Слабото вино се усеща по-добре като вкус
Наука 06.04.2015 12:39
Много хора мислят, че колкото по-силно е виното, толкова по-интензивен е вкусът му, но испански учени доказаха, че хората реагират по-добре на букета на по-слабите вина, съобщава БТА.
Невробиологът Рам Фрост и колегите му от Баскския център по когнитивност, мозък и език в Доностия-Сан Себастиан решиха да проверят дали наистина по-силните вина са по-харесвани, като се фокусираха върху мозъчните зони за вкус, аромат и задоволство от храната.
Те използваха функционален магнитен резонанс, за да измерят мозъчната активност на 21 "неопитни потребители на вино". Неопитни означава, че са пиели вино редовно, но не повече от веднъж седмично.
Доброволците са пробвали различни червени вина, едно силно и едно слабо. Резултатите показват, че при по-слабите вина мозъчната активност е по-силна. Изследването не показа по-силните вина да активират повече някоя област от мозъка.
Въпреки засилената мозъчна активност при слабите вина, Рам Фрост не мисли, че те не са с повече вкус. По-скоро хората обръщат повече внимание на него, когато алкохолът е по-малко.
Според него вината с повече алкохол "често нямат финес и засенчват финия букет и аромати, които може да изпуска виното". /btvnews.bg
Невробиологът Рам Фрост и колегите му от Баскския център по когнитивност, мозък и език в Доностия-Сан Себастиан решиха да проверят дали наистина по-силните вина са по-харесвани, като се фокусираха върху мозъчните зони за вкус, аромат и задоволство от храната.
Те използваха функционален магнитен резонанс, за да измерят мозъчната активност на 21 "неопитни потребители на вино". Неопитни означава, че са пиели вино редовно, но не повече от веднъж седмично.
Доброволците са пробвали различни червени вина, едно силно и едно слабо. Резултатите показват, че при по-слабите вина мозъчната активност е по-силна. Изследването не показа по-силните вина да активират повече някоя област от мозъка.
Въпреки засилената мозъчна активност при слабите вина, Рам Фрост не мисли, че те не са с повече вкус. По-скоро хората обръщат повече внимание на него, когато алкохолът е по-малко.
Според него вината с повече алкохол "често нямат финес и засенчват финия букет и аромати, които може да изпуска виното". /btvnews.bg
CHF | 1 | 2.00269 |
GBP | 1 | 2.28725 |
RON | 10 | 3.9325 |
TRY | 100 | 5.59629 |
USD | 1 | 1.80911 |
Последни новини
- 13:18 Омбудсманът след срещата с Радев: Не мога да съм служебен премиер
- 13:17 Заради предстоящото слънчево затъмнение, туристически бум на Ниагарския водопад
- 13:09 Подадени са проекти за саниране на жилищни сгради по ПВУ за над 152 млн. лв.
- 13:06 Тагарев отрече да има разработка на „Военно разузнаване“ срещу Атанас Атанасов
- 12:56 Строителството в ЕС се свива, но в България бележи ръст
- 12:52 Катастрофа до Окръжна болница вдигна на крак полицаи и пожарникари
- 12:47 Промени по линии 18, 18/40 и 118 А във Варна днес и утре
- 12:43 Проф. Рачев с много добри новини за времето