3 храни, които консумираме погрешно

Любопитно 28.05.2015 22:22

Здравословното хранене не се състои само в консумация на полезните за здравето храни. Важно е да се знае и по какъв начин те трябва да се консумират, за да може организмът да се възползва максимално от качествата им.
1. Ленено семе

Макар и малки, тези семена носят много ползи за здравето заради съдържанието си на фибри, полезните за сърцето омега-3 мастни киселини и лигнани – фитохимикали, които имат противоракови свойства. Основният проблем при лененото семе е, че тези полезни вещества остават заключени - организмът може да се затрудни с усвояването им, когато те се добавят към смутито или киселото мляко например.

Препоръката на някои експерти по храненето е ленените семена да се консумират смлени, за да се възползва организмът от полезните хранителни вещества в тях.

2. Черен чай

Качествата на тази напитка са доказвани не от едно или две проучвания, но един навик да се добавя прясно мляко може да попречи на усвояването на някои от тях. Въпреки че млякото няма да навреди на антиоксидантите в чая, то неутрализира всички ползи за сърдечносъдовото здраве. Протеините в млякото могат се свързват с катехините в чая, което затруднява усвояването им от организма.

3. Чесън

Освен изключително полезният витамин C, в чесъна се съдържа и ензимът алицин, който има противоракови свойства. Интересното при него е, че излагането на въздух може да подобри свойствата му.

Експерти по хранене препоръчват чесънът първо да се нареже, след което да се остави да престои за около 10 минути, преди да се добави към ястието. Така ще могат да се „извлекат“ повече ползи от него./puls.bg

CHF CHF 1 1.99738
GBP GBP 1 2.28285
RON RON 10 3.93045
TRY TRY 100 5.61254
USD USD 1 1.82447