Сега му е сезона: Няколко рецепти за царска туршия

Любопитно 05.09.2015 15:41

Каква зима би ни очаквала, ако в мазето не ни чакат поне няколко буркана с домашна зимнина и вкусна туршия! Ако заради топлото време сте забавили тази година правенето на туршийки и сладки компоти, ние ви предлагаме 5 страхотни идеи за царска туршия. Лесни за правене, много вкусни за ядене!
За да задоволим всички вкусове, има туршия по селска рецепта, има и рецепта на софиянци, да разберем как те я правят туршията. Бон апети!
Царска туршия

Приготвяне:
Необходими продукти за 1 буркан:
1 ч. л. сол
3 с. л. захар
2 счукани аспирина
1 кафеена чашка ябълков оцет
карфиол, камби или червени чушки
моркови, целина, магданоз, зеле

Приготвяне:
Солта, захарта, аспиринът и оцетът се слагат на дъното на буркан и леко се разклащат. После бурканът се пълни много плътно с карфиол, нарязани камби, моркови, целина, магданоз и малко зеле. Долива се със студена вода.
Затваря се, като капачката се притяга с машинка, и се разклаща, за да се смесят солта, аспиринът и другите съставки. Не се стерилизира.

Царска туршия на баба

Приготвяне:
Всичко се нарязва и се обърква с 1 чаена чаша сол, 2 чаени чаши захар. Стоят една нощ, след това се изцежда сокът и се прибавят 1, 5 литра оцет, 1 чаша олио, дафинов лист и черен пипер. Всичко това, тази смес, се сварява и след като изстине се заливат чушките и зелето, които се нареждат предварително в буркана, запечатват се бурканите и се стерилизират малко.
Пробвайте тази туршия, моята баба я знае от своите баби, а всички знаем как хубаво са умеели да готвят те. Наистина е превъзходна и изчакайте малко да отлежи, не правете като нас, да изяждате всичко на втората седмица. :)

Царска туршия от село:

За саламурата:
9 чаени чаши вода
4 чаени чаши оцет
4 чаени чаши захар
1 чаена чаша морска сол
Всичко това се слага в голяма тава

Приготвяне:
Готовата марината се изсипва в бидончето и отгоре се насипват предварително изчистените и нарязани зеленчуци. Когато се покрият добре от течността, се изчаква малко, те омекват и се натискат надолу. Добавят се още, пак се изчаква малко, натискат се и така, докато се напълни бидончето. Затиска се с обърната чиния или нещо подобно, затваря се и се съхранява на хладно.
Става безкрайно вкусно и лесно, опитайте и едва ли ще предпочетете друга! ;-)

Царска туршия от София

Продукти:
5 кг камби
1 кг моркови
1 глава карфиол (големичка)
1 л 6% оцет
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша мед
1 чаена чаша сол
1 връзка целина
1 шепа чесън
30-40 зърна черен пипер
15 таблетки български аспирин

Зеленчуците се нарязват в достатъчно голям съд. Оцетът, захарта, медът и солта се затоплят, за да се получи хомогенен разтвор и охладен се добавя към нарязаните зеленчуци. След 5-6 часа се добавят и стритите на прах аспиринчета. След като престои 24 часа и неколкократно се разбърква, се затваря в буркани (с капачки на винт) без варене.
Добър апетит!

Царска туршия с морска сол

Продукти:
4 кг цветно зеле
3 кг камби
1 кг моркови
керевиз
Марината:
18 ч. ч. вода
8 ч. ч. оцет
6 ч. ч. захар
2 ч. ч. морска сол

Маринатата се бърка до пълното разтваряне на солта и захарта. Продуктите се нарязват в голям съд и се заливат с марината. Оставят се да престоят 12 часа,като се разбъркват няколко пъти. След това се пълнят трилитрови буркани,като на всеки се слагат по 4 аспирина. Не се вакуумират./az-jenata.bg













CHF CHF 1 2.00269
GBP GBP 1 2.28725
RON RON 10 3.9325
TRY TRY 100 5.59629
USD USD 1 1.80911