Как ядките предотвратяват затлъстяване и захарен диабет
Любопитно 06.02.2016 14:12
По данни от ново изследване средният показател на индекса на телесната маса (ИТМ) на тези, които употребяват повече лешници е 27, а на тези които употребяват по-малко от 5 грама дневно този показател е 29-30. Както се оказало 1/3 от участниците в изследването са имали метаболитен синдром, увеличаващ риска от развието на сърдечно съдови заболявания и захарен диабет.
Според изследването на учените лешниците могат да имат устойчива обратна връзка със затлъстяването и с метаболитния синдром, която не зависи от демографския фактор, а също така от начина на живот и хранене.
Независимо от битуващото мнение, че ядките са висококалоричен продукт, резултатите от изследването демонстрират, че хората, които ги употребяват страдат по-малко от затлъстяване и рискът за развитието на сърдечно-съдови болести и захарен диабет при тях е по-малък.
Въз основа на това учените са изчислили, че всяка порция от 32 грама ядки седмично снижава този риск със 7%.
Трябва да се знае още, че ядките (фъстъци, кашу, бадеми, орехи) са източник на наситени („добри”) мазнини с високо съдържание на белтъчини.
Ето защо ядките понижават риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет. До този извод са стигнали специалистите от университета „Лом Линд” в Калифорния. Те са анализирали хранителните навици на 803 възрастни, които ежедневно употребявали по 16 грама ядки. Всички те имали незначителен ИТМ, в сравнение с тези, които не употребявали ядки и имали затлъстяване. /zdrave.to
Според изследването на учените лешниците могат да имат устойчива обратна връзка със затлъстяването и с метаболитния синдром, която не зависи от демографския фактор, а също така от начина на живот и хранене.
Независимо от битуващото мнение, че ядките са висококалоричен продукт, резултатите от изследването демонстрират, че хората, които ги употребяват страдат по-малко от затлъстяване и рискът за развитието на сърдечно-съдови болести и захарен диабет при тях е по-малък.
Въз основа на това учените са изчислили, че всяка порция от 32 грама ядки седмично снижава този риск със 7%.
Трябва да се знае още, че ядките (фъстъци, кашу, бадеми, орехи) са източник на наситени („добри”) мазнини с високо съдържание на белтъчини.
Ето защо ядките понижават риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет. До този извод са стигнали специалистите от университета „Лом Линд” в Калифорния. Те са анализирали хранителните навици на 803 възрастни, които ежедневно употребявали по 16 грама ядки. Всички те имали незначителен ИТМ, в сравнение с тези, които не употребявали ядки и имали затлъстяване. /zdrave.to
CHF | 1 | 2.01134 |
GBP | 1 | 2.2729 |
RON | 10 | 3.93045 |
TRY | 100 | 5.62332 |
USD | 1 | 1.83233 |
Последни новини
- 19:36 Попфолк певицата Глория е катастрофирала в Кресненското дефиле
- 19:26 Най-голямата германска оръжейна компания получи поръчка от Бундесвера за €400 млн.
- 19:17 Българи взеха златен медал на Международното студентско състезание по програмиране (ICPC)
- 19:09 Засега няма риск у нас работни места да бъдат заети от изкуствен интелект
- 18:57 Криси от Ергенът 3 - участничката, която качи 9 кг по време на участието си в риалитито
- 18:46 Надрусана шофьорка блъсна дете на пешеходна пътека в Добрич
- 18:33 Истинска ли е косата на Бионсе
- 18:27 Шефът на СДВР: Димитър Стоянов е отишъл в „Пирогов“ няколко часа след инцидента