Експерт: Североизточна България е подходяща за отглеждането на бели сортове грозде

България 07.02.2016 13:17

Регионът на Североизточна България е изключително подходящ за отглеждането на бели сортове грозде, тъй като умереният климат не води до големи екстремни горещини. Това каза Тихомир Трифонов, технолог в една от големите винарски изби във Варна.

„По-хладния климат способства за образуването на повече ароматни комплекси в самото грозде и в същото време да останат високи киселини в бялото грозде, което да обуславя неговият аромат и свежест, когато се подготвят вината. Това е контрастната разлика с регионът на Южна България, където температурната сума е доста по- висока и там вече регионът е подходящ за отглеждането на червени сортове грозде”, коментира Тихомир Трифонов.

По думите на експерта освен в Южна България могат да се отглеждат червени сортове вина и в Североизточна България, но в този регион се дава предпоставка за розета и някой леки червени вина, които да се предлагат като млади с несериозен потенциал за отлежаване.

По отношение на това с какви храни е най- подходящо да се консумират вината от сортовете грозде- Димят и Варненски мискет, Трифонов допълни, че вината от сорта Димят са доста леки и аромата е доста не интензивен.

„Той би могъл да подхожда на много видове храни от типа леки бели меса- птичи меса или риба задушена във фурна. Варненски мискет е доста ароматно вино в зависимост от реколтата като при него могат да се развият толкова аромати, че чак да стане натрапчив.

Ако се произведе от това вино ракия тя също е с доста изявени аромати. Виното от този сорт грозде е добре да се комбинира с рибни салати или зелена салата с морски дарове-скариди или калмари”, посочи Тихомир Трифонов.
CHF CHF 1 2.00269
GBP GBP 1 2.28725
RON RON 10 3.9325
TRY TRY 100 5.59629
USD USD 1 1.80911