Експерт: Североизточна България е подходяща за отглеждането на бели сортове грозде
България 07.02.2016 13:17
Регионът на Североизточна България е изключително подходящ за отглеждането на бели сортове грозде, тъй като умереният климат не води до големи екстремни горещини. Това каза Тихомир Трифонов, технолог в една от големите винарски изби във Варна.
„По-хладния климат способства за образуването на повече ароматни комплекси в самото грозде и в същото време да останат високи киселини в бялото грозде, което да обуславя неговият аромат и свежест, когато се подготвят вината. Това е контрастната разлика с регионът на Южна България, където температурната сума е доста по- висока и там вече регионът е подходящ за отглеждането на червени сортове грозде”, коментира Тихомир Трифонов.
По думите на експерта освен в Южна България могат да се отглеждат червени сортове вина и в Североизточна България, но в този регион се дава предпоставка за розета и някой леки червени вина, които да се предлагат като млади с несериозен потенциал за отлежаване.
По отношение на това с какви храни е най- подходящо да се консумират вината от сортовете грозде- Димят и Варненски мискет, Трифонов допълни, че вината от сорта Димят са доста леки и аромата е доста не интензивен.
„Той би могъл да подхожда на много видове храни от типа леки бели меса- птичи меса или риба задушена във фурна. Варненски мискет е доста ароматно вино в зависимост от реколтата като при него могат да се развият толкова аромати, че чак да стане натрапчив.
Ако се произведе от това вино ракия тя също е с доста изявени аромати. Виното от този сорт грозде е добре да се комбинира с рибни салати или зелена салата с морски дарове-скариди или калмари”, посочи Тихомир Трифонов.
„По-хладния климат способства за образуването на повече ароматни комплекси в самото грозде и в същото време да останат високи киселини в бялото грозде, което да обуславя неговият аромат и свежест, когато се подготвят вината. Това е контрастната разлика с регионът на Южна България, където температурната сума е доста по- висока и там вече регионът е подходящ за отглеждането на червени сортове грозде”, коментира Тихомир Трифонов.
По думите на експерта освен в Южна България могат да се отглеждат червени сортове вина и в Североизточна България, но в този регион се дава предпоставка за розета и някой леки червени вина, които да се предлагат като млади с несериозен потенциал за отлежаване.
По отношение на това с какви храни е най- подходящо да се консумират вината от сортовете грозде- Димят и Варненски мискет, Трифонов допълни, че вината от сорта Димят са доста леки и аромата е доста не интензивен.
„Той би могъл да подхожда на много видове храни от типа леки бели меса- птичи меса или риба задушена във фурна. Варненски мискет е доста ароматно вино в зависимост от реколтата като при него могат да се развият толкова аромати, че чак да стане натрапчив.
Ако се произведе от това вино ракия тя също е с доста изявени аромати. Виното от този сорт грозде е добре да се комбинира с рибни салати или зелена салата с морски дарове-скариди или калмари”, посочи Тихомир Трифонов.
CHF | 1 | 2.00269 |
GBP | 1 | 2.28725 |
RON | 10 | 3.9325 |
TRY | 100 | 5.59629 |
USD | 1 | 1.80911 |
Последни новини
- 08:51 Борисов: За 20 години в НАТО, България може да се гордее, утвърди се като силен и лоялен съюзник
- 08:42 Григор Димитров размаза Алкарас, ще играе полуфинал в Маями
- 08:41 20 г. България в НАТО
- 08:40 25 години затвор за "Краля на криптото" Сам Банкман-Фрайд
- 21:31 Пеканов закова Радан Кънев: В последните 9 месеца няма нито един транш от Плана за възстановяване
- 21:24 Хороскоп за петък, 29 март 2024 г.
- 19:33 Предлагат агресията да стане основно престъпление срещу мира в Наказателния кодекс
- 19:23 Латвийският външен министър подава оставка, искат да разследват разходите за пътуванията му