Как да стане второ вино... и второ бяло вино

България 30.10.2014 06:16

Нашата читателка Василия Александрова от Петрич желае да напишем как да се направи второ вино, което се нарича още петиот, защото виното, което е направила е малко.

ОТГОВОР:

Ако сте имали малко количество грозде и виното, кото сте направили ви се вижда недостатъчно, може да направите още.

Как става това

Това става като се използват джибрите, които остават след източването на виното.

Първо е необходимо да направите разтвор от вода и захар - за 100 литра вода са ви необходими за разтваряне 25 кг захар.

Но вие трябва да направите толкова сироп, колкото вино предполагате, че ще източите.

След това трябва да източите виното, но да не пресовате джибрите, а веднага да ги залеете с направения предварително захарен сироп.

Прибавя се и серниста киселина - пропорцията е на 100 литра от сместа да се слагат 150 г серниста киселина.

Преточва се, за да се размеси хубаво.

Ферментацията и всички останали грижи са като при първото вино.

Ако искате да направите второ бяло вино, използвайте онази част от бялото грозде, която ви остава след като е отцедена мъстта.

Това грозде се залива със сиропа който е направен по същия начин като при второто червено вино.

Изчаква се няколко дни първоначално да ферментира, след това се източва течността и се оставя да завърши ферментацията, както се прави при производството на бяло вино.

Според специалистите, ако извършите както трябва всички описани процедури, ще получите добро второ вино, след което джибрите са годни и за изваряване в ракия.

Много хора предпочитат вторите вина, особено жените, защото стават по-леки и меки. /bgfermer.bg

CHF CHF 1 2.00105
GBP GBP 1 2.27568
RON RON 10 3.93076
TRY TRY 100 5.62834
USD USD 1 1.83027