Ново изобретение на търговците: Пилешки бутчета от крилца
България 28.05.2015 08:19
Родни производители на птичи продукти пробутват пилешки бутчета от крилца. Странното изобретение на родната хранително-вкусова промишленост не е ГМО, а чисто и просто опит да се заблудят потребителите, съобщава „Телеграф”.
Производителите изписват на етикета, че продуктът е „Варено-пушени пилешки бутчета от крила”. Така в крайна сметка купувачите не знаят какво точно вземат преди да отворят опаковката.
Освен термично обработени се предлагат и полуфабрикати под наименоваението „Пилешки парти бутчета от крила”, показва справка в каталог на една от фирмите. По този начин се заблуждават потребителите за истинската характеристика на дадена храна, алармират от Съюза по хранителна промишленост.
Такива случаи има и при производството на салами. Производители масово слагат етикет „колбас тип телешки”, а реално в него има вложени продукти от свинско месо и механично обезкостено птиче место. Добавят се и подправки и овкусители, за да докарат вкуса на телешки колбас.
От съюза обявиха още, че има много случаи, при които вносни продукти се преопаковат у нас и след това се предлагат като български. Например внасят се твърди сирена и гауда от европейски страни и се продават у нас като кашкавал. Също така се предлагат т.нар. продукти с растителни мазнини, които обаче на опаковката се описват като традиционно краве масло.
Освен това има практика в описанието на състава да се използват непопулярни наименования на част от съставките. Например сухата млечна суроватка се представя за сухо мляко, какаови смеси с растително масло се представят като натурален шоколад и много други.
Производителите изписват на етикета, че продуктът е „Варено-пушени пилешки бутчета от крила”. Така в крайна сметка купувачите не знаят какво точно вземат преди да отворят опаковката.
Освен термично обработени се предлагат и полуфабрикати под наименоваението „Пилешки парти бутчета от крила”, показва справка в каталог на една от фирмите. По този начин се заблуждават потребителите за истинската характеристика на дадена храна, алармират от Съюза по хранителна промишленост.
Такива случаи има и при производството на салами. Производители масово слагат етикет „колбас тип телешки”, а реално в него има вложени продукти от свинско месо и механично обезкостено птиче место. Добавят се и подправки и овкусители, за да докарат вкуса на телешки колбас.
От съюза обявиха още, че има много случаи, при които вносни продукти се преопаковат у нас и след това се предлагат като български. Например внасят се твърди сирена и гауда от европейски страни и се продават у нас като кашкавал. Също така се предлагат т.нар. продукти с растителни мазнини, които обаче на опаковката се описват като традиционно краве масло.
Освен това има практика в описанието на състава да се използват непопулярни наименования на част от съставките. Например сухата млечна суроватка се представя за сухо мляко, какаови смеси с растително масло се представят като натурален шоколад и много други.
CHF | 1 | 2.00269 |
GBP | 1 | 2.28725 |
RON | 10 | 3.9325 |
TRY | 100 | 5.59629 |
USD | 1 | 1.80911 |
Последни новини
- 12:01 Костадинов качи информация за обстрелвано българско село в Таврия. Обясниха му, че такова няма
- 11:56 47-годишен мъж изчезна безследно в района на софийското село Вакарел
- 11:54 Разкриха последните думи на Ванга
- 11:52 Какво ще се случи с цените около Великден?
- 11:49 Превозвачи: Чакането на сухопътните граници оскъпява стоките у нас
- 11:44 Разпети петък е за католическия свят
- 11:44 Последен ден на хартиените рецепти за антибиотици
- 11:41 "Франс прес" ни определи за световни шампиони по избори