Липсата на витамин D води до диабет
Наука 25.02.2015 10:41
Недостигът на витамин D, а не наднорменото тегло, е по-вероятната причина за развитието на диабет. Това показва проучване на испански медицински екип, цитирани от сайта на британския в. "Дейли Експрес".
Според експертите за предпазването от опасния втори вид диабет са важни най-вече спазването на здравословна диета и движението на открито. Проучването би могло да доведе до лечение, което да може да забави развитието на болестта. Според учените има връзка между нивата на витамин D и способността на организма да се справя с глюкозата. "Нашите открития показват, че витамин D се свързва много повече с метаболизма на глюкозата, вместо с наднорменото тегло", каза д-р Манюел Масиас-Гонзалес от университета в Малага. Според него дефицита на витамина може да доведе освен до диабет, така и до други заболявания, свързани с метаболизма.
Витамин D помага за контрола на калция в тялото и поддържа мускулите и костите здрави, регулира имунната система и може да помогне за предотвратяването на заболявания като екзема и астма. Той се произвежда най-вече при излагане на слънчева светлина, но малки количества от него има и в рибното масло и яйцата. /БГНЕС
Според експертите за предпазването от опасния втори вид диабет са важни най-вече спазването на здравословна диета и движението на открито. Проучването би могло да доведе до лечение, което да може да забави развитието на болестта. Според учените има връзка между нивата на витамин D и способността на организма да се справя с глюкозата. "Нашите открития показват, че витамин D се свързва много повече с метаболизма на глюкозата, вместо с наднорменото тегло", каза д-р Манюел Масиас-Гонзалес от университета в Малага. Според него дефицита на витамина може да доведе освен до диабет, така и до други заболявания, свързани с метаболизма.
Витамин D помага за контрола на калция в тялото и поддържа мускулите и костите здрави, регулира имунната система и може да помогне за предотвратяването на заболявания като екзема и астма. Той се произвежда най-вече при излагане на слънчева светлина, но малки количества от него има и в рибното масло и яйцата. /БГНЕС
CHF | 1 | 2.00003 |
GBP | 1 | 2.2837 |
RON | 10 | 3.93021 |
TRY | 100 | 5.61962 |
USD | 1 | 1.82549 |
Последни новини
- 21:22 Хороскоп за събота, 27 април 2024 г.
- 19:42 Адвокатът на Григорова: Липсват нови 17 флашки, ЦИК казват, че вече са модифицирани за вота
- 19:34 Валентина Войкова поема оперативното ръководство на Евронюз България
- 19:27 Ема Стоун призова феновете си да се обръщат към нея вече с цялото й име
- 19:22 Цеков за новата арт инсталация на Терзиев: Надпис, тип „селски хоремаг“ за 100 000 лева
- 19:13 FT: Пристигането на руски войски в Нигер е смъртоносен удар за американските сили
- 19:05 Антъни Блинкън: Без китайска подкрепа войната в Украйна би била трудна за Русия
- 19:02 Разменен за Медведчук боец от "Азов": Руснаците ще спечелят, когато завземат Киев и стигнат до Лвов