Гръцките домати сриват родното производство
България 28.07.2015 07:10
Ниско качествени гръцки зеленчуци заливат родния пазар и сриват цените на българската продукция. "През последните два месеца, особено върху основния оранжериен зеленчук, който произвеждаме - домати, краставици и пипер, се усеща негативно влияние на вноса от Гърция", каза за "Стандарт" Георги Кафтанов, шеф на сдружение "Югозапад".
От години пазарът ни е залят с нискокачествена продукция плодове и зеленчуци, която влиза на наша територия, но през последните месеци негативното влияние е огромно, допълни той. Пазарът ни е залят с гръцка стока. Заради Руското ембарго нямаме достъп до един от пазарите, а голяма част от европейската продукция влиза у нас. Всичко това срива цените и затруднява реализацията на родните зеленчуци.
"Принудени сме да продаваме продукцията си под себестойност. Нашите домати почти не се реализират в момента в България. Червеният домат на едро се продава по 35-40 ст., а розовият - от 50 до 70 ст. Реализацията е изключително трудна - на 50%, и колегите са принудени да рекултират продукцията, оплаква се Кафтанов. "Ако нашият домат е 90 ст., търговци внасят гръцки по 60 ст. и ние сме принудени да го пуснем на 50 ст. Краставиците вече са по 30 ст . на едро", каза Кафтанов.
Той посочи и друг огромен проблем пред родните зеленчукопроизводители - спекулата. "Не може един търговец да вземе домата за 60 ст. от производител, цената на борсата да е 80-90 ст., а после цената за крайния потребител да е 2 лв. килото", недоумява Кафтанов. Той посочи, че това е висока цена за българите и затова продукцията не се реализира. /БЛИЦ
От години пазарът ни е залят с нискокачествена продукция плодове и зеленчуци, която влиза на наша територия, но през последните месеци негативното влияние е огромно, допълни той. Пазарът ни е залят с гръцка стока. Заради Руското ембарго нямаме достъп до един от пазарите, а голяма част от европейската продукция влиза у нас. Всичко това срива цените и затруднява реализацията на родните зеленчуци.
"Принудени сме да продаваме продукцията си под себестойност. Нашите домати почти не се реализират в момента в България. Червеният домат на едро се продава по 35-40 ст., а розовият - от 50 до 70 ст. Реализацията е изключително трудна - на 50%, и колегите са принудени да рекултират продукцията, оплаква се Кафтанов. "Ако нашият домат е 90 ст., търговци внасят гръцки по 60 ст. и ние сме принудени да го пуснем на 50 ст. Краставиците вече са по 30 ст . на едро", каза Кафтанов.
Той посочи и друг огромен проблем пред родните зеленчукопроизводители - спекулата. "Не може един търговец да вземе домата за 60 ст. от производител, цената на борсата да е 80-90 ст., а после цената за крайния потребител да е 2 лв. килото", недоумява Кафтанов. Той посочи, че това е висока цена за българите и затова продукцията не се реализира. /БЛИЦ
CHF | 1 | 2.00105 |
GBP | 1 | 2.27568 |
RON | 10 | 3.93076 |
TRY | 100 | 5.62834 |
USD | 1 | 1.83027 |
Последни новини
- 21:11 Хороскоп за петък, 26 април 2024 г.
- 19:32 Арестуваха 15 българи за производство на нелегални цигари в Испания
- 19:15 Малките земеделски стопани получават близо 10 млн. лв. за Кампания 2023
- 19:05 ОУ „Христо Ботев“ във Варна организира Ден на отворените врати
- 18:46 Били Айлиш разказа за своята бисексуалност и разкри: Винаги съм искала да напъхам лицето си във...
- 18:33 Първият в света редактор на човешка ДНК с изкуствен интелект е факт
- 18:21 Чанинг Тейтъм в ролята на зъл милиардер
- 18:09 Сделките с недвижими имоти в Европа се сринаха до най-ниските нива от 13 години