Учени откриха как древните канибали са готвили човешко месо
Любопитно 23.05.2015 21:03
Учени обясниха как точно се е готвело човешкото месо по време на индианските ритуали в древно Мексико, съобщи Lenta.ru.
През IV в. индианците са пекли и варили човешко месо, след което са го поръсвали с чили, анато и други подправки. Това се доказва от костите на жертви, открити от археолози. Находките са представени в списание Археометрия.
Група от испански и мексикански археолози са работили с останките на 18 човека. На фрагментни от черепни и дълги кости са открити следи от порязвания, наранявания и топлинна обработка. След като изучавали структурата, морфологията и текстурата на костите , експерти установяват, че те са били печени и варени.
„Когато солта се разтваря в костта колагенът излиза на повърхността. Червените кости са тези, чието месо е било печено. Така температурата се повишава и кръвните и месни сокове се усвояват в най-горния слой на костите.“ заявяват учените.
Според археолозите някои от костите са с жълт цвят, придаден им от подправки като анато, червен пипер и чили, с които са били поръсени по време на варене.
Смес от тези подправки в значителни количества съдържа растителни пигменти. За да проверят тази теория учените опитали да варят говеждо месо във вода, подправена с анато. След приготовлението костите са придобили същия отенък като на човешките останки.
Изследователите отбелязват, че при обработката на човешко месо в Мексико използват същите техники, като при приготвянето на варена царевица и други традиционни ястия./fakti.bg
През IV в. индианците са пекли и варили човешко месо, след което са го поръсвали с чили, анато и други подправки. Това се доказва от костите на жертви, открити от археолози. Находките са представени в списание Археометрия.
Група от испански и мексикански археолози са работили с останките на 18 човека. На фрагментни от черепни и дълги кости са открити следи от порязвания, наранявания и топлинна обработка. След като изучавали структурата, морфологията и текстурата на костите , експерти установяват, че те са били печени и варени.
„Когато солта се разтваря в костта колагенът излиза на повърхността. Червените кости са тези, чието месо е било печено. Така температурата се повишава и кръвните и месни сокове се усвояват в най-горния слой на костите.“ заявяват учените.
Според археолозите някои от костите са с жълт цвят, придаден им от подправки като анато, червен пипер и чили, с които са били поръсени по време на варене.
Смес от тези подправки в значителни количества съдържа растителни пигменти. За да проверят тази теория учените опитали да варят говеждо месо във вода, подправена с анато. След приготовлението костите са придобили същия отенък като на човешките останки.
Изследователите отбелязват, че при обработката на човешко месо в Мексико използват същите техники, като при приготвянето на варена царевица и други традиционни ястия./fakti.bg
CHF | 1 | 2.01549 |
GBP | 1 | 2.2841 |
RON | 10 | 3.93068 |
TRY | 100 | 5.63583 |
USD | 1 | 1.83147 |
Последни новини
- 14:54 Руски стратегически бомбардировач Ту-22М3 се разби край Ставропол
- 14:47 Топалов за загубата на Нургюл: Изпусна дузпа на празна врата
- 14:44 Физици предполагат, че Вселената е пълна с материя, движеща се по-бързо от светлината
- 14:42 Късно потърсена лекарска помощ стои зад смъртните случаи на бебетата с коклюш
- 14:35 Проф. Чуков: По-скоро ограничена акция на Мосад, отколкото реални удари
- 14:25 Македонски политици се обвиняват в говорене „на чист български“
- 14:14 Енергиен експерт категоричен: Пари от втория транш по ПВУ няма да получим
- 14:01 Ирански медии: Край Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака