 Хороскоп за събота, 20 април 2024 г.
- 21:21 НС реши: Министърът на енергетиката да предоговори газовото споразумение с "Боташ"
- 21:14 2 май ще е неучебен за всички ученици в страната
- 19:37 Блинкен обвини Китай, че помага на Русия във войната в Украйна
- 19:26 Гърция спаси 198 плажа от концесионери, чадъри и шезлонги
- 19:17 Сидни Суини отговори на критиките, че "не е красива и талантлива"
- 19:08 Младши сержант е осъден окончателно на 7 години затвор за убийство на полицай в Пловдив
- 18:58 ЦИК реши: Велин Жеков от ГЕРБ – СДС отново ще е шеф на РИК – Варна