Още снимки:
test

Красивата съсънка – за полова слабост, успокоение и други /ВИДЕО/

30.08.2015 11.32

Цветето съсънка е известно със своите лековити свойства още преди векове

Красивата съсънка (Anemone Pulsatilla L.) е тревисто многогодишно растение, което е разпространено в Мала Азия, Китай, Средиземноморието, Южна Европа и на други места по света. Има различни версии за нейния произход, освен разпространението й в изброените места, а у нас се среща предимно по планините, но и на други сухи и слънчеви места.

То се нарича още и котенце, обикновена и полска съсънка и е от семейство Лютикови (Ranunculaceae), от род Съсънка (Anemone ) с над 120 вида. Стъблото му достига височина до 50 см, а цветовете са червени или бледолилави. Използва са само надземната част. Древните римляни са правели чай от съсънка срещу треска, а други народи като индианците са го използвали като лек за рани.

Днес се използват най-вече видовете жълта и полска съсънка като втората се нарича и „котенце”. Цъфти от месец март до края на май. На гръцки името й означава вятър и затова някои хора смятат, че тя отваря своите цветове, когато задуха пролетния вятър.

Състав

Основните съставки на растението са лактони, тритерпеноиди, сапонини, танини и летливи масла, както и смоли и малко флавоноиди.

Полезни свойства

Билката съсънка е предимно свързана с женските полови органи, и се използва също за лечение на нервите и нервната система. Тя е прекрасен природен лек, за да се използва като женски нервен релаксант, с леко успокоително действие, притежава антибактериални, аналгетични, противовъзпалителни и спастични свойства.

Използва се и за възпалителни състояния на репродуктивните органи както за мъжа, така и за жената и за лечение на менструални проблеми, горещи вълни в менопауза, аменорея, свързана с емоционални проблеми, дисменорея и свързаните с репродуктивни смущения за мъжете и за жените, усилва половото влечение.

Успокоява и тонизира нервите

Цвете съсънка е отличен тоник за нервите, с аналгетични свойства, което го прави отлично помощно растение по време на раждане, с допълнителен бонус от едно спокойно и тонизиращо действие върху матката, което улеснява раждането. Тя може да се използва след раждането за постнатална депресия и тревожност. В пряка връзка с репродуктивните проблеми, билката може да се използва за лечение на напрежение и главоболия, свързани с тях.

Може да се използва за лечение на тревожност, безсъние и хиперактивност, и някои психични проблеми като шизофрения и сенилна деменция, като се има пред вид, че не е панацея, а само действа успокоително. Евентуално може да има известно влияние върху някои натрапчиви психични заболявания, но трябва да се използва предпазливо и да се прави лекарска консултация, преди употребата й, защото има и токсично действие.

Полезна е за очите

Тя е полезна за нервни проблеми като паника, невралгия, депресия и главоболие, и за надбъбречно изтощение и за лечение на проблеми с пикочните пътища като възпаление на пикочния мехур. Цветето съсънка е полезна и за очите, действа и отхрачващо, Тя може да се използва за разнообразни проблеми с очите, включително глаукома, конюнктивит, катаракта и очни тикове, както и за проблемите на ушите, като например загуба на слуха, възпаление на средното ухо и болки в ушите.

Приложение

Билката съсънка може да се прилага като воден извлек. Сложете 2 чаени лъжици в 250 мл хладка вода и я оставете да кисне за един ден. Дозата се изпива на глътки за един ден до два дни.


Днес+

Коментирай статията


Последни от Любопитно
19:49
5 въпроса, които доказват, че сте по-уверени, отколкото мислите
19:40
4 неща за парите, които трябва да научите преди 25 г.
19:24
Лишаването от сън може да ви разболее
18:49
Сейшелските острови, хероина и колко от живущите там са зависими
18:02
3 зодии, които обичат да кръшкат
16:42
Няколко признака, че вече връзката ви се разпада
14:17
5 мантри за щастие
13:33
Брад Пит, Алия Шавкат и възможната връзка на двамата
11:50
Селена Гомес, Бела Хадид и скандалът в социалните мрежи помежду им
10:22
Съвети срещу махмурлук
08:50
Хороскоп за 21 ноември
20 ноември 2019 г.
20:10
Какво „говори“ езикът на тялото при мъжете?
19:32
6 причини да оставаме в токсични връзки
19:16
Децата и оралната хигиена: важни съвети как да предпазим зъбите на децата
15:15
От кои дразнещи предразсъдъци е време да се откажем
14:41
В едно легло с котката – полезно ли е?
14:05
Дъвките, консумацията им след хранене и предпазват ли ни от кариеси
14:01
Дженифър Анистън, кучето й и защо не се разделя с него
13:23
Грета Тунберг, 120-годишната снимка и възможно ли е младата активистка да пътува във времето
11:25
Отбелязваме Международния ден без тютюнопушене
10:57
Майли Сайръс, Коди Симпсън и заедно ли са още двамата
10:55
Пътуванията, багажът и защо ни е трудно да го разопаковаме
09:55
Родната къща на Адолф Хитлер става полицейски участък
08:50
Хороскоп за 20 ноември
19 ноември 2019 г.
20:00
Как се манипулира мъж?

Най-четени от Любопитно

Избор на редактора