Чесън – за здрави артерии и нормално кръвно
България 05.03.2015 12:58
За българина не е чужда информацията, че чесънът е полезен и освен тъмни сили с него могат да се „изплащат“ куп вируси. Чесънът доказано повишава защитните сили на организма и допринася за подобряването на общото здравословно състояние.
Според изследователи от Медицинския център към Университета на Мериленд, САЩ, ползата от консумацията на чесън за здраве има, ако се хапват поне по 4 скилидки всеки ден. Лечебните свойства на пикантната подправка се дължат на алицина в него, същата заради която той носи специфичния си вкус и миризма.
С 63% по-малко са боледуванията от простудни заболявания при редовна консумация на чесън, според данни на британско изследване от 2001 г., а в случай на инфекция все пак, периодът на боледуване се скъсява до две трети – и така настинка държи вместо обичайните 5 дни, само ден и половина.
По-голямата полза за българина от чесъна е, че с него той може да подпомага профилактиката на високото кръвно налягане и сърдечносъдовите заболявания, от които страда масово.
Според научна публикация от преди две години, поместена в пакистанско издание на фармацевтичните науки, при прием на 600 мг – 1,5 г екстракт от стар чесън за половин година се постига ефект равен на приема на лекарство за контрол на хипертензия.
Свързани статии..
Срещу гъбички – чесън и хидрастис 0
Д-р Стефан Найденов: Има какво да се желае за контрола на хипертонията в България 2
11 голи факти за хипертонията и разпространението й сред българите 0
Предположенията на изследователите за този ефект са, че голямото количество полисулфиди в чесъна активират отделянето на вазодилататори като ендотел релаксиращ фактор в организма. Това допринася за отпускане на стените на кръвоносните съдове и нормализиране на артериалното налягане.
Чесънът е полезен за сърдечносъдовата система и по друг начин – доказано е, че консумацията му влияе на нивото общия холестерол в кръвта, като го намалява. Този ефект се получава от действието му да потиска активността на ензим в черния дроб, отговорен за образуването на холестерола.
Според експерти по нутрилогия и диетология чесънът съставките в чесъна имат свойството да променят способностите на организма да „разтваря“ мастните плаки в кръвта, с което, още веднъж, намалява риска от стесняване на артериите и съответно риска от сърдечносъдови инциденти като инфаркт и инсулт. /plus.bg
Според изследователи от Медицинския център към Университета на Мериленд, САЩ, ползата от консумацията на чесън за здраве има, ако се хапват поне по 4 скилидки всеки ден. Лечебните свойства на пикантната подправка се дължат на алицина в него, същата заради която той носи специфичния си вкус и миризма.
С 63% по-малко са боледуванията от простудни заболявания при редовна консумация на чесън, според данни на британско изследване от 2001 г., а в случай на инфекция все пак, периодът на боледуване се скъсява до две трети – и така настинка държи вместо обичайните 5 дни, само ден и половина.
По-голямата полза за българина от чесъна е, че с него той може да подпомага профилактиката на високото кръвно налягане и сърдечносъдовите заболявания, от които страда масово.
Според научна публикация от преди две години, поместена в пакистанско издание на фармацевтичните науки, при прием на 600 мг – 1,5 г екстракт от стар чесън за половин година се постига ефект равен на приема на лекарство за контрол на хипертензия.
Свързани статии..
Срещу гъбички – чесън и хидрастис 0
Д-р Стефан Найденов: Има какво да се желае за контрола на хипертонията в България 2
11 голи факти за хипертонията и разпространението й сред българите 0
Предположенията на изследователите за този ефект са, че голямото количество полисулфиди в чесъна активират отделянето на вазодилататори като ендотел релаксиращ фактор в организма. Това допринася за отпускане на стените на кръвоносните съдове и нормализиране на артериалното налягане.
Чесънът е полезен за сърдечносъдовата система и по друг начин – доказано е, че консумацията му влияе на нивото общия холестерол в кръвта, като го намалява. Този ефект се получава от действието му да потиска активността на ензим в черния дроб, отговорен за образуването на холестерола.
Според експерти по нутрилогия и диетология чесънът съставките в чесъна имат свойството да променят способностите на организма да „разтваря“ мастните плаки в кръвта, с което, още веднъж, намалява риска от стесняване на артериите и съответно риска от сърдечносъдови инциденти като инфаркт и инсулт. /plus.bg
CHF | 1 | 2.01778 |
GBP | 1 | 2.26558 |
RON | 10 | 3.93084 |
TRY | 100 | 5.65362 |
USD | 1 | 1.83957 |
Последни новини
- 19:37 Аржентинският президент празнува постигането на "нулев дефицит" - ключова негова цел
- 19:29 Русия започна изтеглянето на мироопазващите сили от Нагорни Карабах
- 19:21 Почетоха гаснещия Ериксон и в клуба, за който извърши най-голямото си чудо (ВИДЕО)
- 19:11 Виктория още имала чувства към Алек
- 19:02 И среброто се готви за ценови рекорди
- 18:53 Доц. Кунчев ще предложи до края на седмицата да се обяви епидемия от коклюш
- 18:53 Бивш инженер на НАСА твърди, че е изобретил двигател, който не изисква гориво
- 18:43 Мъск критикува Австралия заради заповед за скриване на видеа от нападението над свещеник в Сидни