Пилетата на пазара са 50% вода. БАБХ: Не е опасно

България 27.01.2015 08:27

Пилешкото месо, което се продава у нас е с 50% вода и увеличено количество сол, твърдят експерти, позовавайки се на проучвания на европейски специализирани лаборатории. Причината е желанието на производителя да увеличи теглото и оттам- цената, която получава за стоката си.Само европейски лаборатории показват точното съдържание на пилетата ни.

Проверка на БНТ показа, че три пилета, закупени от наш магазин, при еднакво печене дават същия резултат – едното от тях е с най-много вода, въпреки че цената е средната.

Според Пламен Моллов, шеф на Агенцията по безопасност на храните, наличието на вода не е опасно за здравето на хората и затова не се отчита от лабораториите ни.

Според него, в българските пилета няма случаи на установени антибиотици, които да застрашават здравето на българите. Моллов посъветва купувачите да не избират месо само по най-ниската цена и да предпочитат утвърдени марки и производители. /24chasa

CHF CHF 1 2.01134
GBP GBP 1 2.2729
RON RON 10 3.93045
TRY TRY 100 5.62332
USD USD 1 1.83233