Наши учени създадоха оранжерия за Марс
Наука 18.04.2015 13:24
Какъв вкус ще имат космическите плодове и зеленчуци? Как изглежда първата в света космическа оранжерия? Къде ще се изгражда тя? И всъщност – това сюжет от фантастичен роман ли е или съвременна реалност? На тези въпроси отговор дава ръководителят на екипа от български учени, разработили първата в света космическа оранжерия Таня Иванова пред Нова телевизия.
България е трета в света след Русия и САЩ по производство на храна, която консумират космонавтите. "Целта на тази програма е производство на храна, която да не се отличава от истинския вкус", казва Иванова.
По думите й космонавтите споделят, че салатите от зеленчуци от тази оранжерия са от любимите им ястия: "Казват, че на Земята не са яли толкова вкусни неща". Сега се подготвя пускането на трето поколение оранжерия за производство на космически специалитети на базата на българската национална кухня.
"Земляни на Марс" не е заглавието на нов научно-фантастичен филм, а реалност, на която ще станем свидетели след 18 години. За целта подготовката на космическото меню през 2030 г. е в разгара си. Липсата на гравитация вече няма да разваля вкуса на храната, а космонавтите ще могат да приготвят специалните си ястия направо на кораба.
Кулинарите в НАСА са разработили 100 рецепти, всички те обаче - вегански. Месото и млякото са изключени от менюто, защото съставките трябва да са годни за употреба по време на целия 3-годишен престой. Веганската пица или сушито например, били сред най-предпочитаните храни за космическата трапеза. А благодарение на специална оранжерия без почва, космонавтите ще могат да отглеждат и пресни плодове, зеленчуци и живи растения.
България е трета в света след Русия и САЩ по производство на храна, която консумират космонавтите. "Целта на тази програма е производство на храна, която да не се отличава от истинския вкус", казва Иванова.
По думите й космонавтите споделят, че салатите от зеленчуци от тази оранжерия са от любимите им ястия: "Казват, че на Земята не са яли толкова вкусни неща". Сега се подготвя пускането на трето поколение оранжерия за производство на космически специалитети на базата на българската национална кухня.
"Земляни на Марс" не е заглавието на нов научно-фантастичен филм, а реалност, на която ще станем свидетели след 18 години. За целта подготовката на космическото меню през 2030 г. е в разгара си. Липсата на гравитация вече няма да разваля вкуса на храната, а космонавтите ще могат да приготвят специалните си ястия направо на кораба.
Кулинарите в НАСА са разработили 100 рецепти, всички те обаче - вегански. Месото и млякото са изключени от менюто, защото съставките трябва да са годни за употреба по време на целия 3-годишен престой. Веганската пица или сушито например, били сред най-предпочитаните храни за космическата трапеза. А благодарение на специална оранжерия без почва, космонавтите ще могат да отглеждат и пресни плодове, зеленчуци и живи растения.
CHF | 1 | 1.99351 |
GBP | 1 | 2.28037 |
RON | 10 | 3.93361 |
TRY | 100 | 5.60402 |
USD | 1 | 1.80827 |
Последни новини
- 18:24 Търсят собственика на голяма парична сума, открита край училище в Бургас
- 18:16 ВЕЦ-овете били скрит източник на метанови емисии. А учени опитват да извличат този ресурс
- 18:05 Тежка травма извади Кирил Милов от олимпийската квалификация в борбата
- 17:55 Тагарев: Който и министър да дойде след мен, той ще търси решение на същите проблеми
- 17:46 Google представи нови функции с изкуствен интелект в картите и търсенето
- 17:41 Картечница, противотанков снаряд, пушки и пистолети откриха в автосервиз в Ямболско
- 17:36 Транспортният министър в оставка освободи част от ръководството на БДЖ
- 17:30 Европрокурори на Кьовеши обискират хотели в наш ски курорт за измама за 220 000 евро