Златни правила за хранене от 18 до 65 години

Любопитно 01.04.2015 22:37

Храната е нужна не само за развитието, растежа и поддържането на функциите на организма, но също така играе ключова роля за качеството на живота изобщо.

Както недоимъчното, така и свъхконсумацията и небалансираното хранене оказват неблагоприятен ефект върху здравето и работоспособността.

Нездравословното хранене е важен рисков фактор за развитието на сърдечносъдови и редица злокачествени заболявания, които са основна причина за смъртността както в България, така и по света. През последните десетилетия 65 на сто от всички смъртни случаи у нас се дължат на сърдечносъдово заболяване.

Страната ни е на едно от първите места по брой на инсулти на глава от населенито в световен мащаб, сочат последните данни на Националния център за обществено здраве и анализи.

20% от българите умират от рак.

Свръхконсумацията на висококалорични храни и ниската физическа активност допринасят за високото разпространение на затлъстяването – рисков фактор за диабет тип 2 и високо кръвно налягане.

Според статистиката 40 на сто от хората в България са с надномерно тегло.

Нездравословното хранене е свързано и с увеличаване на риска от остеопороза, която има все по-широко разпространение у нас. От друга страна, недохранването води до хранителни дефицити, които предизвикват нарушения в имунитета и увеличаване на риска от инфекциозни заболявания.

Положителни промени в храненето, намаляване на свръхтеглото и увеличаване на физическата активност могат да подобряват здравето във всеки един период от живота.

За да допринесат за здравето си гражданите, специалистите от Националния център за обществено здраве и анализи препоръчват да се спазват следните правила на хранене:

Задължително е консумирането на пълноценна и разнообразна храна. Човек трябва да се храни редовно и с удоволствие в приятна атмосфера, колкото е възможно по-бавно.
Трябва да се ядат зърнени храни – те са важен източник на енергия. За предпочитане е пълнозърнестият хляб.

Хубаво е да се приемат над 400 г разнообразни зеленчуци и плодове всеки ден. Желателно е те да са сурови.
Препоръчва се хапването на мляко и млечни продукти редовно, но само, ако са с ниско съдържание на мазнини и сол.
Добре е да се избират постни меса и да се заместват по-често месото с бобови храни.

Трябва да се ограничи общо приема на мазнини, особено на тези от животински произход. Препоръчително е да се готви с растителни масла.

Хората трябва да избягват приема на захар, захарни и сладкарски продукти, както и на подсладени и газирани напитки.
Ако се консумират алкохолни напитки, то нека това да бъде в разумни граници.

Желатено е поддържането на здравословно тегло и физическа активност всеки ден.
Да се приема ежедневно достатъчно количество вода е задължително.

Хубаво е приготвянето и съхраняването на храната да става по начин, осигуряващ нейните качество и безопасност./puls.bg

CHF CHF 1 2.00105
GBP GBP 1 2.27568
RON RON 10 3.93076
TRY TRY 100 5.62834
USD USD 1 1.83027