Как ядките предотвратяват затлъстяване и захарен диабет

Любопитно 06.02.2016 14:12

По данни от ново изследване средният показател на индекса на телесната маса (ИТМ) на тези, които употребяват повече лешници е 27, а на тези които употребяват по-малко от 5 грама дневно този показател е 29-30. Както се оказало 1/3 от участниците в изследването са имали метаболитен синдром, увеличаващ риска от развието на сърдечно съдови заболявания и захарен диабет.

Според изследването на учените лешниците могат да имат устойчива обратна връзка със затлъстяването и с метаболитния синдром, която не зависи от демографския фактор, а също така от начина на живот и хранене.

Независимо от битуващото мнение, че ядките са висококалоричен продукт, резултатите от изследването демонстрират, че хората, които ги употребяват страдат по-малко от затлъстяване и рискът за развитието на сърдечно-съдови болести и захарен диабет при тях е по-малък.

Въз основа на това учените са изчислили, че всяка порция от 32 грама ядки седмично снижава този риск със 7%.

Трябва да се знае още, че ядките (фъстъци, кашу, бадеми, орехи) са източник на наситени („добри”) мазнини с високо съдържание на белтъчини.

Ето защо ядките понижават риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет. До този извод са стигнали специалистите от университета „Лом Линд” в Калифорния. Те са анализирали хранителните навици на 803 възрастни, които ежедневно употребявали по 16 грама ядки. Всички те имали незначителен ИТМ, в сравнение с тези, които не употребявали ядки и имали затлъстяване. /zdrave.to

CHF CHF 1 2.01134
GBP GBP 1 2.2729
RON RON 10 3.93045
TRY TRY 100 5.62332
USD USD 1 1.83233