Яжте смокини срещу инфаркт, диабет и рак
Любопитно 04.09.2015 10:10
Вкусните смокини действат тонизиращо, слабително и болкоуспокояващо, а съдържащите с в тях вещества пазят сърцето здраво
Прекрасните смокини са древен и много обичан плод, дошъл по нашите ширини от далечна Азия. Първите хора, които са го култивирали, са древните египтяни. Те са вкусни, сочни и безкрайно полезни, но тъй като са много нетрайни, трябва да се консумират веднага след като са откъснати от дървото или да се съхраняват в хладилник и то най-много 2-3 дни.
Вкусните смокини действат тонизиращо, слабително и болкоуспокояващо, а съдържащите с в тях вещества пазят сърцето здраво
Пресните смокини се берат в периода между юни и октомври, а през останалото време можете да си хапвате сушени, които обаче съдържат повече захари и затова са по-калорични.
Едно от най-големите ползи за човешкото тяло от прекрасните смокини, е наличието на голямо количество фибрив плодовете. Те имат най-високото ниво на фибри сред всички останали плодове и зеленчуци. Същото важи иза сушините. Една-единствена изсушена смокиня осигурява два грама фибри: 20% от ежедневната препоръчителна консумация.
Проучванията извършени през последните 10-15 години показват, че фибрите в растителните храни са много важни за нормалното функциониране на храносмилателната система. Известно е, че фибрите в храните подпомагат храносмилателната система и също така помагат за намаляване на риска от някои форми на рак. Специалистите по хранене описват яденето на смокини като идеален начин за повишаване на консумацията на фибри.
Вкусните и полезни смокини освен това имат много силно детоксикиращо и енергизиращо действие, богати са на минерали, калий, манган, фосфор, желязо и калций. От витамините в състава на смокинята влизат К, B1 и B6.
Наличието на омега-3 мастни киселини превръща този дар от природата във враг на холестерола и високото кръвно налягане.
Благодарение пък на каротиноида лутеин прекрасните смокини се явяват и като чудесно средство за подсилване на зрението. Прекрасният плод действа тонизиращо, слабително и болкоуспокоително. Той съдържа вещества, които подпомагат смилането на мазнините и усвояването на въглехидратите. Те намаляват холестерола и стимулират апетита и дейността на панкреаса. /lechitel.net
Прекрасните смокини са древен и много обичан плод, дошъл по нашите ширини от далечна Азия. Първите хора, които са го култивирали, са древните египтяни. Те са вкусни, сочни и безкрайно полезни, но тъй като са много нетрайни, трябва да се консумират веднага след като са откъснати от дървото или да се съхраняват в хладилник и то най-много 2-3 дни.
Вкусните смокини действат тонизиращо, слабително и болкоуспокояващо, а съдържащите с в тях вещества пазят сърцето здраво
Пресните смокини се берат в периода между юни и октомври, а през останалото време можете да си хапвате сушени, които обаче съдържат повече захари и затова са по-калорични.
Едно от най-големите ползи за човешкото тяло от прекрасните смокини, е наличието на голямо количество фибрив плодовете. Те имат най-високото ниво на фибри сред всички останали плодове и зеленчуци. Същото важи иза сушините. Една-единствена изсушена смокиня осигурява два грама фибри: 20% от ежедневната препоръчителна консумация.
Проучванията извършени през последните 10-15 години показват, че фибрите в растителните храни са много важни за нормалното функциониране на храносмилателната система. Известно е, че фибрите в храните подпомагат храносмилателната система и също така помагат за намаляване на риска от някои форми на рак. Специалистите по хранене описват яденето на смокини като идеален начин за повишаване на консумацията на фибри.
Вкусните и полезни смокини освен това имат много силно детоксикиращо и енергизиращо действие, богати са на минерали, калий, манган, фосфор, желязо и калций. От витамините в състава на смокинята влизат К, B1 и B6.
Наличието на омега-3 мастни киселини превръща този дар от природата във враг на холестерола и високото кръвно налягане.
Благодарение пък на каротиноида лутеин прекрасните смокини се явяват и като чудесно средство за подсилване на зрението. Прекрасният плод действа тонизиращо, слабително и болкоуспокоително. Той съдържа вещества, които подпомагат смилането на мазнините и усвояването на въглехидратите. Те намаляват холестерола и стимулират апетита и дейността на панкреаса. /lechitel.net
CHF | 1 | 1.99738 |
GBP | 1 | 2.28285 |
RON | 10 | 3.93045 |
TRY | 100 | 5.61254 |
USD | 1 | 1.82447 |
Последни новини
- 21:11 Хороскоп за петък, 26 април 2024 г.
- 19:32 Арестуваха 15 българи за производство на нелегални цигари в Испания
- 19:15 Малките земеделски стопани получават близо 10 млн. лв. за Кампания 2023
- 19:05 ОУ „Христо Ботев“ във Варна организира Ден на отворените врати
- 18:46 Били Айлиш разказа за своята бисексуалност и разкри: Винаги съм искала да напъхам лицето си във...
- 18:33 Първият в света редактор на човешка ДНК с изкуствен интелект е факт
- 18:21 Чанинг Тейтъм в ролята на зъл милиардер
- 18:09 Сделките с недвижими имоти в Европа се сринаха до най-ниските нива от 13 години