12 правила за здравословно хранене
Любопитно 03.09.2015 18:30
Разнообразна храна, приета в малки количества и на определени интервали от време, е ключът към здравословния начин на хранене. 12 са препоръките, които човек трябва да спазва, ако иска да се храни здравословно, като на първо място е именно храната да бъде разнообразна и да се набавят на организма всички необходими вещества.
Всекидневната консумация на над 400 грама зеленчуци и плодове, нискомаслени млечни продукти, както и постни меса, а колбасите и деликатесите да бъдат заменени с риба, птиче месо и растителни алтернативи на продуктите от животински произход, са сред останалите правила за здравословно хранене.
Най-полезната седмична формула за прием на храна е три дни месо, два дни риба и два дни бобови храни, като при кулинарна преработка на всички видове храни трябва животинските мазнини да бъдат заменени с растителни, а употребата на готварска сол да е сведена до минимум. Най-добре е храните да бъдат варени, печени или на скара, защото при панировката или при пърженето продуктите приемат много мазнини и стават с два пъти по-голяма енергийна стойност.
Ограничение трябва да има и на захарта, захарните изделия и на безалкохолните напитки, но не трябва да подценяваме черния шоколад, който е доказан афродизиак и едно малко парченце от него не би развалило здравословния ни режим.
Като други препоръки за добро здравословно състояние са приемът на вода от минимум 6 до 8 водни чаши, или около 2 литра на ден, 40 минутната физическа активност на ден и не на последно място доброто съхранение на самите храни.
Хлябът е неизменна част от трапезата на българина, затова привържениците на здравословното хранене трябва да приемат повече пълнозърнести храни, които като комплексни въглехидрати са източник на енергия, на витамини от група Б и на фибри.
Белият хляб не е включен в здравословното меню, защото при получаване на бялото брашно от пшеничното зърно се изхвърлят 40% от масата на зърното, като остават само 60% нишесте, а нишестето е с висок гликемичен индекс. Именно този индекс е рисков за поддържане и контролиране на теглото, отключване и на проблеми във въглехидратната промяна, в частност на диабет, което е и причината експертите по здравословно хранене в цял свят да не приемат и да не препоръчват пшеничния хляб.
В момента хаосът от диети може да бъде определен като океан и е най-добре човек, който иска да намали теглото си с повече от 3-4 килограма, да потърси помощта на специалист. Контролът над теглото е непрекъснат, но човек не трябва да е цял живот на диета, защото храната е вид удоволствие и ние не трябва да се лишаваме от него./offnews.bg
Всекидневната консумация на над 400 грама зеленчуци и плодове, нискомаслени млечни продукти, както и постни меса, а колбасите и деликатесите да бъдат заменени с риба, птиче месо и растителни алтернативи на продуктите от животински произход, са сред останалите правила за здравословно хранене.
Най-полезната седмична формула за прием на храна е три дни месо, два дни риба и два дни бобови храни, като при кулинарна преработка на всички видове храни трябва животинските мазнини да бъдат заменени с растителни, а употребата на готварска сол да е сведена до минимум. Най-добре е храните да бъдат варени, печени или на скара, защото при панировката или при пърженето продуктите приемат много мазнини и стават с два пъти по-голяма енергийна стойност.
Ограничение трябва да има и на захарта, захарните изделия и на безалкохолните напитки, но не трябва да подценяваме черния шоколад, който е доказан афродизиак и едно малко парченце от него не би развалило здравословния ни режим.
Като други препоръки за добро здравословно състояние са приемът на вода от минимум 6 до 8 водни чаши, или около 2 литра на ден, 40 минутната физическа активност на ден и не на последно място доброто съхранение на самите храни.
Хлябът е неизменна част от трапезата на българина, затова привържениците на здравословното хранене трябва да приемат повече пълнозърнести храни, които като комплексни въглехидрати са източник на енергия, на витамини от група Б и на фибри.
Белият хляб не е включен в здравословното меню, защото при получаване на бялото брашно от пшеничното зърно се изхвърлят 40% от масата на зърното, като остават само 60% нишесте, а нишестето е с висок гликемичен индекс. Именно този индекс е рисков за поддържане и контролиране на теглото, отключване и на проблеми във въглехидратната промяна, в частност на диабет, което е и причината експертите по здравословно хранене в цял свят да не приемат и да не препоръчват пшеничния хляб.
В момента хаосът от диети може да бъде определен като океан и е най-добре човек, който иска да намали теглото си с повече от 3-4 килограма, да потърси помощта на специалист. Контролът над теглото е непрекъснат, но човек не трябва да е цял живот на диета, защото храната е вид удоволствие и ние не трябва да се лишаваме от него./offnews.bg
CHF | 1 | 2.01549 |
GBP | 1 | 2.2841 |
RON | 10 | 3.93068 |
TRY | 100 | 5.63583 |
USD | 1 | 1.83147 |
Последни новини
- 22:04 Хороскоп за събота, 20 април 2024 г.
- 21:21 НС реши: Министърът на енергетиката да предоговори газовото споразумение с "Боташ"
- 21:14 2 май ще е неучебен за всички ученици в страната
- 19:37 Блинкен обвини Китай, че помага на Русия във войната в Украйна
- 19:26 Гърция спаси 198 плажа от концесионери, чадъри и шезлонги
- 19:17 Сидни Суини отговори на критиките, че "не е красива и талантлива"
- 19:08 Младши сержант е осъден окончателно на 7 години затвор за убийство на полицай в Пловдив
- 18:58 ЦИК реши: Велин Жеков от ГЕРБ – СДС отново ще е шеф на РИК – Варна