Плодовете и зеленчуците стават безполезни за здравето
Любопитно 03.08.2015 16:43
На всички ни е известна ползата от зеленчуците и плодовете за здравето. Оказва се, че много съвременни дарове от природата губят полезните си свойства.
Толкова ли са полезни зеленчуците и плодовете? С този въпрос изданието New Scientist се обърнало към учени от различни университети по света и получили обезкуражаващи отговори. Станало ясно, че от година на година растителната продукция съдържа повече захар – в стремежа да се привлекат повече потребители производителите намаляват горчивото и добавят сладък вкус.
Горчивината в плодовете и зеленчуците се е изработила еволюционно – природните токсини са предназначени за прогонването на вредители. Именно благодарение на това свойство те са полезни за здравето: „токсичните“ съединения разрушават болните клетки. По този начин, като ги извличат за подобряване на вкуса, биотехнологиите едновременно премахват и полезните свойства на продуктите.
Например белият грейпфрут дължи горчивината си на органичното вещество нарингин, което на свой ред има противоязвени и противовъзпалителни свойства. Горчивото вещество кверцетин, присъстващо в зеления чай, броколите и червеното вино, е полезно при профилактиката на белодробен рак. Притоворакови свойства благодарение на съдържащия се в тях синигрин имат всички видове зеле – от градинското до брюкселското или цветното.
Но много хора и особено децата не обичат горчивата храна. По тази причина сладкият вкус измества горчивия. Например преди 30 години във Флорида горчивите бели грейпфрути били по-популярни от розовите. Днес розовите грейпфрути се продават два пъти повече. Впрочем съединенията, които правят вкуса на грейпфрута горчив, съдържат с 50% повече вещества, носещи полза на сърдечносъдовата система.
Не попада сред лидерите на хранителните продукти и зелето. За да се коригира тази ситуация, учените работят над химичния състав. Така се появило брюкселско зеле с „подобрен вкус“ – на рафтовете в западните магазини то може да се намери с обозначението kid friendly („за деца“).
Но експертите поясняват, че растенията, лишени от своите оригинални фитохимични съединения, са способни само да утолят глада, но не и да донесат полза.
Специалистите съветват да отдаваме предпочитание на горчивите сортове растителна продукция. Най-полезни са тъмнозелените зеленчуци, като спанак, броколи и различни салати./actualno.com
Толкова ли са полезни зеленчуците и плодовете? С този въпрос изданието New Scientist се обърнало към учени от различни университети по света и получили обезкуражаващи отговори. Станало ясно, че от година на година растителната продукция съдържа повече захар – в стремежа да се привлекат повече потребители производителите намаляват горчивото и добавят сладък вкус.
Горчивината в плодовете и зеленчуците се е изработила еволюционно – природните токсини са предназначени за прогонването на вредители. Именно благодарение на това свойство те са полезни за здравето: „токсичните“ съединения разрушават болните клетки. По този начин, като ги извличат за подобряване на вкуса, биотехнологиите едновременно премахват и полезните свойства на продуктите.
Например белият грейпфрут дължи горчивината си на органичното вещество нарингин, което на свой ред има противоязвени и противовъзпалителни свойства. Горчивото вещество кверцетин, присъстващо в зеления чай, броколите и червеното вино, е полезно при профилактиката на белодробен рак. Притоворакови свойства благодарение на съдържащия се в тях синигрин имат всички видове зеле – от градинското до брюкселското или цветното.
Но много хора и особено децата не обичат горчивата храна. По тази причина сладкият вкус измества горчивия. Например преди 30 години във Флорида горчивите бели грейпфрути били по-популярни от розовите. Днес розовите грейпфрути се продават два пъти повече. Впрочем съединенията, които правят вкуса на грейпфрута горчив, съдържат с 50% повече вещества, носещи полза на сърдечносъдовата система.
Не попада сред лидерите на хранителните продукти и зелето. За да се коригира тази ситуация, учените работят над химичния състав. Така се появило брюкселско зеле с „подобрен вкус“ – на рафтовете в западните магазини то може да се намери с обозначението kid friendly („за деца“).
Но експертите поясняват, че растенията, лишени от своите оригинални фитохимични съединения, са способни само да утолят глада, но не и да донесат полза.
Специалистите съветват да отдаваме предпочитание на горчивите сортове растителна продукция. Най-полезни са тъмнозелените зеленчуци, като спанак, броколи и различни салати./actualno.com
CHF | 1 | 2.02049 |
GBP | 1 | 2.28431 |
RON | 10 | 3.93021 |
TRY | 100 | 5.63146 |
USD | 1 | 1.83594 |
Последни новини
- 22:04 Хороскоп за събота, 20 април 2024 г.
- 21:21 НС реши: Министърът на енергетиката да предоговори газовото споразумение с "Боташ"
- 21:14 2 май ще е неучебен за всички ученици в страната
- 19:37 Блинкен обвини Китай, че помага на Русия във войната в Украйна
- 19:26 Гърция спаси 198 плажа от концесионери, чадъри и шезлонги
- 19:17 Сидни Суини отговори на критиките, че "не е красива и талантлива"
- 19:08 Младши сержант е осъден окончателно на 7 години затвор за убийство на полицай в Пловдив
- 18:58 ЦИК реши: Велин Жеков от ГЕРБ – СДС отново ще е шеф на РИК – Варна