Кое е по-доброто мляко,kравето или козето?
България 24.11.2014 18:29
Съществуват множество спорове за това дали прясното мляко трябва да се консумира от възрастни хора. Най-консумираното прясно мляко е кравето. То обаче често бива обвинявано, че е носител на лош холестерол и излишни наситени мазнини за организма.
Затова все по-често хората консумират негови алтернативи или просто купуват обезмаслено прясно краве мляко.
Много изследователи и лекари са на мнение, че химически обезмасленото мляко е още по-вредно от онова, произлизащо в натуралния си вид от животното.
Каквато и да е абсолютната истина, факт е, че алтернативите на млякото от крава навлизат все повече в културата на хранене.
За да докажат, че въпреки нападките към животинските видове мляко, те имат и своите ползи, група учени правят сравнителен анализ на хранителните стойности на два вида мляко – това от крава и това от коза.
Козето мляко е второто най-разпространено след кравето и често дори се смята за по-полезно. Вижте какви са характеристиките на двата вида мляко.
Какво се съдържа в една чаша козе мляко?
Калории: 168
Мазнини: 10 г
Калций: 33%
Алергени: Благодарение на съдържанието на протеини, козето мляко е с по-нисък коефициент на съдържание на алергени. Протеинът казеин е отговорен за повечето алергични реакции към млякото. В козето мляко той се съдържа само под формата на следи, не на цялостно съединение.
Нивото на алфа S1 казеин в козе млякото е с до 89% по-малко в сравнение с кравето.
Храносмилане: Козето мляко е с най-близка структура до тази на човешката майчина кърма. То съдържа по-малко лактоза (млечна захар), отколкото кравето. Това го прави по-лесно за храносмилане, тъй като изисква по-малко ензими, отговарящи за разграждането на лактозата.
Това е добре, защото възрастният организъм поначало произвежда по-малко такива ензими в зряла възраст, за разлика от кърмачетата.
Мастните молекули в козето мляко са с по-малък обем и по-крехка структура, което ги прави по-лесно и бързо разградими. Освен това то съдържа повече късоверижни и средноверижни мастни киселини, което спомага за по-гладкото протичане на храносмилателния процес и отнема по-малко енергия за обработка.
На тялото са нужни около 30 минути, за да преработи една чаша козе мляко.
Витамин В12: 2,8%
Витамин С: Една чаша козе мляко носи на организма 5% от необходимия витамин С за деня.
Фолиева киселина: 0,5%
Какво се съдържа в една чаша краве мляко?
Калории: 149
Мазнини: 8 г
Калций: 28%
Още по темата
Защо бадемовото мляко е чудесен заместител на животинското?
Защо възрастните не трябва да консумират прясно мляко?
8 незаменими ползи от консумацията на кисело мляко
Алергени: Алергията към алфа S1 казеин протеина в краве млякото е най-често срещаната сред малките деца. Тя се проявява със симптоми като повръщане, диария, кожни обриви, които се считат за по-леки, но може да предизвика и анафилактичен шок.
Храносмилане: Молекулите на мазнините в кравето мляко са по-големи, което ги прави по-трудносмилаеми. Краве млякото има по-високо съдържание на лактоза. Симптомите на непоносимост към лактоза са коремна болка, спазми, подуване, гадене, метеоризъм, диария.
На тялото му отнема 2 часа, за да преработи краве млякото.
Витамин В12: Краве млякото има повече от 18% витамин В12. Той е от съществено значение за червените кръвни клетки.
Витамин С: 0%
Фолиева киселина: 3% /az-jenata.bg
Затова все по-често хората консумират негови алтернативи или просто купуват обезмаслено прясно краве мляко.
Много изследователи и лекари са на мнение, че химически обезмасленото мляко е още по-вредно от онова, произлизащо в натуралния си вид от животното.
Каквато и да е абсолютната истина, факт е, че алтернативите на млякото от крава навлизат все повече в културата на хранене.
За да докажат, че въпреки нападките към животинските видове мляко, те имат и своите ползи, група учени правят сравнителен анализ на хранителните стойности на два вида мляко – това от крава и това от коза.
Козето мляко е второто най-разпространено след кравето и често дори се смята за по-полезно. Вижте какви са характеристиките на двата вида мляко.
Какво се съдържа в една чаша козе мляко?
Калории: 168
Мазнини: 10 г
Калций: 33%
Алергени: Благодарение на съдържанието на протеини, козето мляко е с по-нисък коефициент на съдържание на алергени. Протеинът казеин е отговорен за повечето алергични реакции към млякото. В козето мляко той се съдържа само под формата на следи, не на цялостно съединение.
Нивото на алфа S1 казеин в козе млякото е с до 89% по-малко в сравнение с кравето.
Храносмилане: Козето мляко е с най-близка структура до тази на човешката майчина кърма. То съдържа по-малко лактоза (млечна захар), отколкото кравето. Това го прави по-лесно за храносмилане, тъй като изисква по-малко ензими, отговарящи за разграждането на лактозата.
Това е добре, защото възрастният организъм поначало произвежда по-малко такива ензими в зряла възраст, за разлика от кърмачетата.
Мастните молекули в козето мляко са с по-малък обем и по-крехка структура, което ги прави по-лесно и бързо разградими. Освен това то съдържа повече късоверижни и средноверижни мастни киселини, което спомага за по-гладкото протичане на храносмилателния процес и отнема по-малко енергия за обработка.
На тялото са нужни около 30 минути, за да преработи една чаша козе мляко.
Витамин В12: 2,8%
Витамин С: Една чаша козе мляко носи на организма 5% от необходимия витамин С за деня.
Фолиева киселина: 0,5%
Какво се съдържа в една чаша краве мляко?
Калории: 149
Мазнини: 8 г
Калций: 28%
Още по темата
Защо бадемовото мляко е чудесен заместител на животинското?
Защо възрастните не трябва да консумират прясно мляко?
8 незаменими ползи от консумацията на кисело мляко
Алергени: Алергията към алфа S1 казеин протеина в краве млякото е най-често срещаната сред малките деца. Тя се проявява със симптоми като повръщане, диария, кожни обриви, които се считат за по-леки, но може да предизвика и анафилактичен шок.
Храносмилане: Молекулите на мазнините в кравето мляко са по-големи, което ги прави по-трудносмилаеми. Краве млякото има по-високо съдържание на лактоза. Симптомите на непоносимост към лактоза са коремна болка, спазми, подуване, гадене, метеоризъм, диария.
На тялото му отнема 2 часа, за да преработи краве млякото.
Витамин В12: Краве млякото има повече от 18% витамин В12. Той е от съществено значение за червените кръвни клетки.
Витамин С: 0%
Фолиева киселина: 3% /az-jenata.bg
CHF | 1 | 2.00269 |
GBP | 1 | 2.28725 |
RON | 10 | 3.9325 |
TRY | 100 | 5.59629 |
USD | 1 | 1.80911 |
Последни новини
- 13:29 Хората наистина имат "шесто чувство" - нарича са интepoцeпция и е важно за здравето ни
- 13:27 Ст. комисар Антон Златанов: Експерти от 14 страни казаха, че сме готови за Шенген и по суша
- 13:18 Омбудсманът след срещата с Радев: Не мога да съм служебен премиер
- 13:17 Заради предстоящото слънчево затъмнение, туристически бум на Ниагарския водопад
- 13:09 Подадени са проекти за саниране на жилищни сгради по ПВУ за над 152 млн. лв.
- 13:06 Тагарев отрече да има разработка на „Военно разузнаване“ срещу Атанас Атанасов
- 12:56 Строителството в ЕС се свива, но в България бележи ръст
- 12:52 Катастрофа до Окръжна болница вдигна на крак полицаи и пожарникари